Dominique Kivuvu in actie namens N.E.C. tegen Willem II
Dominique Kivuvu in actie namens N.E.C. tegen Willem II - © Pro Shots

Vergeten Voetballers: Dominique Kivuvu

18 mei 2020
29 is Dominique Kivuvu als hij zijn bijzondere carrière als profvoetballer ziet eindigen. FC Oss (tegenwoordig TOP Oss) blijkt de laatste halte geweest van zijn fraaie voetbalreis.

Die reis begon voor Kivuvu, afgelopen seizoen actief bij de Amsterdamse derdeklasser ZSGO/WMS, in Velsen-Zuid bij Telstar. Daar had hij maar weinig tijd nodig om zich in de kijker te spelen. Eredivisionist N.E.C. zag het talent in Kivuvu.

Een fraaie toekomst leek in het verschiet te liggen na een veelbelovende entree in Nijmegen. Bij zijn basisdebuut tegen Feyenoord werd de middenvelder gelijk uitgeroepen tot Man of the Match. Maar zijn ontwikkeling stokt en in 2010 besluit de Amsterdammer zijn heil te zoeken bij CFR Cluj in Roemenië. Daar beleeft hij een opmerkelijk debuut met een doelpunt én een eigen doelpunt in een na penalty's gewonnen wedstrijd om de Roemeense Supercup. 

FC Horst
Eersteklasser FC Horst maakt in de winter van 2011 melding van de komst van Kivuvu. Heimwee zou hem parten spelen. Maar al gauw bleek het om een grap te gaan. De grap levert Kivuvu problemen op in Roemenië, zo vertelt hij indertijd op de website van zijn zaakwaarnemersbureau.

"Ik weet ook niet wat de bedoeling is geweest van FC Horst met dit bericht, want niemand van de club heeft mij vooraf verteld dat ze het zouden publiceren op hun website. Ik heb me zelfs voor de directie van CFR Cluj moeten verantwoorden voor het feit dat ik uit zou zijn op een vertrek zonder dat kenbaar te maken binnen de club."

Champions League

Door Cluj, waarmee hij nog uitkwam in de Champions League tegen onder meer AS Roma, wordt hij een periode verhuurd aan het Zweedse Mjällby. In 2013 wordt zijn contract in Roemenië ontbonden waarop hij ervoor kiest om in vaderland Angola aan de slag te gaan. 

Dominique Kivuvu in duel met Mirko Vucinic van AS Roma | Pro Shots

Daar speelt hij voor twee verschillende clubs alvorens terug te keren naar Nederland. Eén seizoen speelt hij voor Oss. Dan komt hij terecht bij de amateurs. Via DOVO en DUNO belandt hij afgelopen zomer bij ZSGO/WMS in geboortestad Amsterdam. 

"Ik heb een mooie carrière gehad en alles bereikt wat ik wilde bereiken in het voetbal", verklaarde hij in december tegen Het Amsterdamsche Voetbal. "Er zijn een hoop mooie momenten geweest, zoals het Champions League spelen en met Angola voetballen. Met Angola speelde ik oefenwedstrijden en kwalificatiewedstrijden voor de Afrika Cup. Dat waren mijn hoogtepunten." (FOX Sports)

 

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 sc Heerenveen 2 6 4
2 PSV 2 6 3
3 Vitesse 2 6 3
4 VVV-Venlo 2 4 2
5 FC Twente 1 3 2
6 Feyenoord 1 3 2
7 Heracles Almelo 1 3 2
8 Ajax 1 3 1
9 FC Groningen 2 3 -1
10 AZ 1 1 0
11 FC Utrecht 1 1 0
12 PEC Zwolle 2 1 -2
13 RKC Waalwijk 1 0 -1
14 Willem II 1 0 -2
15 FC Emmen 2 0 -3
16 ADO Den Haag 2 0 -3
17 Sparta Rotterdam 2 0 -3
18 Fortuna Sittard 2 0 -4