Arnold Bruggink
Arnold Bruggink - © Pro Shots

#MijnMannschaft: FOX Sports-gezichten bekennen kleur

15 mei 2020
Bij FOX Sports gaat de volle focus op de Bundesliga. Daarom vroegen wij 'onze' gezichten: welke club draag jij een warm hart toe?

Arnold Bruggink - 1. FC Köln
Mijn voorkeur gaat uiteraard uit naar Hannover 96, maar helaas spelen zij nu in de 2. Bundesliga. Dan kies ik Köln als favoriete club en ik snap het: dat ligt niet direct voor de hand. 

In Nederland wordt eigenlijk onderschat hoe groot een club als Köln is. Het is niet ver over de grens en daarom alle reden om er eens te gaan kijken.

Het voetbal is niet altijd goed, maar stadion en fans zijn er prachtig. En als het niet gaat, fluiten ze hun eigen team ook van het veld. De druk is daarom vele malen groter dan bij andere clubs in de buurt op de ranglijst. Vaak chaos met nieuwe directeuren en vergis je niet in de druk vanuit de media. Kölner Express en Bild zijn beide sensatiekranten die elke dag over de club moeten schrijven. Köln hoort gewoon qua grootte in de Bundesliga, al is het wachten op dat het weer misgaat. 

Kees Kwakman – FC Augsburg
Ik heb natuurlijk bij FC Augsburg gespeeld, dus je ouwe cluppie roept altijd iets speciaals op. Het was mijn eerste buitenlandse avontuur en zoiets vergeet je niet. Een avontuur met ups en downs, maar ik heb daar een mooie tijd gehad.

Op aanvoerder Daniel Baier na zijn er niet veel mensen meer uit die tijd, maar toch zal het altijd een speciale club zijn voor mij.

En ze zijn ook nog eens succesvol, want na de promotie in 2011 zijn ze niet meer gedegradeerd. En dat is zeer knap voor een relatief kleine club!

Kenneth Perez – Borussia Dortmund
Ik kies voor Borussia Dortmund, vanwege de speelstijl. Altijd aanvallend en altijd met spektakel. We gaan er de komende tijd minder van meekrijgen, maar de sfeer in stadion waar ruim 80.000 man in kan is ook fantastisch. De club was niet lang geleden bijna failliet, maar heeft zich helemaal teruggeknokt. Erg knap.

Een voorbeeld van hoe je met zeer getalenteerde jonge spelers heel ver kunt komen.

Mark van Rijswijk – RB Leipzig
Ik weet dat een hoop fans een bloedhekel hebben aan het geld van het RB-concern en de manier waarop de club omhoog is gekomen.

Ik snap de bedenkingen. Maar ik heb grote bewondering voor de manier waarop in Salzburg en Leipzig de clubs worden geleid. De talenten die vroeg worden gescout en ook de trainers die zelf worden opgeleid. Overal zit een gedachte achter.

Het voetbal is ook nog eens een genot om naar te kijken. Of het nou Haaland bij Salzburg was of nog spelers als Werner, Forsberg en Upamecano bij Leipzig.

En met Angeliño is er ook nog eens wat oud- Eredivisie bij gekomen. Er zijn altijd kanttekeningen te plaatsen maar het beleid van Leipzig en Salzburg zorgt er voor dat ze het succes verdienen en uiteindelijk ook zullen behalen

Leo Oldenburger – Fortuna Dusseldorf
Mijn sympathie voor Fortuna Düsseldorf heeft voor een flink deel te maken met mijn voorliefde voor punkmuziek. De Duitse punkrockers Die Toten Hosen zijn niet alleen groot fans van Fortuna, maar daarnaast een belangrijke reden dat die club überhaupt nog bestaat.

Rond de eeuwwisseling dreigde de club dankzij ernstige financiële problemen zijn licentie te verliezen, maar Die Toten Hosen schoten te hulp en traden spontaan op als shirt- en hoofdsponsor.  Een snoeiharde en goudeerlijke liefdesverklaring van een punkband voor hun favoriete voetbalclub. Heerlijk. 

Leo Driessen - Werder Bremen
Begin van deze eeuw, toen RTL de rechten had van de Bundesliga, mocht ik regelmatig de wedstrijden van Werder van commentaar voorzien. Ter plekke. Een feest was dat. Wat afstand betreft in een dag makkelijk te doen, maar wel een totaal andere voetbalwereld. En ergens onderweg naturlich Bratwurst!

Sinds die tijd volg ik ze met speciale aandacht. Werder, een gewaardeerde Bundesligist, is de laatste jaren steeds verder in de problemen geraakt. Elk seizoen een beetje meer.

En nu moeten de Werderaner met nog tien wedstrijden te gaan proberen weg te komen van de voorlaatste plaats.

Een hele lastige klus, extra bemoeilijkt door de voorzichtige politici van de deelstaat Vrije Hanzestad Bremen. Zij bepaalden dat Werder veel later met de training mocht beginnen. Werder moet ook nog een wedstrijd inhalen. Kortom de underdog driedubbel in de problemen.

Alle reden om zachtjes te roepen (want we blijven objectief...): Auf geht’s Werder und Davy schiess ein Tor ( tien of zo...)

Vincent Schildkamp - Schalke 04
Gek hoe sommige bijzaken uit je jongste jeugd je altijd bijblijven. Zes was ik, toen ik mee mocht doen aan mijn eerste onderlinge voetbaltoernooi. Ingedeeld in team ‘Schalke 04’.

Later, toen ik bij mijn oma en opa in het Drentse Coevorden verplicht naar de Sportschau moest kijken, ontstond de sympathie voor de club die er alles aan doet om die sympathie weer te verspelen. Bijna nooit wat winnen, wanbeleid, lelijk voetbal. Maar ook die landstitel van drie minuten, prachtige clubcultuur, schitterend stadion en Huub en de UEFA Cup.

Schalke 04 is mijn club in de Bundesliga, schatplichtig aan dat jongetje van zes.

Michiel Teeling – Eintracht Frankfurt
Begin jaren ’90. Ik was tien jaar en werd supporter van Eintracht Frankfurt. Eigenlijk vooral omdat m’n broer fan was van Borussia Dortmund en dus moest ik op zoek naar een tegenhanger. Maar ze stelden niet teleur.

Jay-Jay Okocha (so good they named him twice), Anthony Yeboah, de beresterke spits en natuurlijk ook de kleurrijke trainer Dragoslav Stepanović zorgden voor topvoetbal en gouden jaren voor Frankfurt.

Ik kan me de ruzies thuis nog goed herinneren als Dortmund, de club van m’n broer en Frankfurt tegenover elkaar stonden. Supporter blijf je altijd en dus kijk ik nog altijd als eerste of Frankfurt heeft gewonnen of verloren. Ook dit seizoen een mooie ploeg natuurlijk; met Filip Kostic en Bas Dost. Go Frankfurt!

Milan van Dongen - Eintracht Frankfurt
Het was maart 2019 en ik ging voor FOX Sports naar Frankfurt voor de Europa League wedstrijd Eintracht Frankfurt - Inter. Frankfurt was bezig aan een mooie reis door Europa die uiteindelijk strandde in de halve finales na penalty’s tegen de latere winnaar Chelsea.

Dit was de achtste finale: Willems, de Guzman & Haller tegen de Vrij.

Allemaal leuk en aardig, maar wat me echt zal bijblijven, was de sfeer in het stadion. Ik wist dat Eintracht een reputatie had. De fans zijn zeer fanatiek en choreografieën zijn een specialiteit. Toch overtrof het al mijn verwachtingen. Eintracht vierde die avond het 120-jarig bestaan en dat was te merken ook!

