Anthony Musaba
Anthony Musaba - © Pro Shots

Kraay jr. over KKD-parels: "Musaba, Van Hecke en Van de Ven klaar voor een topclub"

11 juni 2020
Buitenlandse topclubs richten het vizier steeds vaker op de pareltjes uit de Keuken Kampioen Divisie. Wie zijn de ruwe diamanten en kunnen ze de volgende stap in een carrière al aan? Wij spraken met analist Hans Kraay jr. over Anthony Musaba (19), Jan Paul van Hecke (20) en Micky van de Ven (19).

Grootste talenten

Gevraagd naar de grootste talenten uit de Keuken Kampioen Divisie komt Kraay jr. al snel uit bij de namen van N.E.C.-aanvaller Musaba en de verdedigers Van Hecke en Van de Ven van respectievelijk NAC Breda en FC Volendam.

“Daarnaast komt ook Jamie Jacobs van SC Cambuur eraan, maar ik denk niet dat hij nu al klaar is voor een topclub. Die andere drie zeker wel. Zo zit ik elke dag te wachten op het bericht dat AZ zowel Van Hecke als Van de Ven heeft gehaald”, aldus Kraay jr., die wekelijks de Keuken Kampioen Divisie analyseert bij FOX Sports.

“Musaba is een ander verhaal. Ik noemde een paar dagen geleden bij Voetbalpraat al de namen van de clubs die zich officieel gemeld hebben bij N.E.C. - Bayern München, Borussia Dortmund, Juventus, AC Milan, Valencia, Olympique Marseille en Monaco om er een paar te noemen - stuk voor stuk clubs uit de topcompetities.”

Bloedsnel

“Hij is bloedsnel, een van de snelste spelers van Nederland. In deze tijd van omschakelen is dat een ongelooflijk wapen. Als je het ruwe eraf haalt en hem net iets verfijnder krijgt, gaat hij nog meer rendement halen uit zijn kwaliteiten. Die topclubs weten dat als ze anderhalf jaar in die jongen steken, hij op dat niveau kan acteren. Ik denk dat hij binnen tien dagen bij een van die clubs zit.”

Gezien de galerij aan grote namen werpt de vraag zich op of de Nederlandse topclubs hebben zitten slapen. “Ik weet dat Ajax en AZ een paar wedstrijden zijn komen kijken. Ajax kan misschien wat makkelijker voldoen aan zijn prijskaartje van tussen de 2 en 2.5 miljoen euro, maar de genoemde clubs kunnen zich er helemaal geen buil aan vallen.”

De reden dat er nog geen deal is beklonken heeft ook niets te maken met eventuele twijfels over de capaciteiten van Musaba, weet Kraay jr. “Algemeen directeur Wilco van Schaik van N.E.C. vertelde mij dat zijn ouders erg betrokken zijn en niet over een nacht ijs gaan. Zij willen weten wat voor plannen een eventuele toekomstige club met hem heeft. Zij praten met scouts en technische directeuren en nemen de tijd voordat ze een beslissing nemen. Ze willen dat hun zoon goed terecht komt.”

Van Hecke

Ook over Van Hecke is Kraay jr. razend enthousiast. De maandag 20 jaar geworden verdediger heeft nog maar zestien wedstrijden voor het eerste van NAC gespeeld, maar heeft al veel indruk gemaakt. “Ik ga op zo’n vrijdagavond af en toe bewust twintig minuten alleen maar naar hem kijken. Hij heeft een behoorlijke snelheid, hij is kiezelhard, goed in de duels en heeft een goede inspeelpass. Het koppen kan nog iets beter, maar ik zou hem zo nemen als topclub in Nederland.

 “Ik heb laatst Pierre van Hooijdonk nog gebeld om te vragen of hij Van Hecke ook zo goed vond. Hij zit elke week op de tribune bij NAC vanwege zijn zoon Sydney. Pierre zei ook: ‘Van Hecke kan zo naar Feyenoord’.”

De vraag is of de vaderlandse top niet al te laat is, aangezien AS Monaco nadrukkelijk genoemd wordt in verband met Van Hecke. Een verhuurperiode aan een Nederlandse club lijkt dan vervolgens ook tot de mogelijkheden te behoren. “Een huurperiode is een goede constructie. Dan is hij er op tijd bij en kan zich ondertussen verder ontwikkelen”, beaamt Kraay jr.

Van de Ven

Van de Ven hoeft evenmin over aandacht te klagen. De jonge verdediger lijkt echter naar alle waarschijnlijkheid nog een jaar bij Volendam te spelen. “Er is veel interesse uit met name Engeland, maar hij is zeer lovend over Wim Jonk”, verklaart Kraay jr.

“Hij is redelijk lang en meestal zijn die spelers niet heel snel, maar Van de Ven is dat zeker wel. Hij heeft daarnaast een hele deftige sliding-tackle. Hij harkt er niet in, maar hij glijdt er mooi in en krult dan zijn voet om de bal heen. Zo maakt hij vrijwel nooit een overtreding. En hij kan goed indribbelen.”

“Het enige minpuntje is dat hij nog vaak met zijn rug naar de situatie staat, dan is hij even de oriëntatie kwijt. Een topverdediger is nooit de bal en de tegenstander kwijt. Aan hem moet nog net iets meer gesleuteld worden dan aan Van Hecke. Maar als zoals ik zei. Als ik AZ was dan zou ik ze allebei meteen nemen.” (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 NAC Breda 5 15 11
2 Almere City FC 5 13 8
3 SC Cambuur Leeuwarden 5 10 9
4 Roda JC Kerkrade 4 9 7
5 Telstar 4 7 1
6 FC Eindhoven 4 7 1
7 MVV Maastricht 5 7 -4
8 De Graafschap 3 6 2
9 Excelsior 4 6 4
10 FC Den Bosch 4 6 0
11 N.E.C. 4 6 0
12 Jong PSV 5 6 -3
13 Jong AZ 5 6 -5
14 Go Ahead Eagles 3 4 -1
15 FC Volendam 4 4 -2
16 Helmond Sport 5 4 -4
17 FC Dordrecht 5 4 -5
18 Jong Ajax 4 3 -3
19 Jong FC Utrecht 5 3 -6
20 TOP Oss 5 1 -10