Ze namen de voetballadder met drie treden tegelijkertijd; TSG 1899 Hoffenheim en RB Leipzig schoten de laatste jaren als kometen omhoog richting de top van het Duitse voetbal. Kapitaalkrachtig, maar met een Bundesliga-historie die past op een bierviltje. Een combinatie die felle emoties oproept in een traditionele voetbalcultuur.

Supportersacties

Het was het meest merkwaardige moment van het seizoen. Tijdens het thuisduel van Hoffenheim met Bayern München eind februari maakten de spelers van beide ploegen bij een 0-6 stand kletsend en jonglerend het laatste kwartiertje vol. Eerder was de wedstrijd tussen de ploeg van de dinsdag ontslagen Alfred Schreuder en de koploper tijdelijk onderbroken geweest na acties van de uitfans aan het adres van de steenrijke Hoffenheim-eigenaar Dietmar Hopp.

Het opmerkelijke schouwspel was de voorlopige climax van de heibel rond Hopp, die in veel stadions vlak voor de competitieonderbreking de kop op stak. Naast Bayern-supporters lieten aanhangers van onder meer Borussia Dortmund en Borussia Mönchengladbach zich gelden, terwijl ook het duel tussen VfL Wolfsburg en Union Berlin even werd stilgelegd. Voor één supportersschare hoeft Hopp in ieder geval nooit bevreesd te zijn. RB Leipzig, de tegenstander van vrijdag, kent de aversie die het nieuwe geld oproept.

Financiële injecties

Ondanks het jaartal 1899 in de clubnaam en de huidige verenigingsvorm vanaf 1945, bivakkeerde Hoffenheim nog niet zo lang geleden in de onderste regionen van het amateurvoetbal. Met de investeringen van software-miljardair Hopp, zelf een oud-speler van de club uit de buurt van zijn ouderlijk huis, kwam daar vanaf 1990 in sneltreinvaart een einde aan.

Dankzij de financiële injecties van Hopp klom de vereniging in minder dan twintig jaar tijd van de achtste divisie naar het hoogste niveau. Sinds de promotie in 2008 zijn Die Kraichgauer niet weg te denken uit de Bundesliga, met als beste eindklassering de derde plaats van 2017/’18.

Bedreiging voetbalcultuur

Op respect van de traditionele fans in Duitsland hoeft Hopp ondanks de prestaties niet te rekenen. De voormalige amateurclub uit een plaatsje met slechts enkele duizenden inwoners mist in hun ogen historie en een echte achterban. Het grootste probleem is echter de bedreiging van de voetbalcultuur die Hopp vormt. Waar in Duitsland supporters normaliter de macht bij de clubs hebben - 51 procent van de aandelen moet in het bezit van de leden zijn - botst de rol van de Hoffenheim-eigenaar met deze regel.

Enkele jaren voor Hoffenheim waren er weliswaar uitzonderingen op de regel gemaakt voor Bayer Leverkusen (farmaceut Bayer) en Wolfsburg (Volkswagen), maar deze clubs kenden een lange geschiedenis en hadden zich op eigen kracht opgewerkt. Een wereld van verschil met nieuwkomer Hoffenheim en zijn geldschieter, die symbool staat voor de commercialisering van het voetbal.

RasenBallsport Leipzig

In vergelijking met Hoffenheim maakte RB Leipzig het helemaal bont. De huidige nummer drie werd pas elf jaar geleden opgericht en sloeg meteen een paar stappen over door de licentie van vijfde divisionist SSV Markranstädt over te nemen.

Vanwege het feit dat de sponsornaam niet was toegestaan, maakte de club als RasenBallsport Leipzig e.V. in 2009 zijn opwachting in de NOFV-Oberliga Süd. Na vier promoties in zeven jaar tijd meldde de club zich in 2016 al in de Bundesliga, waar Die Roten Bullen zich meteen naar de tweede plaats op de eindranglijst speelden.

Kink in kabel

Voordat het zover was leek er in 2014 even in kink in de kabel te komen. De Deutsche Fußball Liga weigerde na de promotie naar de 2. Bundesliga in eerste instantie een licentie af te geven voor het tweede niveau. Het clublogo leek te veel op dat van Red Bull en de club zou niet voldoen aan de 51 procent regel.

Na veranderingen aan het embleem en garanties voor aanpassingen aan de clubstructuur kreeg Leipzig alsnog ruim baan. Ondanks het groene licht van de DFL zijn veel fans in de Bundesliga de ontstaansgeschiedenis en de redenen voor het plotselinge succes echter niet vergeten. Net zomin als bij Hoffenheim. (FOX Sports)

TSG 1899 Hoffenheim - RB Leipzig zie je vrijdag om 20.30 uur LIVE op FOX Sports 1 en 4

Gerelateerd

Stand