Vanavond op FOX Sports:

'The Decision': tien jaar geleden schreef LeBron James TV-geschiedenis

8 juli 2020
"I’m gonna take my talents to South Beach." Een uitspraak die voor een schok zorgde in de basketbalwereld. Tien jaar geleden maakte LeBron James live bij ESPN bekend dat hij naar Miami Heat vertrekt. Het programma ‘The Decision’ werd door miljoenen mensen bekeken, maar ook door heel veel bekritiseerd.

LeBron James wordt in 2003 gedraft door de Cleveland Cavaliers. In zeven seizoenen bereikt de club tot frustratie van de superster maar één keer de NBA Finals, maar de titel winnen lukt niet.

In 2010 lijkt het eindelijk goed te komen met Cleveland. In het reguliere seizoen eindigen ze als eerste en de ploeg speelt goed basketbal. Die lijn trekken ze door naar de play-offs, waar in de eerste ronde Chicago makkelijk opzij wordt gezet. Alleen gaat het helemaal mis in de tweede ronde tegen de Boston Celtics. Cleveland wordt uitgeschakeld, maar het gesprek gaat dan vooral over de toekomst van James.

The Decision

Er wordt vooral gespeculeerd. James heeft dat jaar een contract tot 1 juli in Cleveland en mag voor die tijd ook niet praten met andere teams. De Cavaliers hebben dan nog hoop dat hij blijft, omdat ze hem het duurste contract kunnen aanbieden. Alleen kiest James met zijn entourage voor een nieuwe weg.

Hij praat in eerste instantie niet met de clubs, maar met zijn vrienden Chris Bosh en Dwyane Wade. Beiden hebben ook een aflopend contract en het trio wil graag samen spelen.

Over de toekomst van James is dan nog niet heel veel duidelijk. De superster weet dan ook niet hoe hij het bekend gaat maken. In de documentaire blijkt dat een fan uiteindelijk met het idee is gekomen om het besluit op tv bekend te maken. Drew Wagner uit Columbus mailt het idee zeven maanden eerder naar ESPN en dat is uiteindelijk ook opgepakt door James.

Op 8 juli 2010 gaat hij zijn besluit bekend maken op nationale tv, een historisch moment. In Cleveland gaan ze er dan vanuit dat hij gewoon blijft, maar in de rest van het land denken ze dat hij weg gaat.

Een zichtbaar gespannen James, zit op een krukje tegenover journalist Jim Gray. Hij maakt aan de wereld bekend dat hij niet langer een Cavalier is, maar gaat spelen voor de Miami Heat. (FOX Sports)

ESPN Film: The Decision is woensdag vanaf 21:00 te zien op FOX Sports 1

Gerelateerd