ADO in retroshirts tegen Vitesse
ADO in retroshirts tegen Vitesse - © Pro Shots

Eredivisie Shirt Festival Column: Vincent Schildkamp

1 mei 2020
Groen Geel of Zwart?

Eeuwig zonde natuurlijk dat Pim Mulier in 1889 bij het oprichten van de KNVB de hoogste voetbalklasse niet gelijk de Eredivisie heeft genoemd. Dan had ik op deze plek vijfhonderd woorden lang mijn bewondering over het mooiste voetbalshirt aller tijden kunnen delen. Het klassieke shirt van HBS uit Den Haag, drie keer de beste van Nederland. 

Het shirt van 1925, passend bij het laatste kampioenschap. Gitzwart, een rood-wit embleem en een touwtje om het bovenstuk aan elkaar te rijgen. Een zwart shirt zie je niet vaak. En dat is maar goed ook, zullen velen van u denken. Als ik niet al 38 jaar lid was van Houdt Braef Stant deelde ik die mening waarschijnlijk. Mijn HBS speelde nooit in de Eredivisie, daar kozen ze in 1956 zelf voor.

HBS in 1925, volledig in het zwart | FOXSports.NL

Als we op zoek gaan naar het mooiste shirt aller tijden in de Eredivisie, komen we snel in een discussie terecht waar we niet uitkomen. Clubliefde, sentimenten, historische momenten en mode laten zich niet vangen in een allesomvattend antwoord. Er is geen Bredanaar die het stilistisch behoorlijk geslaagde tenue van Willem II zal uitroepen tot mooiste shirt uit de Eredivisie-geschiedenis. Zal een Groninger de fraai gedrapeerde pompeblêden in het blauw wit van Heerenveen ooit op waarde kunnen schatten? En Ajax en Feyenoord delen dan weliswaar de clubkleuren, tot heel veel meer consensus zullen ze in Amsterdam en Rotterdam niet komen. 

Zijn de shirts er in de loop der jaren mooier op geworden? Ook een lastige. Meer comfortabel, dat zeker. Betere pasvormen, ook. Maar mooier? Mwoah. Het is niet voor niets dat de echte supporter pas weer in een opgewonden sprintje richting de fan-shop snelt, als er een retro-shirt op de mark wordt gebracht. Vaak een shirt dat verwijst naar een succesvolle periode van de betreffende club. Doet het goed, qua sentiment. 

Zou dat de reden zijn dat mijn hart een klein sprongetje maakte, toen ADO Den Haag op 1 februari jongstleden ter gelegenheid van het 115-jarig bestaan in een joekel van een retro-shirt aantrad tegen Vitesse? Klassiek geel vlak, minimale verticale groene banen en aan de bovenkant twee groene vlakken, horizontaal. Zelfs de sponsornaam was aangepast aan de kleur van het succesjaar 1985-1986. Het seizoen dat FC Den Haag ongeslagen kampioen werd van de Eerste Divisie. Helaas speelde ADO Den Haag op 1 februari in de geest van het armetierige seizoen. Nul-nul tegen Vitesse. Maar wel in het mooiste shirt van de hele competitie.

Shirt uit 1985/1986 (links), jubileumshirt uit 2020 (rechts) | FOXSports.NL

Dat team van 1985-86 was voor Haagse begrippen een iconisch elftal met als blikvangers Fons Groenendijk, Remco Boere, Joop Lankhaar en Martin Jol. Laatst genoemde werd in de zomer van 1985 als verloren zoon teruggehaald naar de hofstad en leidde de club uit mijn geboorteplaats soeverein naar de titel. Dat het terughalen van Jol er voor zorgde dat mijn toen 19-jarige oom Ronald al helemaal geen kans meer had op een profcontract bij FC Den Haag was een gevalletje ‘jammer maar helaas’. Hij ging in de zomer van 1985 naar HBS. Voetballen in het mooiste shirt van allemaal.

Vincent Schildkamp

Stemmen op jouw favoriete Eredivisie-shirt kan nog steeds! Klik hier.

 

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Ajax 3 9 5
2 sc Heerenveen 3 9 5
3 Feyenoord 3 7 4
4 FC Twente 3 7 4
5 PSV 2 6 3
6 Vitesse 3 6 2
7 PEC Zwolle 3 4 2
8 VVV-Venlo 3 4 1
9 Willem II 2 3 2
10 Heracles Almelo 2 3 -2
11 FC Groningen 3 3 -3
12 AZ 2 2 0
13 FC Utrecht 2 2 0
14 Fortuna Sittard 3 1 -4
15 RKC Waalwijk 3 1 -4
16 FC Emmen 2 0 -3
17 ADO Den Haag 3 0 -5
18 Sparta Rotterdam 3 0 -7