Een elftalfoto uit 1964, het eerste seizoen van Telstar in de Eredivisie
Een elftalfoto uit 1964, het eerste seizoen van Telstar in de Eredivisie - © ANP

Eredivisie Shirt Festival Column: Telstar

19 april 2020
Tijdens het Eredivisie Shirt Festival schrijven verschillende FOX Sports-coryfeeën een column over het Eredivisie-shirt waar zij de mooiste herinneringen aan bewaren. Leo Driessen opent deze serie met een ode aan de club die van 1964 tot 1977 in de Eredivisie speelde: Telstar.

De Witte Leeuwen uit IJmuiden, de prachtige voetbalclub aan de boorden van de Noordzee, met de sluizen als entree. Zo omschrijft mijn goede vriend Pieter de Waard zijn Telstar. En mijn Telstar. En uw Telstar. Want Telstar is een beetje van iedereen, nietwaar?

Op mijn verzoek is Pieter, behalve algemeen directeur ook voorzitter van Telstar, in de ontstaansgeschiedenis gedoken van de fusieclub. Want dat is Telstar. Ontstaan uit de boezem van de rode en blauwe apen. De bijnamen die VSV en Stormvogels elkaar gaven. VSV speelde in een prachtig rood shirt met witte broek. Stormvogels met een witte broek en blauw shirt.

Vanaf 1958 werd er gesproken over een mogelijke fusie, maar pas op 17 juli 1963 was het voor elkaar. Oeverloze discussies, straat- en kroeggevechten gingen vooraf aan het uiteindelijke ontstaan van Telstar. De clubs haatten elkaar, maar ruzie leidt vaak tot goede seks en mooie kinderen en daar zijn de Witte Leeuwen een fraai voorbeeld van.

Waarom het tenue wit werd, ligt wel een beetje voor de hand. Blauw en rood lieten zich moeilijk combineren en bovendien speelde erfvijand HFC Haarlem in deze kleuren. En dus werd uiteindelijk de keus geen keus. Wit dus. Neutraal, maagdelijk en symbool van een nieuwe start.

Jos Jonker namens Telstar in duel met Johan Cruijff van Ajax | Pro Shots

Maar de enige echte reden is natuurlijk dat Telstar het Real van IJmuiden moest zijn. Begin jaren zestig werd het mondiale voetbal mede gedomineerd door Real uit Madrid. Gento, Di Stefano, Puskas. Op 17 juli 1963 hadden de IJmuidenaren dat voor ogen met Cor Brom, Piet van der Kuil en Hassie van Wijk. Tot op de dag van vandaag niet echt gelukt. Maar de ambitie is er nog altijd.

Nog even over de naam Telstar. De populaire gedachte is dat de club naar de op 10 juli 1962 gelanceerde kunstmaan Telstar 1 is vernoemd. Daar verwijst het mooie logo ook naar. Maar de realiteit is anders. De club is vernoemd naar een Belgische Kotter die in de haven van IJmuiden door Machinefabriek Zwart werd gebouwd. De moeder van Schipper Willy Waes schijnt uiteindelijk verantwoordelijk te zijn voor de naamgeving van de kotter en dus Telstar. Ja, of niet natuurlijk. En zat het met de uiteindelijke keuze voor het tenue toch in het feit dat beide clubs in witte broeken speelden? 

Ooit zal Telstar, de club uit IJmuiden een prachtige bokaal naar Sportpartk Schoonenberg aan de Minister van Houtenlaan brengen. Ja, ja….hoe zat het ook al weer? Never ruin good stories with facts….

Met grote dank aan Pieter de Waard!

Leo Driessen

Het Eredivisie Shirt Festival loopt van 17 april t/m 8 mei. Stemmen op je favoriete shirt kan hier!

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 PSV 5 13 8
2 Ajax 5 12 8
3 Vitesse 5 12 7
4 Feyenoord 5 11 7
5 FC Twente 5 11 7
6 sc Heerenveen 5 10 1
7 FC Groningen 5 7 -2
8 FC Utrecht 4 6 2
9 VVV-Venlo 5 5 0
10 PEC Zwolle 5 5 -1
11 AZ 4 4 0
12 Willem II 5 4 -4
13 RKC Waalwijk 5 4 -5
14 Heracles Almelo 5 4 -6
15 FC Emmen 5 3 -3
16 ADO Den Haag 5 3 -6
17 Fortuna Sittard 5 2 -6
18 Sparta Rotterdam 5 2 -7