In het seizoen 2005/

In het seizoen 2005/'06: FC Groningen onverslaanbaar in 'De Groene Hel'

5 mei 2020
In de serie ‘In het seizoen…’ blikken we terug op memorabele prestaties uit het verleden. Vandaag gaan we terug naar het seizoen 2005/’06, waarin het nieuwe Euroborg van FC Groningen een onneembare vesting blijkt en uitgroeit tot 'De Groene Hel'.

Nog voor het Eredivisie-seizoen was afgetrapt, wist FC Groningen dat het afscheid zou nemen van het 72-jarige Stadion Oosterpark. De laatste competitiewedstrijd was op 18 december in 2005, toen N.E.C. op bezoek kwam. Er werd zowel voor- als achteraf veel aandacht besteed aan de laatste keer dat het Oosterpark het decor van een wedstrijd van de ‘FC’ vormde. Zo kwamen oud-spelers nog éénmaal terug naar het stadion en werd de met 3-0 gewonnen wedstrijd afgesloten met een vuurwerkshow.

Derby van het Noorden

Uitgerekend het eerste duel in het nieuwe onderkomen de Euroborg was die tegen sc Heerenveen, in de Derby van het Noorden. Een 2-0 zege voor de ploeg van trainer Ron Jans zorgde voor een van de mooiste openingen van het nieuwe stadion die De Trots van het Noorden zich kon wensen.

Het Oosterpark bood plaats aan 12.500 supporters, de nieuwe thuishaven was in staat 19.814 man te herbergen - inmiddels is dat uitgebreid tot 22.579 plaatsen. De verhuizing bleek zeker in competitieverband een gouden zet te zijn geweest; geen enkele ploeg wist de volle buit mee te nemen uit Groningen. Sterker nog; enkel Heracles en Feyenoord wisten een punt mee te nemen uit de nieuwe, maar vooral onneembare vesting van Groningen.

De Groene Hel

Al na één seizoen werd de Euroborg - vanwege de onverslaanbare status die het Groningen had geboden - omgedoopt tot ‘De Groene Hel’. Zelfs in de play-offs om een ticket voor de voorronde van de Champions League stond De Groene Hel garant voor drie punten; hoewel het niet genoeg was na de 2-0 uitnederlaag, won Groningen thuis wel, met 2-1.

Wesley Sneijder en Johnny Heitinga vieren een zeldzame zege in Groningen | Pro Shots

In de competitie eindigde FC Groningen mede dankzij de fenomenale thuisreeks als vijfde in de competitie. Het enige smetje dat het publiek in de Euroborg te verwerken kreeg, was de 2-3 thuisnederlaag tegen PSV in de beker.

Ook in het seizoen 2006/’07 was Groningen sterk in De Groene Hel, al lukte het ADO Den Haag, Ajax, PSV, Sparta en Utrecht nu wel om drie punten te veroveren in de Martinistad. (FOX Sports)