Michel Vlap in de Jupiler Pro League
Michel Vlap in de Jupiler Pro League - © FOXSports.NL

De Vlieger: "Denk dat er in België volgend seizoen gespeeld gaat worden met achttien ploegen"

29 april 2020
In België is het nog onduidelijk wat er gaat gebeuren met de voetbalcompetities. Een aantal clubs wil de Pro League graag hervatten, maar daar heeft Belgisch voetbalanalist Geert de Vlieger weinig vertrouwen in: “Hoe langer het op zich laat wachten, hoe onduidelijker het gaat worden.”

De Belgische voetbalbond hoopt op 4 mei die onduidelijkheid weg te nemen. In eerste instantie zou er deze week gestemd worden door de clubs, maar er wordt gewacht op een officieel regeringsstandpunt. Maandag wordt er door de clubs gestemd over het stopzetten van de competitie. Een aantal clubs, waaronder Anderlecht en Racing Genk, wil het seizoen nog wel afmaken. "Wat daar precies allemaal achter zit is niet allemaal even duidelijk. Het is een crisis die niemand zag aankomen en in België nog lang niet is opgelost. Ik denk zelf dat het niet meer doorgaat. We kijken vaak naar de maatregelen in Frankrijk. Ik denk dat andere landen die nog hoop koesteren zien dat het niet meer gaat gebeuren dit seizoen", aldus De Vlieger. 

Er is onenigheid bij de clubs over het wel of niet hervatten van de competitie. Bondsvoorzitter Mehdi Bayat vindt een snelle hervatting van het Belgisch profvoetbal niet aan de orde en zouden de clubs die nog wel willen spelen verkeerde motieven hebben. De Vlieger heeft daar zo z’n mening over. "De bondsvoorzitter is ook voorzitter van Sporting Charleroi en de voorzitter van de Pro League heeft ook de leiding over Racing Genk. Dat zijn dus mensen met twee petjes op. Iedereen heeft zijn eigen belangen. Het wordt nog gezellig in België wat betreft het profvoetbal."

Competitie met 18 clubs

Dan is het de vraag wat er komend seizoen gaat gebeuren. Volgens de oud-doelman bestaat er een kans dat er twee teams promoveren en geen enkele ploeg degradeert. Een optie die die in Nederland ook werd genoemd, maar niet is uitgevoerd. "Het competitieformat kan volgend seizoen heel anders er uit zien. Een regulier seizoen met achttien clubs in plaats van zestien en zonder play-offs. Het zal de oplossing zijn met de minste weerstand. Alleen is het nog onduidelijk over het aantal clubs, want nog niet iedereen is zeker van een licentie voor komend seizoen, zoals Standard Luik."

Daarnaast is er ook nog onduidelijkheid over een nieuwe TV-deal in België. Het leek allemaal in kannen en kruiken voor de coronacrisis, maar in de Belgische media wordt er nog aan getwijfeld. "Ik begreep dat er nog een paar punten en komma’s ingevuld moeten worden, maar de vraag is hoe groot ze ondertussen zijn geworden in deze crisis", zegt De Vlieger.

Willem II in Europa

Geert de Vlieger speelde meer dan 140 wedstrijden voor Willem II en volgt het Nederlands voetbal dan ook op de voet. De Tilburgers gaan door het besluit van de KNVB komend seizoen in Europa in en dat is volgens de oud-doelman terecht. "Ze hebben een fantastisch seizoen achter de rug. De vrolijkheid bij de supporters begrijp ik dan ook wel. Ik ken Adrie Koster heel goed als coach. Zijn filosofie past bij Willem II. Ik denk dat clubs met een gezond beleid ook in staat zijn om prijzen te halen. Ze hebben jarenlang aan een strategie vastgehouden en dat lijkt nu te lonen. Ik heb toch wel wat dingen kunnen zien op TV en dat waren toch wel fraaie momenten."

De Vlieger denkt dat de Nederlandse clubs ook wel stiekem gaan kijken naar de Belgische clubs de komende tijd als het gaat om initiatieven met betrekking tot goede doelen. "Club Brugge en AA Gent hebben al volop ingezet in het maken van mondkapjes met het clublogo er op. Ik denk dat het binnenkort ook wel bij Ajax, PSV en andere clubs gaat gebeuren. Brugge heeft in één dag bijna 60.000 mondkapjes verkocht. De opbrengst gaat ook naar een goed doel." (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Sporting de Charleroi 6 18 10
2 Beerschot 7 15 3
3 Standard Luik 7 14 5
4 Club Brugge 6 12 12
5 Anderlecht 6 12 6
6 Royal Antwerp 7 11 1
7 Oud-Heverlee Leuven 7 11 0
8 KV Kortrijk 7 10 0
9 Cercle Brugge 6 9 1
10 KV Oostende 6 8 1
11 Racing Genk 6 8 -1
12 Mechelen 7 7 -2
13 SV Zulte Waregem 7 7 -7
14 KAS Eupen 6 7 -3
15 KAA Gent 7 6 -3
16 Sint Truidense VV 7 5 -7
17 Waasland-Beveren 7 3 -10
18 Royal Excel Mouscron 6 2 -6