Michel Vlap juicht na een doelpunt voor sc Heerenveen
Michel Vlap juicht na een doelpunt voor sc Heerenveen - © Pro Shots

Eredivisie Shirt Festival Column: Mark van Rijswijk

26 april 2020
Tijdens het Eredivisie Shirt Festival schrijven verschillende FOX Sports-coryfeeën een column over het Eredivisie-shirt waar zij de mooiste herinneringen aan bewaren. Mark van Rijswijk vertelt welk shirt een mooie plek heeft gekregen in zijn museum.

Ik heb thuis een klein voetbalmuseum met vooral voetbalboeken. Zo’n 7.000. Daarnaast heb ik wat bijzondere voetbalmemorabilia. Variërend van een Europa League-stropdas tot een rode KNVB Bekerfinale-badjas. Van onzinnige troep (die ik dan weer heel leuk vind) tot echt mooie spullen dus.

Natuurlijk hangen er ook diverse shirts. Als ik iets mag doen voor een club, bijvoorbeeld een open dag presenteren of een avond aan elkaar praten, vraag ik graag om een gesigneerd shirt. Dat geeft me een leukere herinnering dan wat geld of een boekenbon. Zo heb ik gesigneerde shirts hangen van diverse selecties van Ajax, Heracles, ADO, FC Groningen, AZ, Telstar en ga zo maar door.

Shirtjes van spelers vraag ik eigenlijk zelden. Ik heb een paar gesigneerde wedstrijdshirts van spelers en dan vooral spelers 'waar ik wat mee heb'. Voetballers waar ik voor en na de wedstrijd regelmatig mee praat. Dat hoeft zeker niet de beste voetballer van de Eredivisie te zijn, maar vaak wel een van de meest vriendelijke. Maar zelfs dan voelt het wat vreemd om opeens om een shirtje te vragen. 'Omdat dat zo leuk in mijn mini-museumpje komt te hangen.'

Een van mijn favoriete shirts kwam dan ook niet rechtstreeks van de speler zelf. Ik kwam vorig seizoen regelmatig bij wedstrijden van Heerenveen en werd met de week enthousiaster van het duo Vlap-Lammers. Uit bij ADO Den Haag en thuis tegen Willem II lieten ze bijvoorbeeld prachtige dingen zien. Ik kwam dan na de wedstrijd bijna stuiterend van enthousiasme de interviewruimte binnen en voorspelde beide spelers minstens een toekomst bij Real Madrid of Manchester City. Ik reageer nog wel eens iets te enthousiast.

Maar in dit geval werd mijn vrolijkheid opgepikt en kreeg ik van iemand van de club de eerstvolgende keer dat ik bij Heerenveen was, een wedstrijdshirtje van Michel Vlap. Omdat ik altijd zo enthousiast over hem deed, voor, tijdens en na wedstrijden. Uiteindelijk heb ik zelf toch ook maar aan Michel gevraagd om het shirtje te signeren. Toevallig was mijn waardering voor zijn spel en doelpunten hem ook niet ontgaan. Toen ik in een interview aan hem vroeg wat hij zelf zijn mooiste doelpunt van het seizoen vond, antwoordde hij vrijwel meteen: “Willem II thuis. Die was echt wel mooi.” Ik begon al te vermoeden waar dit heen ging.  Met een grote glimlach vervolgde hij: “En ik geloof dat de commentator dat ook wel vond. “

En soms overdrijf ik wel eens in mijn eerste reactie na een mooi doelpunt. Maar mijn commentaar bij die treffer van Vlap tegen Willem II trek ik zeker niet terug. Weergaloze voetbeweging. Een klasse goal. Van een bijzonder sympathieke speler. En dus heeft zijn shirt een mooie plek in mijn museum gekregen.

Mark van Rijswijk

Het Eredivisie Shirt Festival loopt van 17 april t/m 8 mei. Stemmen op je favoriete shirt kan hier!

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Ajax 3 9 5
2 sc Heerenveen 3 9 5
3 FC Twente 3 7 4
4 PSV 2 6 3
5 Vitesse 3 6 2
6 Feyenoord 2 4 2
7 PEC Zwolle 3 4 2
8 VVV-Venlo 3 4 1
9 Willem II 2 3 2
10 Heracles Almelo 2 3 -2
11 FC Groningen 3 3 -3
12 AZ 2 2 0
13 FC Utrecht 1 1 0
14 Fortuna Sittard 3 1 -4
15 FC Emmen 2 0 -3
16 ADO Den Haag 2 0 -3
17 RKC Waalwijk 2 0 -4
18 Sparta Rotterdam 3 0 -7