Donderdag op FOX Sports: Hit it hard

Teeling: "Hit it hard is troost-tv van de bovenste plank"

9 april 2020
Het leven heeft ‘characters’ nodig, helemaal de sportwereld. Niets mis met grijze middelmaat, maar een beetje saai is het wel. Creatievelingen, buitenbeentjes, sporters met het hart op de tong. Ze geven het leven kleur. Sporters die niet alleen uitblinken met hun fluwelen techniek of uitzonderlijke prestaties, maar tegelijkertijd opvallen door hele andere zaken. Zowel positief als negatief uiteraard.

De golfwereld kent vele characters. Sommigen met een vlekkeloze reputatie en anderen die een spoor van vernieling achter zich laten. In de documentaire 'Hit it hard' zien we het leven van John Daly.

In 1991 veranderde het leven van Long John Daly in vier dagen tijd. Hij won op Crooked Stick het PGA Championship en van een totale nobody was Daly ineens winnaar van een Major.

Daly kwam als negende reserve in het toernooi, arriveerde pas om twee uur ‘s nachts bij de golfbaan en sliep niet in een luxe hotel, maar verbleef in een caravan op de parkeerplaats.

Sommigen omschreven hem als de eerste charismatische golfer sinds Jack Nicklaus.

Een man die door z’n voorkomen en z’n onaangepaste levensstijl totaal niet in de conservatieve golfwereld thuishoorde maar tegelijkertijd zo goed was dat iedereen hem omarmde.

Daly, die door z’n buitensporige levensstijl de bijnaam The Wild Thing kreeg, was niet voorbereid op alle aandacht. Drank maakte veel van z’n carrière kapot. Slecht golfen stond gelijk aan drinken. Veel drinken.

En na afgekickt te zijn van de drank kostte een gokverslaving hem drie huwelijken en vergokte Daly naar eigen zeggen een bedrag tussen de 53 en 55 miljoen dollar.

Groots winnen deed hij ook nog een keer. In 1995: The Open Championship op St. Andrews.

Even losgekomen van de drank zei Daly toen hij z’n intrek nam in het Old Course Hotel: "Maak de minibar maar leeg en vul hem met cola-light.” Z’n nieuwe verslavingen in die tijd: chocola, cafeïne en sigaretten. Niemand gaf hem een kans in 1995, z’n overwinning op Constantino Rocca in een play-off was uiteindelijk heroïsch.

Als er een sporter in de geschiedenis is geweest die een spoor van vernieling achter zich liet dan is het Daly wel. Had Daly niet zo vaak van zichzelf verloren dan had hij veel meer grote toernooien op z’n naam geschreven. Een eerlijke docu die zeer de moeite waard is.

Het zou vandaag voor golfers een van de mooiste dagen van het jaar moeten zijn. Het begin van The Masters, het begin van de lente. De eerste major van het jaar. Het mag helaas niet zo zijn. 'Hit it hard' is troost-tv van de bovenste plank.

Michiel Teeling

'Hit it hard' zie je donderdag vanaf 20.30 uur op FOX Sports 1

Herstelde Woods wil vlammen in 2018

30 december 2017
Herstelde Woods wil vlammen in 2018
Tiger Woods kijkt vol verwachting uit naar 2018. De 42-jarige Amerikaan hoopt na jaren van fysieke problemen eindelijk weer ouderwets te vlammen...