Jonas Hector traint bij 1. FC Koln
Jonas Hector traint bij 1. FC Koln - © ANP

Duitse minister: "Hele club in quarantaine bij coronabesmetting"

3 mei 2020
Alle spelers en stafleden van een Duitse Bundesligaclub moeten twee weken in quarantaine als er iemand positief is getest op het coronavirus. Dat zegt de Duitse minister van Binnenlandse Zaken en Sport Horst Seehofer.

"Mogelijk moet ook het team waartegen het laatst is gespeeld in quarantaine", aldus Seehofer, die wel het plan steunt om de hoogste Duitse competitie met wedstrijden zonder publiek uit te spelen.

De clubs in de Bundesliga zijn voorzichtig weer begonnen met de trainingen en clubs hebben hun spelers getest op het coronavirus. Het is onderdeel van het veiligheidsprotocol van de Duitse voetbalballiga DFL. Bij 1. FC Köln testten vrijdag twee spelers en een fysiotherapeut positief op het besmettelijke longvirus. Alleen die drie zijn in quarantaine gegaan, de overige spelers en stafleden mochten het trainingsschema vervolgen.

Bij andere clubs die hun resultaten openbaarden, zoals Werder Bremen, Eintracht Frankfurt, Hoffenheim en Hertha BSC, zijn geen besmettingen aangetroffen.

De Duitse regering neemt komende week een besluit over de mogelijke hervatting van de Bundesliga. De DFL wil dat graag en hoopt nog in mei de competitiewedstrijden te kunnen spelen. "Ik vind het schema van de DFL aannemelijk en steun een herstart in mei", zegt Seehofer. "Maar voor mij is het ook duidelijk dat er geen privileges kunnen zijn voor de Bundesliga. Door een hoger testvolume in de sport mag niet de volksgezondheid in de knel komen."

Directeur Horst Heldt van 1. FC Köln verdedigde de aanpak van zijn club. "Niemand binnen onze club heeft roekeloos gehandeld. Feit is natuurlijk dat we drie besmette medewerkers en meer dan vijftig niet-besmette medewerkers hebben. Maar we gaan ervan uit dat de maatregelen op de club werken", zei Heldt.

De Belg Birger Verstraete, middenvelder van Köln, sprak wel zijn zorgen uit. "We zijn niet verplicht in quarantaine te gaan en dat is een beetje bizar. Ik denk ook dat het virus zich heeft verspreid. De fysiotherapeut heeft mij en andere spelers wekenlang behandeld. En ik vormde donderdag een duo met een van de twee betrokken spelers in de sportschool." (ANP)

Stand