Verstappen wint
Verstappen wint - © Pro Shots

Verstappen wint op Silverstone

9 augustus 2020
Max Verstappen heeft 70th Anniversary Grand Prix op Silverstone gewonnen. Voor de Nederlander is dit de 9de overwinning in de Formule 1. Verstappen reed een foutloze race. Een andere bandenstrategie dan de concurrentie betaalde zich uit. Verstappen klimt door de overwinning naar de tweede plaats in de WK-stand. Wereldkampioen Lewis Hamilton werd tweede. Valtteri Bottas, die begon op pole position, eindigde als derde.

De gok van de Nederlander van Red Bull om niet op zachte, maar harde banden te starten, pakte subliem uit. Hij kon veel later dan Mercedes-coureurs Hamilton en Bottas zijn eerste pitstop maken en bleef na zijn twee bandenwissels de twee coureurs van Mercedes onder grote druk zetten. Verstappens strategie pakte goed uit. "Een ongelooflijk mooie overwinning. Ik had het niet zien aankomen", zei de Nederlander kort na de jubileumrace van de Formule 1.

"Na die eerste pitstop ging alles perfect. Ik had nauwelijks problemen met de banden, de snelheid was goed en de auto liep soepel. Eigenlijk deden we alles goed", zei de Nederlander, die op tien ronden voor het einde na de tweede bandenwissel van wereldkampioen Lewis Hamilton de leiding overnam en gedecideerd naar de finish stampte. Onderweg vroeg hij volkomen ontspannen via de boordradio zijn monteurs nog even goed te drinken en hun handen te wassen.

Hamilton vreesde voor een klapband, zoals hem vorige week overkwam in de laatste ronde van de Britse grand prix. Toen wist hij op drie wielen nog net naar de winst te rijden. Deze keer durfde hij het niet aan en koos er toch voor op tien ronden voor het einde een pitstop te maken. Op dat moment wist Verstappen dat zijn plan was geslaagd en hij de superieur geachte Mercedessen een gevoelige nederlaag ging bezorgen.Wereldkampioen Hamilton haalde vlak voor het einde zijn Finse teamgenoot Bottas nog in en eindigde als tweede.

Verstappen boekte zijn eerste zege van dit seizoen, de negende in zijn carrière. Hij reed zijn 107e grand prix in de koningsklasse van de autosport, die op Silverstone zijn 70-jarig bestaan vierde. Verstappen werd ook uitgeroepen tot Driver of the Day. (ANP/FOXSports)