Vrijdag op FOX Sports: Celtics - Lakers, Best of Enemies

Vrijdag op FOX Sports: Celtics/Lakers: Best of Enemies

17 april 2020
Elke sport heeft een rivaliteit nodig. Of het nou Ajax tegen Feyenoord is of Federer tegen Nadal. In de NBA is het Boston Celtics tegen Los Angeles Lakers. De twee grootste teams in de competitie en samen goed voor 33 NBA-titels. In de driedelige documentaire Celtics/Lakers: Best of Enemies wordt er uitgebreid teruggekeken naar de rivaliteit tussen beide teams.

Onder leiding van sterspeler Bill Russell stonden de Celtics in de jaren '50 en '60 tien jaar op rij in de finale en won de ploeg liefst negen keer.

Het lukt de Lakers maar niet om de kampioen te onttronen, zelfs niet met Wilt Chamberlain en Jerry West in het team.

Als onder meer Russell stopt met basketbal belandt de NBA begin jaren ‘70 in een zware periode. Financieel gaat het slecht en de kijkcijfers zijn laag. Een van de oorzaken daarvan was dat blanke Amerikanen niet wilden kijken naar een donkere competitie.

Magic en Bird

Twee spelers zorgen voor verandering: Larry Bird en Magic Johnson. 

In 1978 wordt Bird door de Boston Celtics gekozen in de NBA Draft, een jaar later is het de beurt aan Johnson.

In zijn eerste jaar bij Los Angeles Lakers is de point guard meteen goud waard. Als rookie leidt hij zijn team naar de NBA-titel en wordt hij gekozen tot de beste speler in de finale. Een jaar later wint Bird ook zijn eerste titel met de Celtics.

Het is het begin van de rivaliteit en een decennium waarin Johnson en Bird niet alleen de NBA veranderen, maar ook het gedachtegoed van de Verenigde Staten.

Dat is ook wat centraal staat in de driedelige documentaire 'Celtics/Lakers: Best of Enemies', waarin acteurs Ice Cube en Donnie Wahlberg voor de voice-over zorgen. De een is een is opgegroeid als Lakers fan, de andere houdt van de Celtics.

In de driedelige documentaire komen heel veel oud-spelers aan het woord. Onder meer Magic Johnson, Larry Bird, Bill Russell, Kareem Abdul-Jabbar en Pat Riley laten hun licht schijnen over de rivaliteit die de NBA en Amerika veranderde.

Sterker nog, de Celtics en Lakers hebben de NBA gered in de jaren ’80.

De historische NBA Finals van 1984 geldt misschien wel als het hoogtepunt, waarin Johnson en Bird excelleerden en miljoenen voor de buis gekluisterd zaten. Celtics/Lakers: Best of Enemies neemt je in drie delen mee in misschien wel de mooiste sportrivaliteit aller tijden. (FOX Sports)

Celtics/Lakers: Best of Enemies zie je vrijdag vanaf 19.00 uur op FOX Sports 1

Larry Bird en Magic Johnson | Pro Shots