Ronald Koeman
Ronald Koeman - © Pro Shots

Bondscoach Koeman opgenomen in het ziekenhuis vanwege hartproblemen

3 mei 2020
Bondscoach Ronald Koeman is vanmiddag in het ziekenhuis opgenomen wegens hartproblemen. De 57-jarige coach heeft hartkatheterisatie moeten ondergaan in het Amsterdam Medisch Centrum.

Koeman is vanuit zijn woonplaats met spoed vervoerd door een ambulance, waar hij is gedotterd door de medisch specialisten. Dankzij het adequate optreden van de artsen maakt de oud-international het naar omstandigheden weer redelijk. 

Het management van Koeman heeft laten weten dat hij maandag weer naar huis mag. Ook echtgenote Bartina heeft laten weten dat Koeman inmiddels weer stabiel is.Hij zal de komende dagen rust moeten nemen.

Hartkatheterisatie is een verzamelnaam voor verschillende ingrepen waarbij katheters worden gebruikt, meldt de website van de Nederlandse Hartstichting. Katheters zijn dunne slangetjes van enkele millimeters dik. Daarmee kan de arts via de bloedvaten in het lichaam bij het hart komen.

Tijdens een hartkatheterisatie worden het hart en de kransslagaders van binnen onderzocht. Kransslagaders zijn de bloedvaten die zorgen voor de toevoer van zuurstof naar het hart. Ook kunnen verschillende metingen gedaan worden en kunnen functies van het hart worden onderzocht. Bijvoorbeeld functies van de hartkleppen, de pompfunctie van het hart en hartritmestoornissen.

De KNVB reageerde met een kort berichtje op de eigen website, gebaseerd op de mededeling van het management van Koeman. "We wensen Ronald veel sterkte en beterschap", voegde de voetbalbond toe.

Koeman fungeert sinds februari 2018 als bondscoach van Oranje. Hij volgde Dick Advocaat bij het Nederlands elftal op. Oranje speelde onder leiding van Koeman op 19 november 2019 voorlopig de laatste interland. Nederland versloeg Estland in Amsterdam met 5-0 in de afsluitende EK-kwalificatiewedstrijd. Daarna moest echter het EK 2020 met een jaar worden uitgesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus, waardoor ook de nodige oefeninterlands van Oranje werden geschrapt.

De eerstvolgende duels van het Nederlands elftal staan voor begin september op het programma. Het gaat om twee thuiswedstrijden, tegen Polen en Italië, in de Nations League. Ook het doorgaan van deze duels is door de coronapandemie echter onzeker geworden. (FOX Sports/ANP)