Nick Kingham van de SK Wyverns
Nick Kingham van de SK Wyverns - © Pro Shots

Honkballiefhebbers opgelet: Zuid-Koreaanse honkbalcompetitie op FOX Sports!

22 mei 2020
Langzaam maar zeker begint de sportwereld uit de coronaslaap te ontwaken. In de Bundesliga rolt de bal weer, maar in Zuid-Korea is de sportwereld al langer bezig. De Korea Baseball Organization is namelijk drie weken geleden begonnen aan het nieuwe seizoen. Deze competitie zie je de komende maanden LIVE op FOX Sports.

Honkbal is groot in Azië. De KBO werd in 1982 opgericht en kent met de Kia Tigers de ploeg met de meeste titels. Elf keer is de ploeg uit Gwangju kampioen geworden. Vorig jaar ging de prijs naar Doosan Bears.

Dit seizoen doen er tien teams mee aan de competitie, verdeeld over heel Zuid-Korea. Het streven is om een volledig seizoen te spelen tot en met november.

Anders dan de MLB

Er zijn weinig teams in de KBO en daarom spelen ze vaker tegen elkaar. Aan het einde van het seizoen kunnen van de tien teams er vijf meedoen aan de play-offs.

Opvallend genoeg kun je in het Zuid-Koreaanse honkbal gelijkspelen als er na 12 innings nog geen winnaar is. Iets wat niet mogelijk is in de MLB. Daar komen er extra innings aan te pas om een winnaar te bepalen.

Niveau 

Het niveau is hoog in de KBO. Scouts uit de Verenigde Staten zijn de afgelopen jaren regelmatig in Zuid-Korea gespot en de allergrootste Zuid-Koreaanse spelers zijn in de MLB actief.

Een voorbeeld is pitcher Kim Kwang-hyun die afgelopen december een tweejarig contract tekende bij de St. Louis Cardinals. Dat betekent echter niet dat al het talent is weggeplukt uit de KBO.

Elke ploeg mag maximaal drie buitenlanders onder contract hebben. In het verleden hebben er ook wat Nederlands internationals in de KBO gespeeld. Zo werd Roger Bernadina in 2017 kampioen met de Kia Tigers, was Rick van den Hurk werper bij Samsung Lions en sloot Hensley Meulens zijn carrière af bij de SK Wyverns. 

Strenge regels

Er zullen voorlopig geen fans worden toegelaten. Al zullen er wel banners in het stadion worden opgehangen met foto’s van fans. Alle spelers en leden van de staf zullen uitgebreid worden getest op COVID-19, onder meer voor elke wedstrijd. Als er iemand positief wordt getest, dan zal de competitie drie weken worden stilgezet. De afgelaste wedstrijden worden niet meer ingehaald.

Het is ook niet toegestaan om te spugen of elkaar de hand te schudden. Spelers mogen met een mondkapje in de dugout zitten. De scheidsrechters en alle andere mensen die in het stadion zitten worden wel verplicht mondkapjes en handschoenen te dragen.

Voorbode voor MLB?

Ook in New York bij het hoofdkantoor van de MLB zal met interesse naar Korea gekeken worden. De grootste honkbalorganisatie kwam enkele weken geleden al met een proefballonnetje de MLB in Florida en Arizona te laten spelen in een select aantal stadions, maar dat lijkt op dit moment nog niet haalbaar. Als de Koreanen het voor elkaar krijgen de KBO succesvol te laten verlopen zullen veel andere bonden en sporten er als de kippen bij zijn om de maatregelen te kopiëren.

Doosan Bears vs. Samsung Lions zie je zaterdag om 10.00 uur LIVE op FOX Sports 1 en 6

Hanwha Eagles vs. NC Dinos zie je zondag om 07.00 uur LIVE op FOX Sports 1 en 6

De KBO zie je volgende week dagelijks op FOX Sports

Gerelateerd