Stanley Menzo heerst in de lucht tijdens PSV - Ajax
Stanley Menzo heerst in de lucht tijdens PSV - Ajax - © Pro Shots

Eredivisie Shirt Festival: de koning van het keepersshirt

3 mei 2020
Tijdens het Eredivisie Shirt Festival kan er gestemd worden op 1.754 verschillende shirts die gedragen zijn in de Eredivisie. Voor shirts van doelmannen is - als 'buitenbeentje van het elftal' - helaas geen plaats. Vandaar een ode aan de koning van het keepersshirt: Stanley Menzo.

Menzo debuteerde op 19-jarige leeftijd in de Eredivisie - als huurling - bij Haarlem waarna hij een mooie carrière opbouwde bij Ajax. De eerste twee jaar is hij nog stand-in voor Hans Galjé, maar met de komst van Johan Cruijff verandert het perspectief voor Menzo. De jonge doelman wordt onder leiding van Cruijff een van de bekendste meevoetballende doelmannen.

Niet langer staat de keeper er alleen om ballen tegen te houden, hij is ook het beginstation van de aanval. In 1974 had Cruijff op het WK al samengespeeld met Jan Jongbloed, die de kunst ook beheerste, maar Menzo wordt gezien als een van de exponenten van deze tactische innovatie in het voetbal. Onder meer Manuel Neuer trad in zijn voetsporen als 'sweeper-keeper'. 

De koning van het keepersshirt

Niet alleen vanwege zijn speelstijl verwierf Menzo eeuwige roem, maar ook zijn flamboyante keepersshirts staan in het geheugen van menig voetballiefhebber gegrift.

De doelman was zelf medeverantwoordelijk voor zijn in het oog springende outfits. "Ik vond het gewoon zelf mooi, vond dat het mooi bij me afstak en ik maakte zelf de keuze in die tijd", aldus Menzo tijdens een gesprek met Jack van Gelder.  

Stanley Menzo als doelman van Ajax in 1989 en 1992 | ANP

Na zeven jaar als basisspeler en met drie landstitels, drie KNVB bekers en twee Europese hoofdprijzen op zijn palmares maakt de doelman plaats voor Edwin van der Sar. Menzo vervolgt zijn carrière bij PSV, Bordeaux en Lierse SK. Mede door de hevige concurrentie van Van der Sar, Hans van Breukelen en Ed de Goey blijft het aantal optredens van Menzo voor het Nederlands elftal beperkt tot zes interlands.

Zijn bijdrage aan het Nederlandse voetbal - qua speelstijl en kledingstijl - zal echter altijd groot blijven. (FOX Sports)

Het Eredivisie Shirt Festival loopt van 17 april t/m 8 mei. Stemmen op je favoriete shirts kan hier!

Stanley Menzo door de jaren heen als keeper van Ajax | ANP

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 sc Heerenveen 2 6 4
2 Ajax 2 6 4
3 PSV 2 6 3
4 Vitesse 2 6 3
5 VVV-Venlo 2 4 2
6 FC Twente 2 4 2
7 Feyenoord 2 4 2
8 Willem II 2 3 2
9 FC Groningen 2 3 -1
10 Heracles Almelo 2 3 -2
11 AZ 1 1 0
12 FC Utrecht 1 1 0
13 PEC Zwolle 2 1 -2
14 FC Emmen 2 0 -3
15 ADO Den Haag 2 0 -3
16 Sparta Rotterdam 2 0 -3
17 Fortuna Sittard 2 0 -4
18 RKC Waalwijk 2 0 -4