Sander Jonkman met Diego Maradona
Sander Jonkman met Diego Maradona - © FOXSports.NL

Elke dag is tegenwoordig Voetbalshirt Vrijdag voor bedenker #Voetbalshirtchallenge

8 mei 2020
Het is Voetbalshirt Vrijdag! In het kader van de jaarlijkse traditie om op deze dag een voetbalshirt te dragen spreken we met voetbalgek en Italië-liefhebber Sander Jonkman, eindredacteur bij FOX Sports en de bedenker van de #voetbalshirtchallenge op Twitter. Al ruim vijftig dagen lang plaatsen fans en verzamelaars onder deze hashtag foto’s van de mooiste shirts uit hun collecties op het sociale medium.

Wie op zoek is naar de voorliefdes van Jonkman hoeft niet lang te speuren. De vastgemaakte tweet bovenaan zijn tijdlijn op Twitter geeft een duidelijke boodschap af; een recente foto samen met Diego Maradona in de kleedkamer van zijn huidige club Gimnasia de La Plata. De Argentijnse superster kende zijn gloriedagen tijdens de tweede helft van de jaren tachtig bij Napoli in Italië, het favoriete voetballand van Jonkman.

Thuiswerkdag

Misschien niet geheel toevallig begon de voetbalshirtchallenge 54 dagen geleden ook met een tricot van Gimnasia. “Op de eerste thuiswerkdag vanwege de coronamaatregelen stond ik ‘s ochtends voor mijn kledingkast en zag een stapel voetbalshirts. Bovenop lag het shirt van Gimnasia, mijn meest recente aankoop. Waarom niet een shirtje aantrekken in plaats van een trui of overhemd? Wat maakt het uit als je thuis zit?”, blikt Jonkman terug.

“Ik plaatste een foto op Twitter en kreeg meteen wat positieve reacties. De volgende dag was mijn ochtendritueel hetzelfde. Er lagen nog genoeg shirts op de stapel en andere mensen begonnen mee te doen. Zo begon het balletje te rollen. Maar dat het zo zou gaan, had ik ook niet kunnen vermoeden. Ik heb het halverwege eens een keer uitgerekend en toen had ik tussen de 3.000 en 4.000 reacties gekregen. Inmiddels zitten we zeker aan het dubbele.”

Divers

Onder de inzendingen bevinden zich mensen van allerlei pluimage. Van liefhebbers met een paar fraaie exemplaren tot aan verzamelaars met indrukwekkende aantallen. Naast de talloze fans zijn ook mensen uit de voetbalwereld gegrepen door de actie. “David Endt heeft veel mooie shirts, Sjoerd Mossou plaatste een foto van een Maradona-shirt uit zijn Napoli-jaren, commentator Martijn van Zijtveld heeft schitterende shirts laten zien. Maar bijvoorbeeld ook iemand als schrijver Roberto Pennino doet heel trouw mee.”

Net als de deelnemers zijn de inzendingen van een ongekende diversiteit. “Ik heb de meest fantastische shirts voorbij zien komen. Een van de meest opmerkelijke was een shirt van het Spaanse CD Lugo uit de Segunda División, waarbij de voorkant een glas 0.0 bier uitbeeldde. Daarnaast heb ik shirts gezien uit landen als Botswana, Rwanda en Swaziland. Ik heb zelf veel shirts van AC Milan en mensen weten op een gegeven moment dat je fan van het Italiaanse voetbal bent, dus daar kreeg ik ook veel foto’s van. Vanuit Nederland waren met name shirts van de traditionele top drie populair.”

Azuurblauw

Het zien van alle fraaie tricots miste zijn uitwerking ook niet op Jonkman. “Het heeft mijn liefde voor voetbalshirts nog meer aangewakkerd. Ik kocht vroeger af en toe eens een shirt als ik op vakantie was. Zoals het shirt van Gimnasia tijdens mijn ‘voetbalreis’ naar Argentinië een paar maanden geleden. Maar nu ben ik ook echt op zoek naar leuke dingen. Zo krijg ik binnenkort het Italië-shirt van het EK 2000 in de bus. Azuurblauw, met enkel een embleem op de borst en een Kappa-logo op de mouw: schitterend.”

De kans is groot dat Jonkman zijn nieuwste aanwinst van La Squadra Azzurra nog kan tonen als onderdeel van de voetbalshirtchallenge, al moet de postbode dan niet al te lang op zich laten wachten. De actie blijkt namelijk niet het eeuwige leven te hebben. “Dit is 54 dagen geleden begonnen om het thuiswerken wat aangenamer te maken. Als dat straks weer voorbij is, dan komt er een einde aan. Al kunnen mensen natuurlijk altijd zelf nog foto’s plaatsen. Ik denk wel dat een aantal van mijn volgers blij zal zijn als we straks niet meer thuis hoeven te werken. Met al mijn tweets en retweets denken ze vast dat ik ze aan het stalken ben”, lacht Jonkman. (FOX Sports)

Gerelateerd