FOX Sports bijzondere shirts
FOX Sports bijzondere shirts - © FOXSports.NL

Voetbalshirt Vrijdag: FOX Sports' bijzondere shirts en verhalen

8 mei 2020
Bijna elke voetballiefhebber heeft wel wat met shirts. De kleuren, het logo en vooral de herinnering maken een shirt bijzonder. In het kader van Voetbalshirt Vrijdag poseren de verslaggevers, presentatoren en commentatoren van FOX Sports in een speciaal exemplaar, waar een persoonlijk verhaal aan vastzit.

Milan van Dongen
"Hoe vaak lukt het nu om een echt shirt uit een wedstrijd op de kop te tikken? Bijna nooit. Daarom is dit shirt voor mij heel bijzonder. Het was de  Champions League-finale van 1998, Real Madrid-Juventus in de Amsterdam Arena. Ik was een broekie van 9 en mijn grote broer had een heel stoer bijbaantje, hij behoorde namelijk tot de mensen die Real Madrid in Nederland moesten begeleiden. En na de finale (1-0, doelpunt Pedrag Mijatovic) kreeg hij dit shirt van Fernando Hierro (inclusief Champions League-logo!) en gaf hij dat aan z’n kleine broertje. Er zijn slechtere shirts om te krijgen."

Milan in bijzonder Real Madrid-shirt | FOXSports.NL

Pascal Kamperman
"Natuurlijk, ook ik droomde als klein jongetje van een glansrijke carrière als profvoetballer. En dan het liefst bij De Graafschap, de club waar mijn opa in 1954 één van de oprichters van was. Het zou toch prachtig zijn als ik, als eerbetoon aan opa, in dat blauwwitte shirt, met mijn naam erop, op een kolkende Vijverberg zou kunnen spelen. Maar ondanks al mijn noeste arbeid op de amateurvelden, al tijdens mijn jeugd werd duidelijk dat die profcarrière er niet in zat."

"Toch ging een deel van die droom, jaren later, alsnog in vervulling. Aan het begin van het seizoen 2011-2012 was het lastig voor De Graafschap om een nieuwe shirtsponsor te vinden. Een paar supporters begonnen spontaan de inzamelingsactie “D’ran”. In ruil voor een (kleine) financiële bijdrage werden fans zelf mede-shirtsponsor. De namen van alle ruim tweeduizend mensen die meebetaalden werden verwerkt in de letters van de Achterhoekse strijdkreet “D’ran”. De Graafschap had een nieuwe, hele bijzondere, shirtsponsor. En zo kwam dat Graafschap-shirt met mijn naam erop er dus alsnog. Weliswaar heel klein, bijna onzichtbaar op de voorkant, maar toch. En opa zou ongetwijfeld trots zijn."

Pascal Kamperman trots in De Graafschap-shirt | Pro Shots

​Aletha Leidelmeijer
"Het seizoen 2014/2015 was totaal niet bijzonder voor FC Utrecht. Snel uit de beker, geen Europees voetbal, elfde in de Eredivisie. Maar voor mij wel. Ik kreeg dat jaar Guillain Barre, een ziekte dat je hele zenuwstelsel platlegt. Ik kon niet meer lopen, eten of überhaupt bewegen. In dit seizoen werkte ik voor het zesde jaar bij RTV Utrecht en volgde ik FC Utrecht op de voet. Daags voor het wintertrainingskamp werd ik ziek en moest ik weken in het ziekenhuis liggen. Ik kon dus niet mee naar Spanje. Over voetballers wordt vaak gezegd dat ze egoïstisch zijn, een eigenschap die je misschien ook wel moet hebben in de topsport. Maar in deze periode toonden zij warme belangstelling. Naast een pakketje door de spelers samengesteld, kreeg ik dit shirt met mijn naam achterop en het rugnummer van Edouard Duplan. Een speler die altijd geïnteresseerd was, informeerde hoe het ging en een echte gifkikker binnen de lijnen. Bij mijn terugkomst in Galgenwaard, maanden later, was er nogmaals die warmte en veel knuffels over en weer."

Aletha heeft een FC Utrecht-shirt met prachtig verhaal | FOXSports.NL

Hans Kraay jr.
"Spelen voor het Engelse Brighton is een van de hoogtepunten uit mijn actieve voetbaltijd. Bij thuiswedstrijden gingen de 23.000 mensen die in ons stadion konden tekeer voor 80.000. Ik was “Hard Hens” from Holland. Als ik een sliding maakte van een meter of tien, dan wist ik zeker dat ik de volgende vier wedstrijden in de basis stond. Gaf je een lange bal die vier meter over het hoofd van je medespeler vloog dan klapten ze alsof je zojuist een wereldpass had gegeven. En, ook niet geheel onbelangrijk, pas na 7 gele kaarten werd je voor één wedstrijd geschorst. Paradijs dus."

"Ben in die periode getrouwd met Gill uit Brighton en hebben een dochter Mel gekregen. Frank Worthington was onze 36-jarige vedette met een fabuleuze techniek en was mijn vriend in die twee geweldige Brighton-jaren. Frank was een voetballende popster en nogal gewild bij de dames. Tot zijn vriendenkring behoorden onder anderen Mick Jagger en Rod Stewart. Het was in het begin heel onwerkelijk als Frank na de ochtendtraining zei “Hens, tonight we are going for a drink with Mick Jagger, see you at seven at my place!". Ja, dat vond ik mooi. Aardige vent ook nog. Maar voetballen tegen Chelsea, Manchester City maar ook tegen Grimsby Town en Cardiff City vond ik nog net iets opwindender!" 

Hans Kraay jr. alias Hard Hans from Holland | FOXSports.NL

Leo Driessen
"Waarom het tenue wit werd, ligt wel een beetje voor de hand. Blauw en rood lieten zich moeilijk combineren en bovendien speelde erfvijand HFC Haarlem in deze kleuren. En dus werd uiteindelijk de keus geen keus. Wit dus. Neutraal, maagdelijk en symbool van een nieuwe start.

Maar de enige echte reden is natuurlijk dat Telstar het Real van IJmuiden moest zijn. Begin jaren zestig werd het mondiale voetbal mede gedomineerd door Real uit Madrid. Gento, Di Stefano, Puskas. Op 17 juli 1963 hadden de IJmuidenaren dat voor ogen met Cor Brom, Piet van der Kuil en Hassie van Wijk. Tot op de dag van vandaag niet echt gelukt. Maar de ambitie is er nog altijd." (lees meer)

Leo Driessens grote liefde: Telstar | FOXSports.NL
 

Ronald de Boer
"Het shirt van mijn debuutjaar bij Ajax. In het veld komen bij 4-2, de 5-4 scoren en 6-4 winnen. In dit shirt is het allemaal begonnen."

Ronald de Boer in zijn debuutshirt | FOXSports.NL

​Jan Joost van Gangelen
"Shirts van Kappa heb ik altijd het mooist gevonden. Ook bijvoorbeeld het wit/lichtblauw van Feyenoord of het donkerblauw van Ajax. Italiaanse shirts vind ik eigenlijk altijd mooi, dus die koop ik haast altijd. Gabriel 'Batigol' Batistuta is sowieso een van mijn all time legends, wat een man. Het paard van la Viola was ook cool bij hem. Roma goede tweede. Met Hedwiges heb ik altijd leuke band gehad, shirt is van hem die ik na een wedstrijd kreeg die ik had bezocht zijn ook speciaal. Het logo van Valencia is sowieso enorm prachtig."

Jan Joost is Kappa-fan | FOXSports.NL

Martijn van Zijtveld
"Ik ben een voetbalshirtfanaat. Ik bezit er zo'n 350. Dit is toch wel mijn favoriet: het shirt van Arsenal uit de tijd van Thierry Henry, Robert Pires en Dennis Bergkamp. Door dat elftal raakte ik verliefd op voetbal."

Martijn van Zijtveld heeft een bijzondere collectie | FOXSports.NL

Glenn Helder
"Het meest bijzondere shirt voor mij is natuurlijk dat van Arsenal, waar ik halverwege de jaren negentig speelde. Een prachtige tijd. Het shirt dat ik op deze foto draag is extra speciaal, want hierin speelde ik de afscheidswedstrijd van Dennis Bergkamp in 2006. Onvergetelijk." 

Glenn Helder poseert in Bergkamp-shirt | FOXSports.NL

Kenneth Perez
"Het shirt van mijn allereerste voetbalclub: AB1970. Daar ben ik begonnen met voetballen toen ik zes jaar oud was. Het blijft voor mij een bijzonder shirt." 

Kenneth Perez in het shirt van zijn eerste club | FOXSports.NL

​Kees Kwakman
"Hoe kan het ook anders? Shirts van FC Volendam zijn altijd bijzonder, maar dit exemplaar is wel heel speciaal. Dit is het shirt waarin ik mijn debuut maakte."

