Ontslag Schreuder verraste Bruggink: "Gewoon uitstekend wat hij aan het doen is"

Bruggink ziet 'gewilde' Schreuder niet meteen terugkeren bij Twente

9 juni 2020
Arnold Bruggink heeft met verbazing kennisgenomen van het vertrek van Alfred Schreuder bij Hoffenheim. Het tot 2022 doorlopende contract van de 47-jarige oefenmeester werd vier wedstrijden voor het einde van de competitie ontbonden.

Bruggink - analist van FOX Sports en oud-Bundesliga-speler - deelt zijn mening over het besluit van de Duitse club: "Heel verrassend. Er moet echt iets aan de hand zijn, dat is wel duidelijk."

Schreuder werd dit seizoen aangesteld als hoofdtrainer van Hoffenheim als opvolger van succescoach Julian Nagelsmann. Ondanks het vertrek van drie sterspelers - Joelinton, Kerem Demirbay en Christian Schulz - stond Schreuder met Hoffenheim na dertig speelrondes op de zevende plek. Afgelopen seizoen eindigde de club als negende in de Bundesliga. De prestaties kunnen volgens Bruggink dan ook niet ten grondslag liggen aan de breuk.

"Als je kijkt naar de selectie van Hoffenheim, dan haal je er al veel uit. Waar ze met dit spelersmateriaal nu staan, is gewoon prima, heel veel meer kun je niet verwachten. En het is juist een club waar het normaal altijd rustig is, bij Hoffenheim werken ze in de relatieve luwte. Ze maken over het algemeen goed beleid en weloverwogen keuzes qua trainers, dus ik vind het wel opmerkelijk."

Verschil in inzicht

Volgens Schreuder zelf konden hij en de club het niet eens worden over de manier waarop Hoffenheim in de toekomst geleid moet worden. Bruggink heeft een vermoeden waar het verschil in inzicht zou kunnen zitten tussen club en trainer.

"Het komt voor dat een trainer graag wil investeren in een betere selectie en de club verder wil met jonge gasten die ze kunnen ontwikkelen en waarmee ze geld kunnen verdienen. Daar zou een verschil van inzicht kunnen zitten." 

Die verklaring sluit aan bij de keuzes die de club dit seizoen maakte. Het drietal Joelinton, Demirbay en Schulz werd voor meer dan 100 miljoen euro verkocht. Daar kwamen vijf voornamelijk jonge spelers van rond de tien miljoen euro voor terug. 

Terugkeer bij Twente?

Na het vertrek van Schreuder bij Hoffenheim rijst meteen de vraag of een terugkeer naar de Eredivisie - en zelfs een rentree bij FC Twente - een optie is. Dat scenario ligt volgens Bruggink niet voor de hand: “Ik zou dat als ik hem zelf was niet zo snel doen. Als je eenmaal in het buitenland bent geweest, kan ik me voorstellen dat de verleiding groot is om daar een tijdje te blijven.” 

Bruggink denkt - op basis van zijn samenwerking met Schreuder bij FC Twente - wel dat de clubs in de rij staan voor Schreuder.  “Als assistent van Michel Preud'homme had hij toen al een hele duidelijke voetbalvisie en hij is bereid om van anderen te leren. Ik denk dat hij een gewilde trainer is.”

"De vraag voor hemzelf is wel of hij verdergaat als assistent of als hoofdtrainer. Hij is assistent van Erik ten Hag geweest en werd geroemd om zijn tactische visie en ideeën over voetbal. Misschien wil hij per se zelf hoofdtrainer zijn, maar hij kan als assistent misschien wel absolute top zijn." (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand