Theo Janssen in zijn geliefde zwarte FC Twente-shirt
Theo Janssen in zijn geliefde zwarte FC Twente-shirt - © Pro Shots

Theo Janssen over het 'opvolgen' van Suárez en de schoonheid van een sponsorloos shirt

5 mei 2020
Tijdens het Eredivisie Shirt Festival duiken oud-spelers in hun eigen collectie voor de mooiste verhalen over hun verzamelde shirts. Deze keer komt Theo Janssen aan het woord over de shirts die hij overhield aan zijn carrière. Janssen deelt een paar mooie anekdotes uit zijn tijd bij Vitesse, FC Twente, Ajax en het Nederlands elftal.

Janssen was tijdens zijn profloopbaan geen fanatiek verzamelaar. "Ik vond het vooral leuk om shirts weg te geven. Eigenlijk na elke wedstrijd dat ik een shirt kreeg, gaf ik 'm weg." Toch zijn er nog wel wat fraaie shirts achtergebleven in huize Janssen, waaronder een van de laatste wedstrijdshirts van Sander Boschker, het shirt dat hij 'overnam' van Luis Suárez en een Oranje-shirt waar mooie herinneringen aan vastzitten.

Ruilen met Boschker en sponsorloos Vitesse

"Je komt wel leuke dingen tegen. Ik ben bijvoorbeeld het shirt van Sander Boschker tegengekomen van de bekerfinale (8 mei 2011, FC Twente - Ajax, 3-2, red.). Dat vind ik wel een bijzonder shirt. Dat is volgens mij een van de laatste shirts die Sander heeft gedragen. We hadden een wisselwerking met elkaar, naast het veld konden we het ook erg goed vinden. Ik was in de kleedkamer de 'bad cop', hij was de 'good cop'."

Ook een oud zwart shirt van de Tukkers krijgt een eervolle vermelding in zijn verhalen over vroeger. "Een van de mooiste shirts waarin ik gespeeld heb. Dat was eigenlijk het derde shirt van Twente." Ook bewaart Janssen goede herinneringen aan het sponsorloze shirt van Vitesse.

Janssen debuteerde in 1998 in het geel-zwart van Vitesse, een shirt dat hij ook direct weggaf. "Daar had ik helemaal niks mee, omdat ik toen zo weinig had gespeeld. Het voelde voor mij niet als een debuut. Het was heel kort. Een paar weken later stond ik in de basis tegen FC Utrecht. Dat voelde wel echt als een debuut".

Sneijder onder het stof

Janssen hield er vooral van shirtjes te ruilen met spelers die hij kende. "Met Wesley Sneijder heb ik een shirtje geruild in 2010 toen we tegen Internazionale speelden. Toen hadden ze net de Champions League gewonnen. Dat shirt heb ik wel, maar die heb ik ingelijst en staat boven ergens in een hoek te verstoffen helaas."

Wesley Sneijder op de elftalfoto van Inter voorafgaand aan het duel met FC Twente | Pro Shots

Er zijn spelers die al tijdens de wedstrijd afspraken maken over shirtjes ruilen na het laatste fluitsignaal, maar daar hield Janssen zich helemaal niet mee bezig. "Omdat ik dat niet belangrijk vond. Ik was aan het voetballen. Ik had altijd zoiets van wat moet ik met die shirts? Achteraf gezien ben ik ook blij, anders had ik allemaal shirts thuis liggen waar ik niet zoveel mee heb."

'Opvolger' van Luis Suárez

Waar Janssen wel wat mee heeft is het shirt van Ajax. De middenvelder speelde slechts een seizoen in Amsterdamse dienst, maar bewaart desondanks hele goede herinneringen aan de club. Janssen kijkt vol plezier terug op een seizoen waarin hij de 'opvolger' was van Luis Suárez. 

Trots en spijt bij Nederlands elftal

Op 16 augustus 2006 maakte Janssen zijn opwachting in het shirt van Oranje. "Ik kwam erin voor Stijn Schaars. Uiteindelijk was het maar heel kort. Maar daar was ik wel heel trots op."

Toch is het bewuste shirt dat Janssen droeg niet bewaard gebleven. "Nee. Ik heb wel wat shirts hoor, dus misschien ligt-ie nog ergens verstoft. Ik heb boven nog wel wat shirts van het Nederlands elftal liggen. Je kreeg er altijd twee. Dus eentje gaf ik altijd automatisch weg."

Eén Oranje-shirt heeft Janssen om een speciale reden wel uit de kast gehaald. Het doet hem terugdenken aan een bijzondere interland tegen Oekraïne, de middenvelder kwam het veld - bij afwezigheid van de grote sterren na het WK - het veld op met een groot aantal goede bekenden uit de Eredivisie.

"We speelden toen echt met een elftal dat niet Nederlands elftal-waardig was, als je eerlijk bent. Als we tegen het Nederlands elftal van nu hadden moeten spelen met dat elftal, hadden we met 8-0 verloren", aldus Janssen die met trots en een klein beetje spijt terugdenkt aan zijn interlandcarrière. (FOX Sports)

 

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 PSV 5 13 8
2 Ajax 5 12 8
3 Vitesse 5 12 7
4 Feyenoord 5 11 7
5 FC Twente 5 11 7
6 sc Heerenveen 5 10 1
7 FC Groningen 5 7 -2
8 FC Utrecht 4 6 2
9 VVV-Venlo 5 5 0
10 PEC Zwolle 5 5 -1
11 AZ 4 4 0
12 Willem II 5 4 -4
13 RKC Waalwijk 5 4 -5
14 Heracles Almelo 5 4 -6
15 FC Emmen 5 3 -3
16 ADO Den Haag 5 3 -6
17 Fortuna Sittard 5 2 -6
18 Sparta Rotterdam 5 2 -7