Rinus Israël en Eddy Pieters Graafland
Rinus Israël en Eddy Pieters Graafland - © Pro Shots

Israël en Swart over Pieters Graafland: "Aardige vent en een van de beste keepers ooit"

29 april 2020
Oud-doelman Eddy Pieters Graafland is dinsdag op 86-jarige leeftijd overleden. Voormalig ploeggenoot Rinus Israël heeft mooie herinneringen aan hun gezamenlijke tijd bij Feyenoord, waarmee de twee iconen in 1970 de Europa Cup I veroverden.

Pieters Graafland begon zijn carrière in 1951 bij Ajax, waarna hij zes later de overstap maakte naar Feyenoord. Israël arriveerde in 1966 in Rotterdam en zou vier jaar samen spelen met zijn collega-international.

“Eddy was een hele aardige vent. Hij had een eigen mening en was consequent. Je kon altijd op hem rekenen”, verklaart Israël tegenover FOX Sports.

Elegant

“Daarnaast was het een van de beste keepers die Nederland ooit heeft gehad. Zijn stijl zou ik omschrijven als elegant. Toen ik met hem speelde was hij inmiddels ook geroutineerd. Hij was sterk in het uitkomen en was goed met hoge ballen. In een woord: compleet.”

Een van de specialiteiten van Pieters Graafland was het stoppen van strafschoppen. De doelman zou zelfs een boekje hebben bijgehouden met de favoriete hoeken van penaltynemers. Of dit verhaal klopt, durft Israël echter niet te bevestigen. “Maar het zou me niet verbazen. Het was een serieuze man, dus ik geloof best dat hij daar zo mee bezig was.”

Europa Cup I

Het hoogtepunt van de carrière van Pieters Graafland was het veroveren van de Europa Cup I in 1970. De gewonnen finale tegen Celtic (2-1) zou tevens de laatste wedstrijd van de doelman worden. “Dat was natuurlijk onvergetelijk. De Europa Cup in je laatste wedstrijd, mooier kan natuurlijk niet.”

Het had overigens weinig gescheeld of Pieters Graafland had de eindstrijd gemist. Trainer Ernst Happel had gedurende het seizoen voor concurrent Eddy Treijtel gekozen, maar kwam voor de finale toch bij Pieters Graafland uit. De routinier had echter wat bedenktijd nodig.

“Eddy wilde er eerst een nachtje over slapen”, aldus Israël, die aanvoerder van de ploeg was. “De beslissing was uiteraard aan de trainer. Ik heb Pieters Graafland ook niet hoeven overhalen, maar ik vond het niet zo prettig dat hij er eerst over moest nadenken. Ik had liever gehad dat hij meteen enthousiast was geweest. Maar zo was hij, hij dacht goed na over zaken. Uiteindelijk pakte het allemaal fantastisch uit. Een mooier afscheid als voetballer kun je je niet voorstellen.”

Sjaak Swart

Ook Sjaak Swart heeft mooie herinneringen aan Pieters Graafland, met wie hij vanaf 1956 twee jaar samen speelde bij Ajax. “Het was een hele aardige jongen, waar je elke dag wel mee kon praten. Een keurige man. Altijd goed gekleed, een echte persoonlijkheid”, verklaart Swart tegenover FOX Sports.

“Ik was een jonge jongen van 17 of 18 toen ik erbij kwam en hij was een jaar of 22. Natuurlijk keek ik toen tegen hem op, maar dat deed je tegen al die ‘oudere’ mannen. Dat was nog in de tijd met spelers als Rinus Michels, Klaas Bakker en Willy Schmidt. Tegenwoordig is het wel wat anders, nu zijn die jonkies veel brutaler. Ik leerde Eddy onder meer goed kennen tijdens een buitenlandse reis naar Curaçao, Suriname en Mexico. Je spreekt elkaar natuurlijk veel tijdens zo’n trip.”

Kat

“Eddy was bovendien een geweldige doelman, een van de beste keepers ooit. Ik zou hem misschien nipt achter Edwin van der Sar plaatsen, die vond ik nog net ietsje beter. Maar Eddy was fantastisch. Hoe snel hij zijn doel uit kon komen en op de bal dook; net een kat.”

Ondanks de overstap naar aartsrivaal Feyenoord, was er geen sprake van een verstoorde relatie. “Feyenoord is ook een mooie club en wij gingen in die tijd ook heel goed met al die jongens om. Coen Moulijn, Wim Jansen, Rinus Israël, maar ook de buitenlanders zoals Ove Kindvall."

"Eddy kwam later ook nog altijd op de bijeenkomsten van Lucky Ajax, waar ik hem afgelopen januari nog heb gesproken. Zoals altijd erg gezellig.” (FOX Sports)

Special Feyenoord TV: 50 Jaar De Eerste zie je op woensdag 6 mei om 21.00 uur op FOX Sports 1