Maduro over nieuwe positie als trainer van Almere O21: "Vlieguren maken, talenten ontwikkelen"

Maduro trainer beloften Almere City: "Blind, Koeman en Emery zijn voorbeelden"

13 april 2020
Hedwiges Maduro wordt trainer van Almere City onder 21. Dat heeft de club zojuist naar buiten gebracht. Maduro, die ook in dienst is bij de KNVB als assistent-trainer van Oranje onder 18, tekent een tweejarig contract bij de club uit Flevoland.

De beloften van Almere City komen vanaf volgend seizoen uit in de nieuwe landelijke competitie van de KNVB voor spelers onder 21 jaar. 

"Ik ga bij de beloften van Almere City vooral veel vlieguren maken", laat Maduro weten in gesprek met Fresia Cousiño Arias. "De talenten helpen ontwikkelen om naar het eerste te gaan. Dat heb ik eigenlijk de afgelopen maanden ook al gedaan bij Almere City. Ik focus me vooral op de ontwikkeling van spelers." 

Maduro, geboren in Almere, loopt al een tijdje mee in de trainersstaf van diverse jeugdelftallen bij Almere City.  Voor de 35-jarige oud-Ajacied wordt dit zijn eerste klus als hoofdtrainer. "Het is altijd spannend als je aan iets nieuws begint", vertelt Maduro. "Het is weer een hele nieuwe ervaring. Dit gaat heel goed zijn voor mijn ontwikkeling. Ik vind het hartstikke leuk om oefenvormen te doen, mijn eigen filosofie over te brengen op een groep. Maar dat ga ik ervaren de komende tijd."

Over het niveau van de talenten bij de club is Maduro positief. "Ik heb de afgelopen maanden veel talent gezien. Het viel me zeker niet tegen. Bij Almere City komen vaak jongens terecht die zijn afgevallen bij AZ, FC Utrecht of sc Heerenveen. Die kunnen Almere weer als springplank gebruiken. Ze hebben veel talent."

Ajax-school

Of hij een goede hoofdtrainer is, moet de toekomst uitwijzen, zegt Maduro. Maar aan een voorzichtige omschrijving van zijn eigen trainerscapaciteiten wil de ex-international zich wel wagen.

"Ik kom natuurlijk van de Ajax-school, dus ik houd van aanvallend voetbal, maar ook wel van realistisch voetbal. Ik hoef niet altijd op te bouwen. Ik denk dat ik van nature een 'people manager' ben. Ik ben als voetballer vaak aanvoerder geweest, ook al in de jeugd. Dan moet je dat wel zijn, en ik denk dat het ook belangrijk is. Je moet gewoon veel mensenkennis hebben. Het gaat om hoe je mensen behandelt, daardoor gaan spelers presteren."

Blind, Koeman en Emery

Op de vraag welke trainers hem in zijn loopbaan als speler hebben geïnspireerd, noemt Maduro direct drie namen. "Danny Blind heb ik heel lang gehad in de jeugd. Die vond ik technisch echt supersterk. Ronald Koeman is meer een 'people manager', dat zie je nu ook bij Oranje. En Unai Emery. Die was eigenlijk een mix daarvan. Die was technisch goed én heel goed met mensen. Daar heb ik heel veel van geleerd", aldus Maduro, die bij Valencia en Sevilla jarenlang onder Emery trainde.

In totaal speelde Maduro zes jaar in Spanje, een land waaraan hij zijn hart heeft verpand - vooral op voetbalgebied. "Ik wil trainer worden bij een mooie club. Misschien ook wel weer in Spanje, een mooi voetballand. Daar ligt mijn persoonlijke ambitie" , zegt Maduro, die - zoals hij zelf al aangaf - ook altijd realistisch blijft. "Je moet het stap voor stap bekijken, dat weet ik als geen ander. Er kan veel goed gaan, maar er kunnen ook dingen misgaan. Daar moet je proberen een beetje flexibel in te zijn."

FOX Sports

Maduro gaat zijn nieuwe klus combineren met zijn taken als assistent-trainer bij Oranje onder 18, en blijft daarnaast ook werkzaam als analist bij FOX Sports. "Het werken als analist helpt me in mijn ontwikkeling. De afgelopen jaren kijk je naar wedstrijden zoals een trainer kijkt. Ik heb tijdens dat werk ook veel contact gehad met trainers, dat blijft voorlopig ook nog zo, dus dat gaat heel interessant worden voor mij." 

Zijn ambities steekt de beginnend hoofdtrainer niet onder stoelen of banken. "Ik ben nu 35, rond mijn 40ste wil ik ergens hoofdtrainer zijn en mag jij me als verslaggever onder vuur nemen", besluit Maduro grappend tegen Fresia. (FOX Sports)