Top 10: Timo Werner

'Leipzig-fan' Van Rijswijk: "Terugval is geen reden voor paniek"

24 mei 2020
Van koploper en kampioenskandidaat naar knokkend voor een Champions League-ticket: RB Leipzig is na de winterstop in snel tempo weggezakt. Commentator en 'Leipzig-fan' Mark van Rijswijk maakt zich echter geen zorgen. "Eigenlijk draaien ze gewoon een prima seizoen."

In het kader van de herstart van de Bundesliga en #MijnMannschaft vroegen we vorige week de analisten en commentatoren van FOX Sports welke Duitse club zij een warm hart toedragen. Voor Van Rijswijk was de keuze voor Leipzig snel gemaakt.

"Ik snap de bedenkingen van veel fans, maar ik heb grote bewondering voor de manier waarop in Salzburg en Leipzig de clubs worden geleid", verklaarde hij zijn voorkeur. "De talenten die vroeg worden gescout en ook de trainers die zelf worden opgeleid. Overal zit een gedachte achter. Er zijn altijd kanttekeningen te plaatsen, maar het beleid zorgt ervoor dat ze het succes verdienen en uiteindelijk ook zullen behalen."

Herbstmeister

Waar het er lange tijd naar uitzag dat dit succes mogelijk al in het eerste seizoen van de 32-jarige trainer Julian Nagelsmann zou plaatsvinden, hebben de resultaten na de winterstop echter voor een vrije val gezorgd. Leipzig, dat zich dit jaar voor het eerst in de geschiedenis Herbstmeister mocht noemen, was voor deze speelronde inmiddels terug te vinden op de vierde plaats.

De voorsprong van twee punten op Borussia Mönchengladbach en vier op Bayern was zelfs omgedraaid in een achterstand van zeven punten ten opzichte van de huidige koploper uit München. "Maar eigenlijk is er niet heel veel veranderd bij Leipzig sinds de goede start onder Nagelsmann", zegt Van Rijswijk in de aanloop naar het duel met FSV Mainz 05 van zondag.

"Het verschil zit hem eerder in het feit dat Bayern veel beter is gaan spelen en nu de zeges aaneenrijgt. Leipzig is niet zoveel slechter geworden, al missen ze nu wel de nodige kansen. Wat je wel kunt zeggen is dat de vormcrisis van aanvaller Yussuf Poulsen een impact heeft. Nu komt er namelijk wel veel bij Timo Werner en in mindere mate Patrik Schick te liggen."

Topwedstrijden

"Het feit dat Leipzig ook maar geen topwedstrijden wint, speelt natuurlijk ook mee met betrekking tot de ranglijst. Ze verliezen deze duels ook niet – het is ook niet voor niets de ploeg met de minste nederlagen in de Bundesliga - maar drie punten pakken is er niet bij. Zo speelden ze sinds december onder meer gelijk tegen Dortmund, Gladbach, Bayern en Leverkusen. Ik heb wel het gevoel dat ze er echt dichtbij zijn, maar nog net dat kleine beetje missen."

"Daarnaast speelt de deelname aan de Champions League waarschijnlijk ook een rol, dat vergt wel iets van een ploeg. Vergeet niet dat ze daarin al ver zijn gekomen en ten koste van Tottenham Hotspur de kwartfinales hebben bereikt."

Doorselecteren

"Je ziet ook wel vaker dat een nieuwe trainer een langere periode nodig heeft om zijn ploeg echt op de rit te krijgen. Hij kan prima starten, maar naar mate het eerste seizoen vordert zie je vaak een dip. Nagelsmann gaat nu doorselecteren en bouwen aan zijn elftal; wie weet wat er dan mogelijk is de komende jaren."

"Leipzig heeft veel jonge spelers, waarvan sommigen het nu toch lastig vinden om zich in het elftal te spelen. Ik ben bijvoorbeeld erg benieuwd hoe het straks gaat met jongens als Amadou Haidara en Hannes Wolf. Ik vond hen bij Salzburg heel goed, maar ze komen er nu minder aan te pas."

Champions League-tickets

Ondanks het feit dat er nog genoeg kan gebeuren in de resterende acht Bundesliga-wedstrijden, is Van Rijswijk realistisch met betrekking tot de huidige titelrace. "Het kampioenschap kunnen ze vergeten, dat is kansloos. Maar eigenlijk alleen als Bayern gefaald zou hebben, zou je een kans hebben gehad."

"Bayern en Dortmund zullen nu wel samen het kampioenschap beslissen, maar de strijd om de Champions League-tickets blijft erg boeiend en spannend. Gladbach heeft namelijk ook een goede ploeg. Zij hadden wel het 'geluk' dat ze als enige club geen Europees voetbal meer speelden en dat voordeel is nu weggevallen. Al met al denk ik wel dat Leipzig in de top vier eindigt en dus een Champions League-plaats veiligstelt."

"Het gelijkspel tegen SC Freiburg van vorige week was jammer, want anders sta je gewoon keurig derde achter Bayern en Dortmund. Er is dus ook geen enkele reden voor paniek. Maar goed, ze zijn inderdaad wat weggezakt en het gat is nu net wat groter. Als ze echter nu opnieuw de Champions League halen - gekoppeld aan het bereiken van de kwartfinales dit seizoen - dan draai je gewoon een prima seizoen." (FOX Sports)

FSV Mainz 05 - RB Leipzig zie je zondag om 15.30 uur LIVE op FOX Sports 1 en 4

Gerelateerd

Stand