Michael van Praag
Michael van Praag - © Pro Shots

Michael van Praag woedend op AZ

12 augustus 2020
Michael van Praag is furieus over de manier waarop AZ gehandeld heeft in de strijd om het directe Champions League-ticket. De manier waarop de Alkmaarders dat hebben aangepakt, schiet bij Van Praag in het verkeerde keelgat: "Ze probeerden mij er achter mijn rug om bij te lappen." Dat vertelt de voormalig KNVB-voorzitter en huidig bestuurslid van de UEFA in een interview met het AD.

Van Praag is vooral boos omdat hij van mening is dat AZ zijn integriteit in twijfel heeft getrokken en achter zijn rug om over hem heeft geklaagd bij de UEFA: "Ze hebben een heel ‘sneaky’ spel gespeeld. Als ze het niet met me eens zijn, of een hekel aan me hebben: prima. Maar speel het spel wel met open vizier. En begrijp me goed, het was het goed recht van AZ om contact op te nemen met de UEFA. Nadat ze bot hadden gevangen bij de KNVB over de toewijzing van het Champions League-ticket, zochten ze het bij de Europese bond. Dat mag. Maar doe dat niet stiekem."

AZ stuurde een brief naar de Europese voetbalbond UEFA om te proberen de verdeling van de Europese tickets te veranderen. De KNVB besloot in april om de competitie voor beëindigd te verklaren vanwege het coronavirus en de stand zoals die was aan te houden voor de verdeling van de Europese tickets.

Ajax en AZ hadden evenveel punten, maar de Amsterdammers stonden boven de Alkmaarders op basis van doelsaldo. Die rangschikking hield de KNVB aan, waardoor AZ als nummer 2 in de tweede voorronde van de Champions League moet beginnen. AZ won beide onderlingen wedstrijden tegen Ajax en vond dat het daardoor recht had op een latere instroom in de Champions League. (FOX Sports/ANP)