Rafael van der Vaart namens HSV in 2014
Rafael van der Vaart namens HSV in 2014 - © Pro Shots

Nederlanders in de Bundesliga: Rafael van der Vaart

15 mei 2020
In de rubriek 'Nederlanders in de Bundesliga' blikken we samen met spelers en trainers terug op hun tijd dat ze actief waren op het hoogste niveau in Duitsland. Een dag voor de herstart van de Bundesliga staat vandaag in de hoofdrol: Rafael van der Vaart.

De Bundesliga-carrière van Rafael van der Vaart begon in 2005, toen Hamburger SV de 22-jarige middenvelder voor ruim 5 miljoen bij Ajax wegplukte. Van der Vaart verliet Amsterdam met de nodige ervaring; zo speelde hij niet zelden Champions League-voetbal en was hij met Ajax actief in de UEFA Cup. In 156 officiële wedstrijden was Van der Vaart goed voor 63 doelpunten en 26 assists. 

Transfer

Dat de volgende bestemming van Van der Vaart Hamburg was, werd door velen opmerkelijk gevonden. De geboren Heemskerker verklaart: "Kort door de bocht: HSV was eigenlijk de enige club die me wilde hebben.” Toch voegde – zij het te laat – daar een grote club zich aan toe: “Ik had mijn ja-woord nog niet gegeven of Atlético Madrid kwam ineens."

Zijn transfer naar Duitsland was daarnaast geheel tegen de zin van twee belangrijke personen voor Van der Vaart: "Johan Cruijff vond mijn overstap naar HSV niks, dat werd toen ook heel groot uitgemeten in Duitsland." Zelfs zijn eigen vader stond niet bepaald te springen toen hij het nieuws hoorde: "Die vond de overstap naar HSV ook helemaal niks. Pas toen ik daar begon te draaien, vond hij het wel prima."

Van der Vaart belandde naar eigen zeggen in een warm bad bij HSV. Hij schoot er uit de startblokken met zes doelpunten en drie assists in zijn eerste acht Bundesliga-optredens. Dat was niet in de laatste plaats te danken aan zijn trainer, Thomas Doll. "Hij bouwde het hele team om mij heen. Het hele elftal ging voor mij spelen, daarom kon ik daar zo goed functioneren."

Eerste seizoen

Ten tijde van zijn eerste periode in Hamburg gold HSV als een subtopper in Duitsland. Die status bracht dan ook de nodige druk met zich mee: "De druk op HSV was te vergelijken met de druk op Ajax. Je merkte dat iedereen binnen de club een beetje nerveus was."

Van der Vaart bezweek echter geen moment onder die druk en groeide al snel uit tot publiekslieveling bij de volksclub. "Ik deed normaal en speelde goed, dan word je publiekslieveling en gaan ze van je houden."

HSV draaide in het eerste seizoen van Van der Vaart op volle toeren en eindigde als derde in de Bundesliga. Tekenend voor dat seizoen en de belangrijke rol die Van der Vaart vertolkte, was het moment waarop Bayern München op bezoek kwam. "We moesten thuis tegen Bayern. Ik zei: 'Die gaan we toch pakken? Wij zijn toch beter?' Toen kwam die Amsterdamse branie naar voren." De uiterst zelfverzekerde houding van Van der Vaart werd kracht bijgezet door de resultaten. "We wonnen uiteindelijk met 2-0. Datzelfde seizoen wonnen we ook uit, met 1-2."

Van der Vaart uitzinnig na zijn goal tegen Bayern | Pro Shots

Van der Vaart speelde bij HSV nog een periode onder landgenoot Huub Stevens, waar hij nog altijd bijzondere herinneringen aan bewaart: “Als de grote Huub Stevens komt, ga je toch als de brandweer, ook ik, ik was ook bang voor hem.” Toch vindt Van der Vaart Stevens nog altijd een ‘heel lieve man’: “Als het niet om voetbal ging, was-ie vooral heel lief”, knipoogt hij.

Tottenham Hotspur

Na een succesvolle periode bij Tottenham Hotspur haalde HSV zijn voormalig sterspeler in 2012 voor 13 miljoen terug naar Duitsland. Van der Vaart kreeg echter snel spijt van zijn besluit. "De terugkeer naar HSV is niet mijn beste keuze geweest. Het liep er voor geen meter. Ik dacht: ik ga dat wel even doen." Ondanks dat hij ‘een topjaar’ had gehad, belde hij zijn vader en zei over zijn ploeggenoten: "Jezus pap, die kunnen er geen kloten van."

