Tijdens Borussia Dortmund – Bayern München hebben we op FOX Sports voor het eerst een test gedaan met toegevoegd geluid. Dit heeft veel reacties opgeleverd en ook een aantal vragen. De meest gestelde vragen beantwoorden we hieronder.

1. Wie bepaalt welk geluid te horen is?

Het geluid bij Bundesliga-wedstrijden wordt aangeleverd vanuit Duitsland. Daar bepaalt een audiotechnicus welke elementen op welk moment hoorbaar zijn. Denk aan applaus na een mooie aanval of een fluitconcert na een afgekeurd doelpunt. Wij krijgen dit audiospoor kant en klaar binnen en mixen het vervolgens met het wedstrijdgeluid en het commentaar.

2. Krijgt de test een vervolg?

Zeker! Op de test tijdens de midweekse Bundesliga-speelronde is zeer positief gereageerd. Dit weekend gebruiken we toegevoegd geluid bij alle wedstrijden waarbij het vanuit Duitsland wordt aangeboden (bij de duels op vrijdag en maandag wordt het dit weekend niet aangeboden). Er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen FOX Sports 1 en 4. Als de reacties overwegend positief blijven, gaan we hier in de komende Bundesliga-speelrondes mee door.

3. Gaan jullie als de test succesvol is geluid aan alle Bundesliga-wedstrijden toevoegen?

Dat is niet aan ons omdat het toegevoegde audiospoor niet bij alle wedstrijden wordt aangeboden vanuit Duitsland. Wij hebben geen invloed op bij welke wedstrijd toegevoegd geluid wordt aangeboden en mogen niet zelf een audiospoor toevoegen aan Bundesliga-wedstrijden.

4. Waarom is de test op FOX Sports 1 en niet op FOX Sports 4?

Omdat het een test betrof waarvan vooraf niet vaststond of de reactie positief of negatief zou zijn, vonden we het niet gepast om dit uit te testen bij abonnees met een FOX Sports International-pakket. Zij kiezen immers bewust voor de Bundesliga. Nu de test vooral positieve reacties heeft opgeleverd, gaan we het toegevoegde geluid ook laten horen aan FOX Sports International-abonnees.

5. Wordt dit geluid straks ook aan Eredivisie-wedstrijden toegevoegd?

We zijn blij dat we bij de Bundesliga en andere sporten kunnen meekijken hoe zij wedstrijden zonder publiek op tv brengen. We horen en zien alles en dat gaat ons de komende maanden helpen om, in overleg met alle betrokkenen, het komende Nederlandse voetbalseizoen op de best mogelijke manier voor de supporters in beeld te brengen zolang er geen publiek aanwezig kan zijn in de stadions.

Gerelateerd

Stand