Milan Baros
Milan Baros - © Pro Shots

Topscorer EK 2004 stopt op 38-jarige leeftijd

3 juli 2020
De Tsjechische spits Milan Baros stopt op 38-jarige leeftijd met voetballen. Baros, met vijf doelpunten de topscorer van het EK 2004, zwaait zondag af bij Banik Ostrava. "Het hoofd wil nog wel, maar het lichaam zegt stop", aldus Baros, die vanwege chronische pijntjes en blessures nu besluit om een punt achter zijn carrière te zetten.

Baros neemt zondag tegen Viktoria Pilsen in eigen stadion afscheid. De spits debuteerde al op 17-jarige leeftijd in de hoofdmacht van Banik Ostrava. Hij speelde daarna voor onder meer Liverpool, Aston Villa, Olympique Lyon en Galatasaray. Nadat hij al twee keer een kortstondige rentree had gemaakt bij Banik Ostrava, keerde hij in 2017 echter terug bij 'zijn' club voor de laatste jaren van zijn carrière.

"Ik heb zoveel pijn, dat ik niet meer kan spelen en trainen", zegt de aanvoerder van Banik Ostrava, die in 2005 met Liverpool de Champions League won. Met 41 doelpunten is Baros na Jan Koller (55 goals) de meest trefzekere international ooit in het Tsjechische elftal. Op het EK 2004 scoorde spits onder meer in de gewonnen groepswedstrijd tegen Oranje (3-2). Griekenland bleek in de halve finale na verlenging te sterk voor de Tsjechen (ANP).