De indrukwekkende shirtverzameling van Jesse
De indrukwekkende shirtverzameling van Jesse - © FOXSports.NL

Voetbalshirtconnaisseur Rabbeljee: “Het gaat om design, club of speler, niet het aantal”

18 april 2020
De komende weken kunnen voetbalfans bij FOX Sports hun hart ophalen aan de mooiste voetbalshirts én stemmen op hun meest favoriete shirt ooit. Wij spraken in het kader van het Eredivisie Shirt Festival met Jesse Rabbeljee (46), een van de grootste verzamelaars van Nederland.

Aantal

De vraag klinkt met terugwerkende kracht een beetje banaal: Hoeveel shirts heb je eigenlijk? Alsof je een wijnconnaisseur vraagt naar de hoeveelheid flessen in zijn kelder, terwijl het eigenlijk gaat om wat er onder de kurk zit. En Rabbeljee is een fijnproever, maar dan van voetbalshirts. Dat hij een indrukwekkende verzameling heeft, is wel snel duidelijk.

“Ik zeg altijd maar dat ik er 1.000+ heb”, bevestigt Rabbeljee. “Het precieze aantal weet ik niet, maar daar gaat het mij ook niet om. Mijn redenen om een shirt te willen hebben, hebben te maken met zaken als design, clubs, wedstrijden, spelers of het verhaal, niet de aantallen.”

De indrukwekkende shirtverzameling van Jesse | FOXSports.NL

Fashionitem

Hij vertelt dan ook vol smaak en enthousiasme over shirts met mooie logo’s, kleuren, merk- en sponsornamen. Match worn en niet. Uit het heden, maar met name uit het verleden. Van niet meer bestaande clubs en namen uit een ander tijdperk. Spelers die lang geleden uit het voetbal verdwenen of inmiddels trainer zijn of waren. Bert van Marwijk, Epi Drost en Wilbert Suvrijn komen voorbij, maar ook Memphis Depay en André Onana.

Rabbeljee heeft de shirtjesindustrie zien veranderen in de loop der jaren. “Er is een groot verschil met vijftien jaar geleden. De interesse is enorm toegenomen, je ziet ook veel meer kinderen met shirts. Dit komt onder meer door de commercie. Er zijn veel meer shirts en het zijn ook vaak fashionitems geworden. Deze ontwikkeling is begonnen in de jaren 80. Sponsoren werden steeds belangrijker en wilden hun namen laten opvallen. Zo werden ze ook steeds kleurrijker. Het was eigenlijk de start van modern football.”

Authentiek

De favoriete periode van Rabbeljee, niet voor niets wel eens omschreven als cultuurbewaker, ligt net daarvoor, begin jaren 80. En misschien niet geheel toevallig ligt daar ook de oorsprong van zijn hobby. “Ik was twintig jaar geleden op rondreis door Amerika en kocht in die tijd veel vintagekleding. In een tweedehandswinkel liep ik daar toen het shirt van FC Nantes uit het seizoen 1980/’81 tegen het lijf; mooi, geel met groene strepen, van het merk Adidas. Een echt authentiek shirt. Dat was mijn eerste shirt en nog altijd bijzonder voor mij, ook vanwege het verhaal natuurlijk.”

Hoewel het Nantes-tricot fraai is, zoekt Rabbeljee het een stukje dichter bij huis als hij de favoriete shirts uit zijn collectie noemt. “Ik ben opgegroeid in Deventer met onder meer Paul Bosvelt, Go Ahead Eagles zit in mijn hart. Een van mijn favorieten is een Go Ahead-shirt van Bert van Marwijk uit begin jaren 70. In die tijd moest je soms een of twee jaar met een shirt doen en dit shirt is dus ook helemaal afgedragen; het is voor mij heel mooi.”

Bijzondere shirts | FOXSports.NL

Johan Cruijff

“Een andere favoriet is een shirt van Johan Cruijff uit 1982, zijn laatste seizoen bij Ajax. Wat het extra bijzonder maakt is het rugnummer 9 in plaats van 14. In die tijd speelden de basisspelers namelijk met nummers 1 tot en met 11 op de rug.”

Gevraagd of hij niet liever een shirt van Cruijff zou willen uit zijn laatste actieve jaar in dienst van Feyenoord, Rabbeljee’s tweede club, is hij stellig. “Nee, deze is heel bijzonder. Het verhaal erbij, het rugnummer. Er is me ook wel eens aangeboden om deze te ruilen voor een ouder shirt van Cruijff uit zijn eerste periode bij Ajax. En Jordi Cruijff, ook een liefhebber met een grote collectie, heeft ook wel eens contact opgenomen. Maar ik doe er geen afstand van.”

EK 1988

Naast Van Marwijk en Cruijff komen ook andere mooie namen in rap tempo voorbij. Epi Drost van FC Twente, Pep Guardiola, Ronald Koeman uit zijn Barcelona-tijd en uiteraard het shirt van het Nederlands elftal tijdens het EK van 1988. “Dit was het shirt van Wilbert Suvrijn, maar ik heb het via Arnold Mühren gekregen. Suvrijn is tijdens het EK twee keer ingevallen. Dit shirt droeg hij op de bank tijdens de gewonnen finale. Het hangt op dit moment in het National Football Museum in Engeland.”

Jesse in het EK 1988-shirt | FOXSports.NL

“Ik heb trouwens nog een Oranje-shirt uit 1988 van Sjaak Troost, maar dan met lange mouwen. Niet veel mensen weten dat die er ook zijn, aangezien die veel werden gedragen tijdens de trainingen.”

Memphis Depay

Niet alle shirts van Rabbeljee komen echter uit het verleden en goede contacten spelen af en toe een rol bij de hedendaagse shirts. “Bosvelt heeft me wel eens een shirt gegeven en Remko Pasveer van Vitesse is een van mijn beste maatjes. Ik ga hem niet om shirts vragen, maar hij heeft mij bijvoorbeeld wel aan het PSV-shirt van Memphis Depay tijdens zijn laatste wedstrijd in Nederland geholpen. En ik hoop op het shirt van Onana, wat een mijn favoriete keepers is.”

Met meer dan duizend shirts and counting dient de vraag zich aan of zijn vrouw en kinderen er niet af en toe gek van worden of een limiet hebben gesteld aan het aantal. “Nee, we hebben een tijd geleden een huis gekocht met een schuur, waar ik al mijn shirts kwijt kan. Mijn vrouw zei namelijk wel dat de woonkamer voetbalvrij moest blijven”, lacht Rabbeljee.

Jesse showt zijn shirts | FOXSports.NL

Willem van Hanegem

Op de vraag welk shirt hij nog absoluut zou willen toevoegen aan zijn verzameling, hoeft Rabbeljee geen seconde na te denken. “Ik zou nog heel graag een shirt van Willen van Hanegem willen hebben. Ik ben een fan Feyenoord, maar eerlijk gezegd maakt de club mij niet uit. Het mag bijvoorbeeld ook van Oranje, FC Utrecht of Chicago Sting uit de MLS zijn. Het is wel heel lastig, Ik heb hem wel eens gesproken, maar hij geeft er zelf niets om en je gaat er ook niet om vragen.”

Is de verzameling dan compleet, of is deze überhaupt ooit af? “Nee, het is nooit af. Ik vergelijk het wel eens met een miljonair, die wil ondanks al zijn geld altijd meer. Ik heb hetzelfde, alleen dan met shirts.” (FOX Sports)

Het Eredivisie Shirt Festival loopt van 17 april t/m 8 mei. Stemmen op je favoriete shirt kan hier!