Blackout Tuesday
Blackout Tuesday - © FOXSports.NL

Voetbalwereld geeft massaal gehoor aan 'Blackout Tuesday'

2 juni 2020
Een groot gedeelte van de voetbalwereld geeft gehoor aan 'Blackout Tuesday', een actie op social media waarbij een zwart vlak wordt gepost met de hashtag #blackouttuesday.

De actie is opgezet door de internationale muziekindustrie naar aanleiding van de gewelddadige dood vorige week van George Floyd. De zwarte man overleed in Minneapolis na hardhandig politieoptreden.  

De dood van Floyd leidde tot grote protesten en talrijke onlusten en plunderingen in heel de VS. Ook beroemdheden gingen de straat op om te protesteren. Zo was Oranje-international Memphis Depay maandag aanwezig bij de grote anti-racismedemonstratie in Amsterdam. De spits van Olympique Lyon droeg een mondkapje.

Diverse clubs uit Nederland, waaronder Ajax, AZ, PSV en Feyenoord, tonen zich solidair met de actie Blackout Tuesday. Ze plaatsten op hun sociale media een volledig zwarte afbeelding, met daarbij emoticon-vuistjes in diverse kleuren van licht naar donker. Depay zette eveneens een zwarte afbeelding op Instagram, met daarbij de tekst 'Black lives matter'. 

Ook de KNVB heeft al z'n social media kanalen 'op zwart' gezet. De KNVB publiceerde ook een foto die in november vorig jaar werd genomen van de internationals Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong, die na een doelpunt tegen Estland beiden een arm (zwart en wit) naast elkaar hielden. Dat deden ze naar aanleiding van de racistische bejegeningen enkele dagen daarvoor van Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira. (FOX Sports/ANP)

PSG richt pijlen op Sergiño Dest

2 juni 2020
PSG richt pijlen op Sergiño Dest
Paris Saint-Germain is de volgende topclub die aast op de diensten van Ajax-speler Sergiño Dest. Volgens ESPN is de regerend kampioen van de...