Groenewegen & Jakobsen
Groenewegen & Jakobsen - © FOXSports.NL

Groenewegen reageert op horrorcrash; voorzichtig optimisme over situatie Jakobsen

5 augustus 2020
Er heerst voorzichtig optimisme rond de Nederlandse wielrenner Fabio Jakobsen na zijn zware crash in de Ronde van Polen. Na een vijf uur durende operatie wordt zijn situatie als ernstig, maar stabiel omgeschreven door zijn ploeg Deceuninck - Quick-Step en het Poolse ziekenhuis. De Nederlands kampioen heeft z'n gehemelte en luchtpijp verbrijzeld en voorlopig nog in kunstmatige coma gehouden. Inmiddels heeft ook Dylan Groenewegen gereageerd.

Jakobsen en Dylan Groenewegen sprintten in de straten van Katowice om de etappezege toen het helemaal mis ging.  Groenewegen was op weg naar de zege, maar Jakobsen (die zijn landgenoot aan de rechterkant wilde passeren) vloog na een manoeuvre van zijn concurrent net voor de finishlijn met een enorme snelheid in de hekken. Groenewegen kwam vallend over de 'meet'.

Groenewegen reageert

Dylan Groenewegen heeft via social media voor het eerst gereageerd op de crash van woensdag, waarbij landgenoot Fabio Jakobsen door toedoen van Groenewegen zwaargewond raakte. 

Tijdens de eerste etappe van de Ronde van Polen week Groenewegen van zijn lijn bij de massasprint, waardoor Jakobsen over de hekwerken vloog en zwaargewond raakte. Jakobsen heeft afgelopen nacht een operatie van vijf uur ondergaan en is buiten levensgevaar. Groenewegen werd gediskwalificeerd.

Zowel de organisatie van de Ronde van Polen als de internationale wielerunie UCI heeft Dylan Groenewegen inmiddels als schuldige voor de crash aangewezen. De ritzege werd hem ontnomen en hij werd uit de wedstrijd gezet. De UCI stelt een onderzoek in. Jumbo-Visma, de ploeg van de Nederlander, heeft inmiddels excuses aangeboden. Bij de valpartij waren meerdere renners en een official betrokken. De meeste bij het incident betrokken renners zijn ook naar het ziekenhuis, voor zover bekend is hun situatie niet zorgwekkend.

Het incident lokte veel woedende en emotionele reacties uit. Ploegbaas Patrick Lefevere van Deceuninck - Quick-Step haalde het hardst uit naar Groenewegen. "Deze man moet de gevangenis in. Ik stap naar de rechter. Dit soort criminele gedrag mag niet meer voorkomen in het peloton." (FOXSports/ANP)