Danjuma stelt racisme aan de kaak na

Danjuma: "Oneerlijkheid en racisme moeten gewoon verdwijnen"

14 juni 2020
Bournemouth-speler Arnaut Danjuma Groeneveld werd half maart na een persoonsverwisseling aangehouden voor een poging tot moord. De tweevoudig international van Oranje reageert zelf op het akelige incident én spreekt zich uit over racisme.

Danjuma Groeneveld benoemt direct dat hij het incident in eerste instantie niet naar buiten wilde brengen, maar nu het verhaal toch op straat ligt spreekt de international vrijuit over de aanhouding en racisme in het algemeen. "Met dat soort dingen krijg ik dagelijks te maken. Ik ben er niet echt kwetsbaar voor, maar met wat er nu gaande is in de wereld, is het nu misschien nu een mooi moment om naar buiten te brengen dat ik er ook mee te maken heb."

Hij gaat terug naar maart toen hij in Bournemouth met groot vertoon van macht werd aangehouden: "Ik liep gewoon rustig door de stad en ineens werd ik in alle heisa aangehouden door de politie, met honden en alles, tegen het hek geduwd en er werd geschreeuwd. Aangehouden, handboeien om gekregen en een kwartier daar gestaan. Ik werd verdacht van moord blijkbaar, maar op een gegeven moment mocht ik toch gaan. Uit het niets zeiden ze: 'Je bent het niet, je mag weer gaan. Het was een akelige ervaring."

Racisme en etnisch profileren

De speler van Bournemouth maakte ook andere incidenten mee inzake racisme en etnisch profileren. "Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Deze situatie is wel extreem, maar als donker persoon krijg je altijd te maken met racisme, dit is zeker niet de eerste keer."

Zo werd hij ook slachtoffer van etnisch profileren: "Ik ben niet de enige daarin. Zeker met auto's is dat een goed voorbeeld. Als je wordt aangehouden of wordt gecontroleerd, zelfs in Nederland, dan zijn dat jongens van dezelfde afkomst."

Ook in zijn tijd bij Club Brugge maakte Danjuma Groeneveld een vervelend incident mee in het stadion. "In mijn tijd bij Brugge kwamen mijn vrienden kijken. Er werd bier over ze heen gegooid en er is gevochten, ook vanwege racisme."

Mooie ontwikkelingen

De oud-speler van N.E.C. en Club Brugge noemt de huidige ontwikkelingen om racisme aan de kaak te stellen 'mooi' en vindt het fijn dat veel mensen er zich bij aansluiten. 

"Ik denk dat het onderschat wordt hoe groot het probleem is. Mooi om te zien dat er zoveel mensen voor opstaan en nog mooier dat mensen van een andere afkomst of huidskleur er ook voor opstaan. Alles wat oneerlijkheid betreft en zeker wat met racisme te maken heeft, moet gewoon verdwijnen."

"Er zijn ook heel veel mensen die er niet doorheen gaan, dan kan ik me ook voorstellen dat ze niet beseffen dat het gebeurt. Maar het gebeurt dagelijks op grote schaal."

Positief in het nieuws komen

Danjuma Groeneveld wil zich na zich te hebben uitgesproken weer volledig richten op het voetbal. "Nu vond ik het een mooi moment om te zeggen wat er gaande is in mijn leven, maar ik hou de meeste dingen liever privé. Bij mij draait het echt om de bal."

"Ik wil positief in het nieuws komen met voetbal, doelpunten en assists en prijzen winnen in de toekomst. Ik kan honderden verhalen vertellen over wat er gebeurt en daar zullen heel veel mensen van schrikken, maar voor mij zijn het bijzaken."

De aanvaller komt deze maand weer in het nieuws op de manier waarop hij wil. Bournemouth neemt het op 20 juni op tegen Crystal Palace bij de herstart van de Premier League. 

(FOX Sports)  

Bekijk het volledige interview met Arnaut Danjuma Groeneveld

 

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Leicester City 2 6 5
2 Everton 2 6 4
3 Arsenal 2 6 4
4 Liverpool 2 6 3
5 Crystal Palace 2 6 3
6 Tottenham Hotspur 2 3 2
7 Manchester City 1 3 2
8 Brighton and Hove Albion 2 3 1
9 Aston Villa 1 3 1
10 Leeds United 2 3 0
11 Chelsea 2 3 0
12 Wolverhampton Wanderers 2 3 0
13 Newcastle United 2 3 -1
14 Burnley 1 0 -2
15 Manchester United 1 0 -2
16 West Ham United 2 0 -3
17 Sheffield United 2 0 -3
18 Fulham 2 0 -4
19 Southampton 2 0 -4
20 West Bromwich Albion 2 0 -6