Wim Suurbier
Wim Suurbier - © FOXSports.NL

Wim Suurbier (75) overleden

12 juli 2020
Wim Suurbier is op 75-jarige leeftijd overleden. Eind april werd de Ajax-icoon getroffen door een hersenbloeding. Sindsdien lag hij op de intensive care van het VUmc in Amsterdam.

Suurbier werd op 16 januari 1945 geboren in Eindhoven, maar verhuisde al snel naar de hoofdstad. Hij speelde dertien seizoenen in het eerste van Ajax, de club waar hij werd opgeleid. Suurbier was de vaste rechtsback van het Gouden Ajax en won drie keer de Europacup 1, de wereldbeker voor clubteams, vier keer de beker en zevenmaal het landskampioenschap.

Na Sjaak Swart heeft Suurbier de meeste officiële wedstrijden gespeeld voor de Amsterdammers. In totaal speelde hij 509 officiële duels voor Ajax, bij Mister Ajax Swart staat de teller op 603.

Als vleugelverdediger groeide Suurbier uit tot een belangrijke pion in het totaalvoetbal van Rinus Michels. Ajax omschrijft hem bovendien als de eerste moderne back van Nederland. Een van zijn bijnamen was de 'tweede rechtsbuiten van Ajax', wat hij te danken had aan zijn aanvallende rushes en vele voorzetten. Maar ook verdedigend was hij ijzersterk en bezorgde hij menig linksbuiten een lastige wedstrijd. 

Suurbier speelde ook mee in de verloren WK-finales van 1974 en 1978. In totaal kwam hij zestig keer in actie voor het Nederlands elftal. Nadat Suurbier in 1977 vertrok bij Ajax, stond hij nog onder contract bij Schalke 04, Metz en Sparta. Ook was hij actief voor meerdere clubs in de Verenigde Staten, waar hij na zijn spelerscarrière enkele clubs onder zijn hoede had als trainer.

Naast zijn voetballende kwaliteiten stond Suurbier bekend als de koning van de voetbalhumor. Samen met Ruud Krol was hij de gangmaker van het Gouden Ajax en van Oranje. De twee werden daarom ook wel Schnabbel en Babbel genoemd. 

Oud-ploeggenoten Arie Haan en Willem van Hanegem halen in gesprek met Milan van Dongen herinneringen op aan de geliefde Suurbier. (FOX Sports

Gerelateerd