FC Utrecht
FC Utrecht - © Pro Shots

FC Utrecht geeft strijd niet op en wil bekerfinale spelen

2 mei 2020
FC Utrecht legt zich nog niet meer bij de beslissing van de KNVB dat het volgend seizoen geen Europees voetbal mag spelen. De club ziet nog voldoende aanknopingspunten om de juridische strijd tegen de nationale voetbalbond te vervolgen.

"Absoluut", reageert advocaat Frans de Weger op de vraag of verder procederen nog zin heeft. "Ons gesprek met de UEFA was positief."

FC Utrecht leek vrijdag kansloos nadat de UEFA had bevestigd dat de KNVB de Europese tickets eerlijk heeft verdeeld. Feyenoord kreeg als nummer drie van de ranglijst een rechtstreeks ticket voor de groepsfase van de Europa League omdat de finale van de TOTO KNVB Beker niet kan worden afgewerkt.

Eigenaar Frans van Seumeren van FC Utrecht hoopt nog steeds dat de bekerfinale wordt gespeeld, bijvoorbeeld in september. Advocaat De Weger sluit dat niet uit na zijn gesprek met de UEFA. Hij vindt het nog te vroeg om inhoudelijk in detail te treden.

Cambuur en De Graafschap

 SC Cambuur en De Graafschap staan komende vrijdagochtend in een kort geding tegenover de KNVB. De rechter in Utrecht mag bepalen of de voetbalbond terecht heeft besloten af te zien van promotie en degradatie, nu de voetbalcompetities vanwege het coronavirus voortijdig zijn beëindigd. De nummers een en twee van de ranglijst van de Keuken Kampioen Divisie leken af te steven op rechtstreekse promotie naar de Eredivisie.

Dolf Segaar, de advocaat van Cambuur en De Graafschap, hoopt verder dat de KNVB een buitengewone ledenvergadering wil uitschrijven. Dat kan al als vier clubs uit het betaalde voetbal daar om vragen. Als het aan Segaar ligt, dan komt die vergadering er eerder dan de zes of zeven weken die daarvoor gepland zijn.

De burgemeesters van de voetbalsteden in Nederland zien een Eredivisie met twintig clubs niet zitten. Paul Depla pleit zelfs voor een hoogste voetbalklasse van twaalf of veertien clubs, in plaats van het huidige aantal van 18. De burgemeester van Breda zit als woordvoerder van de burgervaders in een adviesgroep van de KNVB over openbare orde en veiligheid.

Een Eredivisie van twintig clubs zou de voetballers extra belasten, nu het nieuwe seizoen wellicht pas in oktober kan beginnen en ruim voor het EK van volgend jaar juni moet worden afgerond. Wereldvoetbalbond FIFA waakt voor overbelasting en wil dat trainers voorlopig de mogelijkheid krijgen niet drie maar vijf spelers per wedstrijd te wisselen. (ANP)