Toch deed de komst van Van der Vaart HSV goed, want het eindigde na een vijftiende plaats in het seizoen voorafgaand nu op de zevende plaats. Daarnaast werd Van der Vaart door het vertrek van Heiko Westermann in het voorjaar van 2013 benoemd tot aanvoerder, al droeg hij die band niet met erg veel plezier.

Aanvoerder

Toen HSV in het seizoen 2013/’14 op het randje van degradatie balanceerde, werd Van der Vaart onzeker. "Ik dacht: ik zal toch niet de eerste aanvoerder zijn die degradeert met HSV?" Van der Vaart was überhaupt liever geen captain geweest, zo laat hij weten. "Ik vond er niks aan om aanvoerder te zijn, het wordt zo overschat. Ik wist ook niet wat ik moest zeggen als ik in een rondje mijn teamgenoten moest aanspreken. Wat ik dan zei? 'Kom Jungens, gut anfangen.' Ik vond mezelf bovendien ook geen goede aanvoerder."

Van der Vaart verkeerde als aanvoerder met HSV in zwaar weer | Pro Shots

Play-offs

HSV ging de play-offs in en nam het daarin op tegen Greuther Fürth. Van der Vaart: "Ik ben nog nooit zó bang geweest. Ik dacht: nu gaat het mis." Na de 0-0 in eigen huis volstond uit de 1-1 (assist Van der Vaart) die op het scorebord stond. Van der Vaart werd er in de return vijftien minuten voor tijd vanaf gehaald. "Ik heb toen muziek opgezet; ik wilde het niet horen. Ik kon ook niet kijken, het waren op dat moment de ergste minuten uit mijn carrière."

Van der Vaart geeft de cruciale assist tegen Karlsruher | Pro Shots

Omdat Greuther Fürth er niet in slaagde de score te veranderen, ontliep HSV de eerste degradatie uit de clubgeschiedenis. "Ik kan me geen groter feest herinneren", blikt Van der Vaart terug. "Het leek wel of we kampioen waren geworden."

Het HSV van weleer was inmiddels verworden tot een laagvlieger in de Bundesliga, getuige ook de play-offs die de Duitsers in 2015 opnieuw moesten spelen. "Ondanks dat was het een veel beter seizoen, hoe gek het ook klinkt."

Dit keer was het Karlsruher SC dat de strijd met HSV aanging. In Hamburg hielden beide ploegen elkaar op 1-1, maar in de return keek HSV na 90 minuten tegen een 1-0 achterstand aan, en dat zou degradatie betekenen. "Met nog tien seconden te spelen, kregen we een vrije bal. Ik dacht: dit ga ik doen. Ik leg die bal neer, loop achteruit, concentreer me…"

Maar dan komt ploeggenoot Marcelo Diaz plots aangerend: "Ik stuur hem nog met mijn handje weg, maar die pannenkoek rent naar die bal toe en schiet hem stijf in de kruising. Ik was zo blij dat-ie erin ging. Als die bal er niet in zat, had ik hem vermoord denk ik…"

HSV ontsnapte vervolgens opnieuw ternauwernood aan degradatie, want in de verlenging trokken de Die Rothosen de overwinning en daarmee nog een jaar Bundesliga alsnog naar zich toe. "Ik de verlenging dacht ik: die gaan we pakken. Ik heb nooit het gevoel gehad dat we eruit gingen", aldus Van der Vaart.

Toekomst HSV

Van der Vaart gaat ook nog in op de huidige situatie van HSV, dat inmiddels is afgezakt naar de 2. Bundesliga. "Het is altijd gedoe daar", om daaraan toe te voegen: "Ze kunnen altijd bellen. Maar ze hebben mij, als groot speler, nog nooit benaderd."

Van der Vaart neemt zijn oude club Ajax als voorbeeld voor hoe het ook kan: "Oud-spelers betrekken waarbij de club in het hart zit, dat werkt gewoon. Dat HSV dat niet doet, is de plank misslaan." (FOX Sports)

 

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 FC Bayern München 34 82 68
2 Borussia Dortmund 34 69 43
3 RB Leipzig 34 66 44
4 Borussia Mönchengladbach 34 65 26
5 Bayer 04 Leverkusen 34 63 17
6 TSG 1899 Hoffenheim 34 52 0
7 VfL Wolfsburg 34 49 2
8 Sport-Club Freiburg 34 48 1
9 Eintracht Frankfurt 34 45 -1
10 Hertha BSC 34 41 -11
11 1. FC Union Berlin 34 41 -17
12 FC Schalke 04 34 39 -20
13 1. FSV Mainz 05 34 37 -21
14 1. FC Köln 34 36 -18
15 FC Augsburg 34 36 -18
16 SV Werder Bremen 34 31 -27
17 Fortuna Düsseldorf 34 30 -31
18 SC Paderborn 07 34 20 -37