Bruce Lee
Bruce Lee - © FOXSports.NL

Zaterdag in première: De strijd van Kung-Fu legende Bruce Lee in documentaire 'Be Water'

16 juni 2020
Kung Fu-legende Bruce Lee ontpopte zich in de jaren '70 en ver daarna tot wereldster op het witte doek. Zonder slag of stoot ging dat niet, want Lee moest ook knokken tegen de vooroordelen in Hollywood. Zaterdag zie je voor het eerst in Nederland ‘Be Water’, een nieuwe film uit ESPN’s bekroonde documentairereeks ’30 for 30, over de veel te vroeg overleden vechtsportlegende.

De route naar wereldfaam was lang en zwaar voor Bruce Lee. Na te zijn afgewezen door Hollywood keert Lee terug naar Hong Kong om daar vervolgens vier iconische films te maken. De ESPN-documentaire ‘Be Water’ toont het uiteindelijke succes van de Kung Fu-legende, maar bovenal de strijd tegen vooroordelen die daaraan voorafging.

'Zijn verschijning op het witte doek was een protest'

‘Be Water’ vertelt het verhaal van Bruce Lee aan de hand van een schat aan archiefbeelden uit privébezit en met audiofragmenten van familie, vrienden en voormalige collega’s die speciaal voor de documentaire zijn geïnterviewd. Ook is de documentaire rijk aan fragmenten uit Lee’s films, waaronder ‘Enter the Dragon’ en films waarin Lee speelde als kindacteur in Hong Kong.

Dankzij zijn charisma en expertise op gebied van vechtsport lukt het Lee om bijrollen te bemachtigen in Hollywood. In ‘Be Water’ duiden collega-acteurs en producenten uit die tijd waarom het in eerste instantie niet tot een grote doorbraak leidde van de uiteindelijke superster: Aziatische rollen werden in die periode veelal vertolkt door witte acteurs en Lee weigerde rollen aan te nemen die denigrerend waren voor mensen met een Aziatische achtergrond. "Zijn verschijning op het witte doek was een protest," zegt een oud-collega.

Strijd tegen vooroordelen ook vandaag de dag nog actueel

Vlak na Lee’s definitieve doorbraak overleed hij in 1973 op 32-jarige leeftijd. ‘Be Water’ toont hoe Lee in zijn korte leven niet alleen wist uit te groeien tot een boegbeeld van vechtsport en gevierd acteur, maar ook hoe Lee een pioniersrol vertolkte in de strijd tegen vooroordelen die ook vandaag de dag nog actueel is.

‘Be Water’ is een nieuwe film uit ESPN’s bekroonde documentairereeks ’30 for 30’. De documentaire is zaterdag 20 juni om 21.00 uur te zien op FOX Sports 1.