Het domein van Arjan Wijngaard met meer dan 2.500 voetbalshirts
Het domein van Arjan Wijngaard met meer dan 2.500 voetbalshirts - © FOXSports.NL

Eredivisie Shirt Festival: Meer dan 2.500 shirts in Gronings voetbalshirtwalhalla

22 april 2020
Een cadeau van Engelse vakantiegangers dat leidde tot een ongekende verzameling voetbalshirts. Het is het verhaal van fanatiek shirtverzamelaar Arjan Wijngaard. De 41-jarige Groninger bouwde sinds het begin van de jaren tachtig aan zijn imposante collectie tricots, inmiddels heeft Wijngaard meer dan 2.500 verschillende voetbalshirts in huis.

De uit de hand gelopen hobby van Arjan Wijngaard begon opvallend genoeg dankzij een groep Engelse vakantiegangers in Spanje. “Ik ben begonnen met een Everton-shirt, dat was de eerste. Wij waren op vakantie in Spanje en daar waren een paar Everton-supporters die mij beloofden een shirt op te sturen. De eerste heb ik cadeau gekregen, inmiddels heb ik rond de tachtig shirts van Everton.”  

“Mijn tweede shirt was van FC Groningen, dat is ook mijn clubje. Inmiddels heb ik honderdzestig verschillende shirts van Groningen. Waarvan de helft gedragen of geprepareerde shirts met naam, rugnummer en een Eredivisie- of Europees logo.”

Een van de meest speciale shirts in de collectie - een gedragen FC Groningen-shirt uit 1983 - kreeg Arjan in handen via oud-speler Henk de Haan. “Henk had interesse in een shirt van Brazilië, toen kwam hij als ruilmateriaal met dit shirt aan, dat was voor mij een hele mooie ruil.”  

Traditie belangrijk

De Groningse shirtfanaat hecht bij voetbalshirts vooral aan traditie. “Je weet als je Feyenoord hebt, dat is het rood-witte shirt met twee vlakken. FC Groningen is gewoon wit met twee groene banen. Dat vind ik wel mooi." 

"Het uitshirt is een geschikter shirt om wat mee te spelen. Steeds meer clubs zoeken daarin wat variatie. Dat gaat soms goed en soms ook wat minder goed. Maar het thuisshirt moet blijven zoals het is.”

Thuistenues van Feyenoord en FC Groningen | FOXSports.NL

Arjan kan dan ook maar weinig begrip opbrengen voor de commerciële keuzes van FC Barcelona. “Die hebben altijd Blaugrana, maar de ene keer hebben ze drie strepen, de andere keer twintig strepen en nu blokjes. Ik snap het principe wel qua commercie, maar ik vind klassieke herkenbaarheid zoals het effen witte shirt van Real Madrid mooier.”

Pechvogel Robben

Tegen sponsornamen op de shirts - gangbaar in de Eredivisie vanaf 1982 - heeft Arjan Wijngaard geen bezwaren. “Voor mijn verzameling wil ik eigenlijk alleen shirts hebben met sponsor erop, dat maakt het af en hoort er gewoon bij.”

Het toeval wil echter dat een van de beste spelers die FC Groningen ooit voortbracht speelde in een van de minder geslaagde ontwerpen van het Groningen-thuisshirt. “Begin van de jaren 2000 heeft ‘Idee voor Vakwerk’ erop gestaan en dat leek gewoon niet.” Net in die periode schitterde groeibriljant Arjen Robben in het groen-witte shirt.

Arjen Robben in het door Idee voor Vakwerk gesponsorde shirt | Pro Shots

Rivaliteit speelt een rol

In principe verzamelt de Groninger van elke club een uit- en een thuisshirt, maar voor tricots van de rivalen van zijn geliefde Feyenoord en FC Groningen is er geen plaats in de collectie. “Ajax, PSV, sc Heerenveen en FC Twente heb ik niet. Die komen in principe niet in de verzameling. Ik vind dat PSV dit jaar een mooi zwart met oranje shirt heeft, maar ook die komt er niet in.”

Wel heeft hij een plek ingeruimd voor de tenues van onder meer Roda JC, Heracles Almelo en andere (ex-)Eredivisie-clubs. Arjan heeft vooral een voorliefde voor Nederlandse clubs die spelen in een klassiek shirt met een fraaie kleurencombinatie. “Ik hou van het rood-wit-blauwe shirt van Willem II en het geel-rode shirt van Go Ahead Eagles vind ik ook mooi. Je ziet rood en wit natuurlijk heel vaak terugkomen, geel-rood is dan net even wat anders en dat geldt ook voor het rood-wit-blauw van Willem II."

Shirts van Go Ahead Eagles, AZ en Willem II | FOXSports.NL

Bucketlist

In de laatste maanden werd de hashtag #voetbalshirtchallenge een begrip op Twitter. Voetbalfanaten deelden elke een dag een foto van een voetbalshirt. Arjan kan die challenge zonder probleem nog minstens zes jaar volhouden. Met meer dan 2.500 shirts heeft de 41-jarige verzamelaar elke dag genoeg om uit te kiezen. En Arjan heeft niet alleen oog voor de grote clubs, hij haalt zijn plezier ook uit het verzamelen van shirts uit de lagere divisies, waaronder de Britse clubs Tower Hamlets F.C., Trearddur Bay en Windsor F.C.

Het shirt van Premier League-club Everton, geflankeerd door het shirt van Windsor F.C., dat actief is op het negende niveau | FOXSports.NL

De verzamelhonger van de Groninger is zeker nog niet gestild. "Ik kan hier nog uitbreiden met 750 tot 1.000 shirts." Bovenaan de wensenlijst van de verzamelaar staat een shirt van zijn geliefde FC Groningen. “Ik zoek al vijf jaar naar een gedragen shirt van de bekerfinale van FC Groningen. Die staat bovenaan de bucketlist. Ik heb wel het fanshop-model, maar het door spelers gedragen shirt nog niet. Daar zijn er ook weinig van natuurlijk.”

De indrukwekkende shirtcollectie van Arjan Wijngaard is hier te bewonderen. 

De top 3 van Arjan

We sluiten in het kader van het Eredivisie Shirt Festival met de persoonlijke top 3 van Arjan Wijngaard: “Een thuisshirt van Groningen uit 1983 met AGO er nog op, het thuisshirt van Feyenoord uit het kampioensjaar 2016/2017 en het shirt waarin FC Groningen in 2015 de bekerfinale won. (FOX Sports)

Rob MacDonald in het seizoen 1983/1984, Dirk Kuijt in het kampioensjaar van Feyenoord en Albert Rusnák als bekerwinnaar bij FC Groningen | FOXSports.NL

Het Eredivisie Shirt Festival loopt van 17 april t/m 8 mei. Stemmen op je favoriete shirt kan hier!