Groenewegen & Jakobsen
Groenewegen & Jakobsen - © FOXSports.NL

Jakobsen blijft nog in kunstmatige coma na zware operatie

6 augustus 2020
De artsen houden Fabio Jakobsen nog wat langer in een kunstmatige coma. De Nederlandse wielrenner, die zwaargewond raakte na een angstwekkende val in de Ronde van Polen, zou eigenlijk donderdag al wakker worden gemaakt, maar dat wordt nu op zijn vroegst vrijdag. Dat meldde een woordvoerder van het ziekenhuis in Katowice volgens het Poolse persbureau PAP.

"We proberen stap voor stap de patiënt uit zijn kunstmatige coma te halen. Dat zal vermoedelijk vrijdagmorgen gebeuren. Dan is ook meer over zijn gezondheidstoestand te melden", aldus de woordvoerder.

Jakobsen onderging in de nacht van woensdag op donderdag een vijf uur durende operatie aan zijn gezicht. Hij ligt op de intensive care en zijn toestand is stabiel.

Jakobsen en Dylan Groenewegen sprintten woensdag in de straten van Katowice om de etappezege toen het helemaal mis ging. Groenewegen was op weg naar de zege, maar Jakobsen (die zijn landgenoot aan de rechterkant wilde passeren) vloog na een manoeuvre van zijn concurrent net voor de finishlijn met een enorme snelheid in de hekken. Groenewegen kwam vallend over de 'meet'.

Groenewegen reageerde donderdag via social media voor het eerst op de crash.

Het incident lokte veel woedende en emotionele reacties uit. Ploegbaas Patrick Lefevere van Deceuninck - Quick-Step haalde het hardst uit naar Groenewegen. "Deze man moet de gevangenis in. Ik stap naar de rechter. Dit soort criminele gedrag mag niet meer voorkomen in het peloton." (FOX Sports/ANP)