Memphis in het shirt van Lyon
Memphis in het shirt van Lyon - © Pro Shots

Franse premier kondigt einde voetbalseizoen Ligue 1 aan

28 april 2020
De Franse voetbalcompetitie Ligue 1 wordt dit seizoen niet meer hervat. Dat gebeurt nadat de Franse premier Édouard Philippe dinsdag had gemeld dat er op zijn vroegst pas in september weer gevoetbald kan worden.

De Ligue 1 is de eerste van de vijf grote competities in Europa die het seizoen vroegtijdig beëindigt. In Engeland, Duitsland, Italië en Spanje wordt nog gedacht aan voortzetting van de competitie als de maatregelen tegen het coronavirus worden versoepeld. De KNVB was vorige week de eerste Europese bond die een einde maakte aan het seizoen 2019-2020.

In Frankrijk moesten nog tien speelrondes afgewerkt worden. Koploper Paris Saint-Germain had twaalf punten voorsprong op eerste achtervolger Olympique Marseille en ook nog een wedstrijd minder gespeeld. De Franse voetbalbond FFF moet voor 25 mei aan de UEFA doorgeven welke teams voor Europees voetbal in aanmerking komen. Op basis van de ranglijst zou ook Stade Rennes, de nummer 3, zich kwalificeren voor de Champions League. Lille en mogelijk ook Stade Reims komen in aanmerking voor een ticket voor de Europa League.

Het besluit van Philippe, die ook het einde beval van competities in andere professionele sporten, heeft wellicht ook consequenties voor de Franse ploegen in de Champions League. Daarin waren PSG en Olympique Lyon nog actief maar zij kunnen, mocht die competitie in augustus nog worden uitgespeeld, in eigen land niet voetballen. (ANP)