Top 5: De mooiste goals van smaakmakers Haaland en Lewandowski

Haaland-hype: De opkomst van het fenomeen van Borussia Dortmund

16 mei 2020
Fenomeen, wonderkind, superster in wording; in minder dan twee maanden tijd heeft de pas 19-jarige Erling Braut Haaland het aantal superlatieven dat past bij zijn prestaties vrijwel uitgeput. De kans op herhaling ligt op de loer, nu de Noorse tienersensatie met Borussia Dortmund vanaf dit weekend terugkeert op het veld. De eerste wedstrijd is meteen een kraker: De Revierderby tegen rivaal Schalke 04.

Status

De sneer was veelzeggend. De Braziliaanse superster Neymar van Paris Saint-Germain plaatste twee maanden geleden na de uitschakeling van Dortmund in de Champions League een spottende post op Instagram waarin hij het juichen van Haaland nadeed. De jongeling had in de heenwedstrijd twee keer gescoord en daarna ogenschijnlijk PSG geprovoceerd. Het feit dat een speler van het kaliber Neymar het echter nodig vond om op deze wijze te reageren, zegt iets over de status van Haaland en de angst die hij inboezemt bij tegenstanders.

De korte tijd die Haaland nodig heeft gehad om zijn reputatie op te bouwen maakt zijn prestaties nog indrukwekkender. Nog geen anderhalf jaar geleden draaide hij zijn wedstrijden af in Noorwegen, waarna hij in januari 2019 naar Red Bull Salzburg verhuisde. In Oostenrijk vestigde hij tijdens de eerste helft van het huidige seizoen definitief zijn naam door maar liefst 28 keer te scoren in 22 officiële wedstrijden. Met name door zijn acht (!) treffers in zes Champions League-wedstrijden wekte hij de interesse van alle topclubs in Europa.

Droomstart

Borussia Dortmund won uiteindelijk de strijd om zijn handtekening en wist het toptalent tijdens de winterstop voor een bedrag van naar verluidt 20 miljoen euro te halen. Een schijntje, zo bleek binnen de kortste keren. Haaland maakte medio januari op fenomenale wijze zijn debuut tegen FC Augsburg (3-5). De invaller kwam na een klein uur bij een 3-1 achterstand in het veld, scoorde na slechts drie minuten en completeerde binnen 23 minuten zijn hattrick. Hij was daarmee pas de tweede speler in de geschiedenis van de club met drie goals tijdens zijn Bundesliga-debuut na Pierre-Emerick Aubameyang. De Haaland-hype was geboren.

Haaland bewees een week later tegen 1. FC Köln dat het drieluik geen toeval was. Hij werd opnieuw gebracht als invaller en dit keer had hij maar 22 minuten nodig om twee keer het net te vinden. Hij werd zodoende de eerste speler in de Bundesliga ooit met vijf goals in zijn eerste twee wedstrijden. Het zal niet verbazen dat hij met 56 minuten ook degene was die het snelste tot dit aantal was gekomen. Ondanks het feit dat hij minder dan een uur tussen de lijnen had gestaan, werd hij prompt uitgeroepen tot Speler van de Maand van januari.

Moyenne

Haaland ging in februari vrolijk verder. Dat hij niet alleen een supersub was, bleek al in zijn derde wedstrijd. Tijdens zijn basisdebuut tegen Union Berlin was hij opnieuw twee keer trefzeker, waarna doelpunten volgden tegen Eintracht Frankfurt en Werder Bremen. In totaal staat de teller inmiddels op negen goals in acht competitiewedstrijden met een speeltijd van slechts 512 minuten.

Naast zijn indrukwekkende moyenne in de competitie was Haaland ook in de overige toernooien trefzeker. Hij werd zelfs de eerste Dortmund-speler ooit die scoorde tijdens zijn debuut in de Bundesliga, DFB Pokal en Champions League. Nog opmerkelijker, hij deed dit in alle gevallen met zijn eerste schot tussen de palen. Met zijn twee doelpunten tegen PSG kwam zijn oogst in het miljardenbal dit seizoen bovendien op tien treffers, waarmee hij de eerste tiener in de geschiedenis van het toernooi werd met dubbele cijfers achter zijn naam.

In totaal heeft Haaland dit seizoen in dienst van Salzburg en Dortmund al veertig keer gescoord in 33 officiële wedstrijden. Het zijn cijfers die je normaal gesproken alleen verwacht bij spelers als Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. Neymar zal er met een gevoel van jaloezie naar kijken. (FOX Sports)

Alle Bundesliga-duels zie je vanaf zaterdag 16 mei LIVE op FOX Sports

De wedstrijd Borussia Dortmund - FC Schalke 04 zie je zaterdag 16 mei om 15.30 uur LIVE op FOX Sports 1 en 4

Bundesliga special: De roots van Erling Haaland.
Bekijk ook de special over Erling Haaland met beelden uit zijn jeugd, interviews met zijn beroemde vader en andere belangrijke figuren uit zijn jonge jaren.


Gerelateerd

Stand