Oud-speler Verlaat over probleem Werder: "Goede spelers die niet thuis geven"

Werder Bremen op het randje van de afgrond: waar ging het mis?

27 juni 2020
Geen club speelde meer wedstrijden in de Bundesliga dan Werder Bremen. Sinds de oprichting van de Duitse competitie in 1963 ontbraken Die Grün-Weißen alleen in het seizoen 1980/’81. Zelfs recordkampioen Bayern München en Hamburger SV delven wat dat betreft het onderspit. Toch dreigt nu voor het eerst sinds 1980 degradatie uit de Bundesliga.

Frank Verlaat is oud-speler van onder meer VfB Stuttgart en Werder. De voormalig Oranje-international ziet met zijn oude werkgever een gevestigde naam in Duitsland langzamerhand afglijden. "Het kan zeker gebeuren met een grote club. Dat hebben we in het verleden wel gezien met Stuttgart en HSV."

De zwakke prestaties en de daardoor dreigende degradatie van Werder verbazen Verlaat: "Ik had het dit seizoen niet zien aankomen, ik dacht ook dat ze hadden aangegeven dat ze voor Europees voetbal wilden gaan (…). Als je dan in zo’n positie komt dat je onderin meedoet, dan denk ik dat het toch moeilijker is om het mentaal weer op de rit te krijgen."

Dat Werder onderin de Bundesliga bungelt, is niet vreemd gezien het gebrek aan doelpunten en de vele tegendoelpunten die het te verwerken krijgt. Alleen hekkensluiter en degradant SC Paderborn presteert in dat opzicht nog matiger.

Klaassen 

Davy Klaassen – regelmatig aanvoerder als Niklas Moisander weer geblesseerd is – is een van de weinige hoogtepunten bij Werder. De ‘nummer 10’ met scorend vermogen is in Bremen omgeturnd tot controlerende middenvelder, waarbij hij geregeld van zestien naar zestien draaft. Met zes treffers is de oud-Ajacied tweede topscorer achter oud-Vitessenaar Milot Rashica.

Verlaat onderschrijft de goede vorm van de Hilversummer: "Vooral in dit soort situaties komen er altijd spelers naar boven die wat extra’s kunnen brengen en waar je op kunt bouwen. Aan de andere kant zijn er ook goede spelers die nu niet thuis geven."

Blessuregolf

Een andere oorzaak van de neergang van Werder is de constante stroom aan blessuregevallen. Onder meer Nuri Sahin, Niklas Moisander, Kevin Vogt en Ludwig Augustinsson misten meerdere belangrijke wedstrijden. In de periode november tot en met mei werden maar liefst dertien van de zestien competitieduels verloren.

Om veertig jaar onafgebroken in de Bundesliga te gaan acteren, moet Werder zaterdagmiddag winnen van FC Köln. Maar dan nog: de groen-witten blijven afhankelijk van het resultaat van concurrent Fortuna Düsseldorf. (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand