Vanavond: Feyenoord TV Special 50 Jaar De Eerste

Vanavond Feyenoord TV Special: 50 Jaar De Eerste

6 mei 2020
De datum 6 mei 1970 zal voor altijd met gouden letters in de annalen van Feyenoord worden geschreven. Op de dag af vijftig jaar geleden veroverden de Rotterdammers als eerste Nederlandse club in de geschiedenis de Europacup I. In de Feyenoord TV Special ‘50 Jaar De Eerste’ kijken de hoofdrolspelers van toen terug op deze historische prestatie.

“Hoe is het mogelijk, hoe is het mogelijk? Milaan is een beetje van Feyenoord. San Siro is op het ogenblik helemaal van ons.” De woorden van commentator Herman Kuiphof tijdens de bekeruitreiking na afloop van de gewonnen finale tegen Celtic vertellen in een paar zinnen het verhaal van De Eerste: de grootsheid van het moment, de blijdschap én het ongeloof.

Het Nederlandse voetbal was in de lente van 1970 nog niet verwend met grote Europese successen. De triomfen van de Nederlandse clubs en de prestaties van Oranje in de jaren zeventig waren nog slechts toekomstdromen. Ajax had weliswaar een jaar eerder de finale van de Europacup I bereikt, maar was in de eindstrijd bij lange na niet opgewassen geweest tegen AC Milan (1-4).

AC Milan

De eerste serieuze indicatie dat er voor Feyenoord mogelijk iets moois te wachten stond, zou een half jaar later tegen dezelfde Italiaanse grootmacht duidelijk worden. Hoewel de Rotterdammers maar liefst zestien keer hadden gescoord in de eerste ronde tegen KR Reykjavik, was de krachtmeting met Milan in de achtste finales van een andere orde. Na een 1-0 uitnederlaag werd de regerend kampioen alsnog uit het toernooi gekegeld dankzij goals van Wim Jansen en Willem van Hanegem in De Kuip. Vorwärts Berlin en Legia Warschau werden vervolgens overwonnen op weg naar de finale, waar de Schotse topploeg Celtic wachtte.

Voor de tweede keer in het seizoen reisde Feyenoord af naar het San Siro, waar de eindstrijd tegen de kampioen van 1967 werd afgedraaid. Naast Van Hanegem en Jansen had trainer Ernst Happel de beschikking over inmiddels legendarische namen als aanvoerder Rinus Israël, Theo Laseroms, Ove Kindvall, Coen Moulijn en de onder de lat teruggekeerde Eddy Pieters Graafland.

Kindvall

Ondanks een goede start keek Feyenoord na een klein half uur aan tegen een 0-1 achterstand na een curieus openingsdoelpunt van Tommy Gemmell. De Schot knalde van afstand raak, terwijl scheidsrechter Concetto Lo Bello het zicht van Pieters Graafland belemmerde. Israël kopte echter binnen twee minuten alweer de gelijkmaker binnen, maar daar bleef het bij tot diep in de verlenging. Met nog drie minuten op de klok viel een diepe bal van Israël over de grabbelende verdediger Billy MacNeill heen, waarna Kindvall op de juiste plaats stond om met een boogbal de belangrijkste goal uit de Feyenoord-historie te maken.

Een dag later zagen ook de spelers de impact van hun prestatie in Rotterdam. De huldiging van de kersverse Europacup-winnaar op de Coolsingel trok maar liefst een kwart miljoen mensen. Zelden vertoond en onvergetelijk voor de spelers op het bordes. (FOX Sports)

Special Feyenoord TV: 50 Jaar De Eerste zie je op woensdag om 21.00 uur op FOX Sports 1