Rafael van der Vaart over zijn mooiste én lelijkste shirt ooit

Shirtjesruilen niks voor Van der Vaart: "Stel je voor: Messi had nee gezegd..."

29 april 2020
Tijdens het Eredivisie Shirt Festival duiken oud-spelers in hun eigen collectie voor de mooiste verhalen over hun verzamelde shirts. Rafael van der Vaart heeft een duidelijke mening over de shirts die hij droeg tijdens zijn imposante loopbaan.

De warmste herinneringen koestert Van der Vaart aan de shirts van Ajax en Real Madrid. "Ajax natuurlijk omdat dat je cluppie is. En wereldwijd natuurlijk ook een heel bekend shirt. En Real, dat maagdelijke wit... daar wil iedereen in spelen natuurlijk."

Wat maakt voor Van der Vaart een shirt mooi? "Niet te veel poespas. Wat mooi is, blijft mooi. Het Feyenoord-shirt moet altijd zo blijven. Het Ajax-shirt ook. Barcelona vind ik nu alweer met die blokkies, dat ik denk: jammer. Kleine verschillen tot daaraan toe. Maar niet bijna een heel ander shirt."

Lelijkste shirt

"Het lelijkste shirt was dat gele op een gegeven moment. Dat was allemaal wijd. Die heb ik nu nog, als ik die nu aandoe, is-ie strak. Dus hij staat nu mooi", lacht Van der Vaart.

Een verzamelaar is de 109-voudig international niet. "Helemaal niet. M'n vader deed dat altijd. Mijn ouders' huis is in de fik gegaan en toen zijn alle shirts eigenlijk verbrand. Dus ik heb eigenlijk niks meer. Nog twee geruilde shirts, eentje van Seedorf van Milan. Maar het is ook niet dat die aan de muur hangt of zo."

Messi 

"Ik ben toen m'n medaille kwijtgeraakt van het WK, de tweede plek. Ik geef daar niet zoveel om. Maar ik heb er wel een beetje spijt van. Ik was ook niet van het ruilen, ik vond dat altijd een beetje triest. Stel je voor: Messi had nee gezegd..."

Maar wat zou Van der Vaart bewaard hebben? "Nou het Nederlands elftal-shirt van het WK bijvoorbeeld. M'n eerste shirt van toen ik debuteerde tegen Andorra thuis. M'n eerste Ajax-shirt, nummer 43, tegen Den Bosch. Dat soort shirts. Die zijn ook allemaal in de fik gevlogen."

Kraagje

Het liefst ziet Van der Vaart geen kraagje bij klassieke shirts. "Maar als je Cantona dan bijvoorbeeld had, die het kraagje zo omhoog had... dat had ik ook wel eens, dan had ik een doelpunt gemaakt en bleef-ie zo omhoog staan. Dat was ook wel cool of zo." (FOX Sports)