In het seizoen 2008/

In het seizoen 2008/'09: AZ herrijst onder Van Gaal als een feniks uit zijn as

30 april 2020
In de serie ‘In het seizoen…’ blikken we terug op memorabele prestaties uit het verleden. Vandaag gaan we terug naar het seizoen 2008/'09, waarin een op het randje van ontslag balancerende Louis van Gaal AZ ombouwt tot een voetbalmachine, met de kampioensschaal als kroon op het harde werk.
Van Gaal
Louis van Gaal speelde van 1986 tot 1987 korte tijd bij AZ, waar hij destijds eveneens de rol van assistent-trainer vervulde. Nadat Van Gaal in 1988 AZ verruilde voor het assistent-trainerschap bij Ajax, streek de oefenmeester in 2005 opnieuw neer in Alkmaar, dit keer als hoofdtrainer.
 
Onder Van Gaal presteerde AZ met een vierde plaats in 2006 en een derde plaats in 2007 prima, maar in 2008 was de voetbalmachine van de geboren Amsterdammer duidelijk om olie verlegen. Na de winterstop deed de Alkmaarse formatie er maar liefst dertien wedstrijden over om een zege te boeken. Het teleurstellende seizoen werd afgesloten op de elfde plaats.

Louis van Gaal | Pro Shots
 

Vanwege de slechte prestaties hing het zwaard van Damocles boven het hoofd van Van Gaal. Ontslag dreigde, en juist in die periode is volgens oud-AZ’er Kees Luijckx de basis gelegd voor de titel, het jaar erop. "Louis van Gaal was voor mij de ideale leermeester. Ik weet nog goed dat er een periode was waarin de club hem dreigde te ontslaan, toen is de spelersgroep in actie gekomen”, zo verklaart Luijckx op de clubsite van AZ.
 
“Dat is een cruciaal moment geweest. Daar hebben we voor mijn gevoel de basis gelegd voor de titel. Ik leerde gewoon heel veel. Op de training speelden we vaak elf tegen elf. Toen het aan het begin van het seizoen minder liep gaf dat nog wat spanningen. Maar we stopten daar niet mee. Van Gaal wilde alles tot in het allerlaatste detail herhalen. Uiteindelijk wierp dat zijn vruchten af."
Ommekeer
Met de beste intenties en tot in de puntjes voorbereid door Van Gaal, begonnen de Alkmaarders aan het nieuwe seizoen, thuis tegen NAC Breda. Gevolgd door een 3-0 nederlaag uit bij ADO Den Haag, ging AZ direct onderuit in eigen huis. 
 
Het vaak op de proef gestelde geduld van Van Gaal en zijn pupillen werd uiteindelijk wel degelijk beloond, en dat begon thuis in de topper tegen PSV. Het doelpunt waarmee Maarten Martens de 1-0 eindstand op het bord stiftte, zal voor altijd in het geheugen van de Alkmaarse achterban staan gegrift.
 
De zege tegen PSV bleek het startsein voor een geweldige reeks in de Eredivisie; AZ verloor tot speelronde 31 geen duel meer. Met nog vier duels tot het einde van de competitie, kwam Vitesse op bezoek in Alkmaar. Als AZ won, legde het voor de tweede keer in de clubhistorie beslag op het Eredivisie-kampioenschap. Maar uitgerekend die cruciale wedstrijd eindige in een 1-2 nederlaag voor de Alkmaarders, die na 28 duels weer eens verloren.
De nederlaag was zuur, zeker voor de aanwezige fans bij bij het duel met Vitesse, maar het landskampioenschap werd een dag later alsnog veiliggesteld. Omdat PSV korte metten maakte met Ajax (6-2), kon het feest in Alkmaar losbarsten - daar maakte Van Gaal overigens op even karakteristieke als memorabele wijze gebruik van.


Het kampioenschap betekende het einde van Van Gaal bij AZ. In de zomer van 2009 werd de oefenmeester gepresenteerd als de nieuwe trainer van Bayern München. (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 sc Heerenveen 2 6 4
2 Ajax 2 6 4
3 PSV 2 6 3
4 Vitesse 2 6 3
5 VVV-Venlo 2 4 2
6 FC Twente 2 4 2
7 Feyenoord 2 4 2
8 Willem II 2 3 2
9 FC Groningen 2 3 -1
10 Heracles Almelo 2 3 -2
11 AZ 1 1 0
12 FC Utrecht 1 1 0
13 PEC Zwolle 2 1 -2
14 FC Emmen 2 0 -3
15 ADO Den Haag 2 0 -3
16 Sparta Rotterdam 2 0 -3
17 Fortuna Sittard 2 0 -4
18 RKC Waalwijk 2 0 -4