Aleksander Ceferin
Aleksander Ceferin - © Pro Shots

UEFA-besluiten op woensdag van groot belang voor het Nederlandse voetbal

16 juni 2020
Woensdag wordt een belangrijke dag voor het Nederlandse voetbal en de deelnemers aan de Europese competities. Het uitvoerend comité van de UEFA vergadert via een videoverbinding over tal van onderwerpen en beslist eerst hoe de Champions League en Europa League dit seizoen aflopen. Deze beslissingen kunnen verregaande consequenties hebben voor Nederlandse clubs. Ook de speelkalender voor het nieuwe voetbaljaar komt aan bod, met het speelplan voor het uitgestelde EK en de Nations League. FOX Sports zendt de persconferentie van de UEFA op woensdag live uit.

Het ziet ernaar uit dat het restant van de Champions League in een sneltreinvaart naar een apotheose gaat. De resterende achtste finales, de kwartfinales, halve finales en finale zouden volgens een uitgelekt plan binnen elf dagen in twee stadions in Lissabon worden afgewerkt. In afgeslankte vorm, met slechts één onderlinge confrontatie vanaf de kwartfinale. Een soortgelijk scenario zou er ook voor de Europa League op tafel liggen, maar dan met duels in de Duitse steden Düsseldorf, Gelsenkirchen, Keulen en Duisburg.

Nederlandse clubs ontbreken in het restant van de Champions League en Europa League. Voor Ajax en het Nederlandse voetbal is het belangrijk dat de winnaar van de huidige editie van de Champions League zich ook in eigen land weer plaatst voor het lucratieve 'miljardenbal'. In dat geval plaatsen de Amsterdammers zich rechtstreeks voor de groepsfase, die vermoedelijk pas in oktober van start gaat. Dat zou goed nieuws zijn voor alle Nederlandse profclubs, want Ajax deelt een percentage van de forse startpremie met hen.

AZ (tweede voorronde van de Champions League) en Willem II (tweede voorronde van de Europa League) moeten waarschijnlijk eind augustus al aan de bak. Daar moet het kabinet eerst nog wel toestemming voor geven. Zoals het er nu voorstaat, is profvoetbal ook zonder fans tot 1 september verboden. PSV (derde voorronde van de Europa League) en Feyenoord (groepsfase Europa League) beginnen later aan het Europese seizoen.

De UEFA geeft ook het speelplan voor het naar volgend jaar uitgestelde EK vrij. De Johan Cruijff ArenA heeft zich weer kandidaat gesteld voor de drie groepsduels van Oranje en een wedstrijd uit de achtste finales. Het Nederlands elftal krijgt tevens duidelijkheid over de start van de Nations League, die voor Oranje zou beginnen met thuiswedstrijden tegen Polen (4 september) en Italië (7 september). (FOX Sports/ANP)

De persconferentie van de UEFA zie je woensdag om 15.30 uur LIVE op FOX Sports 1