Kees Kwakman kiest - uiteraard - voor FC Volendam | FOXSports.NL

Hugo Borst

De broer van

Onze nieuwe spits werd op 31 augustus vastgelegd. Net voor de transferdeadline. Dan weet je als supporter genoeg. Dit is een wanhoopsaankoop. Dat hij Pogba heette stelde niet gerust. Dat hij de broer was van Paul Pogba evenmin. Hoe vaak verzuchten fans niet als de beste speler weer faalt: hebben ze zijn broer gestuurd?

Mathias Fassou Pogba zag er wel imposant uit. 1.94 meter lang en breed als Jerommeke van Suske & Wiske. Maar we bekeken het rijtje clubs waar hij voor Sparta speelde met de nodige argwaan. Quimper, Wrexham, Crewe Alexandra, Pescara, Crawly Town en Patrick Thistle. Een spits die er in 206 wedstrijden 40 maakt loopt nog geen 1 op 5.

Een optimist zei: ‘Hoeveel spitsen hebben we hier niet gehad die niet eens op 1 op 5 liepen?’ Zo kun je het ook bekijken.

‘Precies Lukaku,’ zei iemand. Maar na twee wedstrijden dacht niemand meer aan Lukaku. Lukaku is explosief en heeft een hoog doelpuntengemiddelde.

En toch had hij wat, die Mathias Pogba. Maar wat?

Hij liep moeilijk. Niet zo gek met een geschat gewicht van 99 kilo. Heel, heel af en toe maakte hij een doelpunt. Steeds als je het niet verwachtte. Zo ook op 5 maart 2017. We speelden de derby tegen Feyenoord. We zaten amper.

Hoe snel het ging? Craig Goodwin gaf de bal met links voor, Mathias Pogba kopte ‘m keihard in. Het Kasteel ontplofte.

Het doelpunt uit minuut 1 werd met kunst- en vliegwerk verdedigd. Sparta had het geluk dat Feyenoord, in de race voor het landskampioenschap, een offday beleefde. Het bleef 1-0. Een prestigieuze zege én drie dure punten, zo zou op de laatste speeldag blijken. Sparta degradeerde met 34 punten net niet. Feyenoord werd landskampioen.

Via materiaalman Ben Wessels kwam het shirt na de derby bij de jonge Sparta-fan Nino Willems terecht. Een week later tokkelde de jongen op zijn gitaar als dank een ode aan de cultspits van Sparta. ‘Alle ballen op Pogba,’ zong de jongen 15 keer. Mathias hoorde het geduldig en lief kijkend aan. Nino Willems heeft zijn handtekening en die van Mathias’ medespelers op de voorkant van het wedstrijdshirt laten zetten - beetje zonde wel. Het tricot hangt al drie jaar op zijn slaapkamer. Ik heb het voor deze foto – Spartanen onder elkaar - even van hem geleend.

Mathias maakte voor Sparta 4 goals in 14 wedstrijden. Da’s 1 op 3,5. Zijn winnende doelpunt tegen Feyenoord op 5 maart 2017 zal tot ver in de 21ste eeuw worden gememoreerd.

Het contract van Matthias Pogba werd na één seizoen niet verlengd. Na Sparta speelde hij nog voor Tours en Manchego en nu voor Lorca. Inmiddels staat hij op 233 wedstrijden en 45 doelpunten. Nino Willems zit op het gymnasium en kan niet wachten om weer naar het Kasteel te mogen.

Hij had wat, Mathias Pogba.

Een broer.

Sparta-fan Hugo Borst in shirt van Pogba (foto: Margi Geerlinks) | FOXSports.NL

 

 

 

Stand

Team G P D
1 Ajax 25 56 45
2 AZ 25 56 37
3 Feyenoord 25 50 15
4 PSV 26 49 26
5 Willem II 26 44 3
6 FC Utrecht 25 41 16
7 Vitesse 26 41 10
8 Heracles Almelo 26 36 6
9 FC Groningen 26 35 1
10 sc Heerenveen 26 33 0
11 Sparta Rotterdam 26 33 -4
12 FC Emmen 26 32 -13
13 VVV-Venlo 26 28 -27
14 FC Twente 26 27 -12
15 PEC Zwolle 26 26 -18
16 Fortuna Sittard 26 26 -23
17 ADO Den Haag 26 19 -29
18 RKC Waalwijk 26 15 -33