Van de wedstrijd kan ik me niet heel veel meer herinneren, maar de sfeer herinner ik me als de dag van gisteren. Ik heb zelden zo'n indrukwekkende sfeeractie gezien als die avond en ook tijdens de wedstrijd gingen ze tekeer als een gek. Sinds die dag heb ik net wat meer sympathie voor Frankfurt. En nu hebben ze ook nog der Plattfuß-Bomber, Bas Dost! Hup Eintracht!

Pascal Kamperman – Eintracht Frankfurt
Bij Frankfurt heb ik vanaf mijn jeugd een goed gevoel. Dat kwam toen vooral omdat we met de familie altijd langs Frankfurt kwamen, op weg naar de wintersportvakantie. En als we bij Frankfurt reden, dan waren we over de helft van de reis. Dus was de skipiste dichtbij.

En daarom heb ik afgelopen jaren ook met extra belangstelling gekeken naar Eintracht Frankfurt. Dit seizoen gaat het wat minder, maar de afgelopen jaren deed de ploeg het prima. Ook Europees.

En toen ik vorig seizoen naar de halve finale van de Europa League, het duel tussen Eintracht en Chelsea mocht, was dat een prachtige avond. Het is een mooi stadion, met een geweldige sfeer en een zeer fanatieke aanhang.

En nu, naast Jonathan de Guzman, ook Bas Dost daar speelt, hoop ik dat Eintracht Frankfurt echt nog iets van dit seizoen kan maken.

Jan Joost van Gangelen - Bayern München
Bayern is de Duitse club waar ik mee opgroeide. In de tweede helft van de jaren '80 was Bayern ongekend goed. Elke zaterdagmiddag vaste prik: met m’n vader en broertje kijken naar onder anderen de Rummenigge-broers.

Ze werden vier keer in vijf jaar kampioen. Goud was dat.

Cristian Willaert – Bayer Leverkusen
Mijn favoriete Bundesligaclub is Bayer 04 Leverkusen. Natuurlijk vanwege de Nederlandse inbreng met Bosz, Sinkgraven en Kruzen, maar ook vanwege het roemruchte verleden van de club.

Met legendarische teams zoals bij de UEFA cup-winst in 1988 en in de Champions League-finale tegen Real in 2002. Leverkusen slaagt er keer op keer in talent op te pikken en internationaal te laten doorbreken; Berbatov, Emerson, Lucio, Ballack, Vidal, allemaal zijn ze groot geworden in de Bay Arena.

Ook de jaren van Roger Schmidt staan mij bij. Onder hem was Leverkusen een van de eerste pleitbezorgers van het pressievoetbal dat de competitie nu kenmerkt. Dat zit er nog steeds in en wordt door Peter Bosz gekoppeld aan verzorgd spel in balbezit, maar altijd met drang naar voren in een tempo dat ongelooflijk hoog ligt; altijd genieten. (FOX Sports)

Alle Bundesliga-duels zie je vanaf zaterdag 16 mei LIVE op FOX Sports

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 FC Bayern München 34 82 68
2 Borussia Dortmund 34 69 43
3 RB Leipzig 34 66 44
4 Borussia Mönchengladbach 34 65 26
5 Bayer 04 Leverkusen 34 63 17
6 TSG 1899 Hoffenheim 34 52 0
7 VfL Wolfsburg 34 49 2
8 Sport-Club Freiburg 34 48 1
9 Eintracht Frankfurt 34 45 -1
10 Hertha BSC 34 41 -11
11 1. FC Union Berlin 34 41 -17
12 FC Schalke 04 34 39 -20
13 1. FSV Mainz 05 34 37 -21
14 1. FC Köln 34 36 -18
15 FC Augsburg 34 36 -18
16 SV Werder Bremen 34 31 -27
17 Fortuna Düsseldorf 34 30 -31
18 SC Paderborn 07 34 20 -37