Sebastian Polter viert zijn treffer tegen Hertha BSC
Sebastian Polter viert zijn treffer tegen Hertha BSC - © Pro Shots

Oude liefde, nieuwe rivalen: De Derby van Berlijn tussen Hertha BSC en Union Berlin

22 mei 2020
Van een hechte vriendschap tussen Oost en West naar echte stadsrivalen; Berlijn maakt zich op voor de bijzondere en beladen derby tussen Hertha BSC en 1. FC Union Berlin. Hoewel de officiële ontmoetingen op de vingers van een hand te tellen zijn, gaan de banden tussen het ‘grote’ Hertha en cultclub Union ver terug. Het maakt de Berlijnse derby uniek in zijn soort.

Een derby op het hoogste niveau in de Duitse hoofdstad is vergelijkbaar met een zeldzaam natuurverschijnsel. Knipper met je ogen en je moet decennialang wachten op een volgende kans. Sinds de start van de Bundesliga 56 jaar geleden stonden slechts vijf keer eerder twee clubs uit de metropool tegenover elkaar. Hertha nam het in een ver verleden vier keer op tegen Tennis Borussia Berlin, waarna eerder dit seizoen het eerste duel met Bundesliga-debutant Union Berlin volgde.

Waar de wedstrijden tegen Tennis Borussia midden jaren zeventig derby’s waren tussen twee clubs uit toenmalig West-Berlijn, meldde zich met Union Berlin dit jaar voor het eerst een club uit voormalig Oost-Berlijn in de strijd om de stadshegemonie. En juist deze historische tweedeling van de stad maakt de band tussen de twee clubs zo speciaal.

IJzeren Gordijn

Het sluiten van het IJzeren Gordijn tijdens de Koude Oorlog betekende dat West-Berlijn hermetisch werd afgesloten van de rest van Oost-Duitsland, dat onder de controle van de Sovjet-Unie viel. Union Berlin, dat vijf jaar na het begin van de bouw van de Berlijnse muur in 1961 werd opgericht in de volkswijk Köpenick, werd al snel een plaats waar een tegengeluid te horen viel. Iets wat niet onopgemerkt bleef aan de andere kant van de stad.

Mede daardoor maakten Hertha-fans gebruik van het feit dat zij nog wel toegang hadden tot het oostelijke stadsdeel door thuiswedstrijden van Union te bezoeken. Union-fans gingen op hun beurt mee naar Europese uitwedstrijden van Hertha in Oost-Europa. Een van de meest opvallende voorbeelden was de UEFA Cup-wedstrijd van Hertha bij Dukla Praag tijdens het seizoen 1978/’79, toen duizenden uitsupporters uit Oost-Berlijn afkomstig bleken.

De vriendschap tussen de clubs werd eveneens duidelijk na de val van de muur in november 1989. Twee dagen na de historische dag bezochten talloze Oost-Berlijners met gratis kaartjes een thuisduel van Hertha met Wattenscheid. Een kleine drie maanden later speelden Hertha en Union een vriendschappelijke wedstrijd in het Olympiastadion voor meer dan 51.000 fans, die gebroederlijk liederen zongen over de Duitse hereniging. Na het duel genoten de spelers van een gezamenlijk diner.

Cultuurverschillen

Het zou achteraf gezien het hoogtepunt van de vriendschap blijken. Naast de veranderde situatie in de stad en het samengaan van de competities, waren de cultuurverschillen tussen de clubs debet aan het verwateren van de banden. Hertha mag dan ooit een volksclub zijn geweest, maar kan al enige tijd niet meer zo worden genoemd. Die Alte Dame - opgericht in 1892 – heeft tegenwoordig een geldschieter en ziet zichzelf als club van de stad.

Union is en blijft bij uitstek de club van de fans, die letterlijk hebben gebloed voor hun liefde. Op het moment dat het water in 2004 weer eens aan de lippen stond, bedachten de supporters van Die Eisernen de actie Bluten für Union. Zij doneerden bloed en schonken de opbrengsten aan de club om zodoende een licentie te krijgen voor de Regionalliga Nord. Vier jaar later staken meer dan 2300 fans zelf de handen uit de mouwen om mee te helpen met de vernieuwing van het stadion, terwijl voor de tweede fase 4000 leden van de club aandelen kochten.

Ondanks de financiële problemen en een sportief dieptepunt in 2005, sloeg Union vijftien jaar geleden weer de weg omhoog in. Drie promoties in vier jaar tijd betekenden een terugkeer naar de 2. Bundesliga, waar men het volgende decennium zou bivakkeren. Op het tweede niveau vonden tussen 2010 en 2013 ook de eerste vier officiële derby’s tussen Union en Hertha plaats, waarbij de clubs allebei één zege boekten.

Bundesliga

De vooralsnog enige Bundesliga-ontmoeting eindigde begin november in een 1-0 thuisoverwinning voor Union. Sebastian Polter maakte uit een late strafschop de enige treffer van de wedstrijd. De Nederlandse inbreng bleef beperkt tot Javairô Dilrosun van Hertha, Sheraldo Becker (Union) en Karim Rekik (Hertha) keken toe vanaf de bank.

Zij zagen hoe de wedstrijd tijdelijk moest worden stilgelegd vanwege vuurwerk dat vanuit het uitvak werd geworpen. Ook werden enkele vlaggen en shirtjes van Union verbrand door de supporters van Hertha, terwijl een aantal fans van Union vergelding zocht na het laatste fluitsignaal. De tijd van de hechte vriendschap tussen beide clubs lijkt voorgoed voorbij. (FOX Sports)

​Hertha BSC - Union Berlin is vanavond om 20.30 uur LIVE op FOX Sports 1 en 4.


Gerelateerd

Stand