Roglic
Roglic - © Pro Shots

Roglic pakt etappezege en leiderstrui in Dauphiné

13 augustus 2020
Wielrenner Primoz Roglic heeft zijn topvorm onderstreept met een sterke zege in de tweede etappe van het Critérium du Dauphiné. De Sloveense kopman van de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma reed in de slotkilometer van een pittige bergrit al zijn concurrenten uit het wiel. Na binnenkomst van de toprenners werden de achterblijvers overvallen door nodweer.

Roglic kwam met 8 seconden voorsprong op de Fransman Thibaut Pinot als eerste boven op de Col de Porte, een 16 kilometer lange klim van buitencategorie. De Duitser Emanuel Buchmann passeerde als derde de meet. Roglic nam de leiderstrui over van zijn Belgische teamgenoot Wout van Aert, de winnaar van de eerste etappe.

Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk konden lang mee in de alsmaar uitdunnende kopgroep tijdens de lange beklimming, maar de Nederlandse troeven moesten in de slotfase lossen bij de tempoversnellingen vooraan. Dumoulin arriveerde als 14e op 59 seconden van Roglic, Kruijwijk werd 16e op 1.09.

Ploegmanager Richard Plugge kan zijn geluk niet op. Hij twitterde kort na de finish hoe trots hij is op zijn ploeg, die sinds de hervatting na de lange corona-onderbreking heerst in het peloton en de overwinningen aaneenrijgt. Van Aert won ook al Milaan-Sanremo en de Strade Bianche, Roglic schreef de Tour de l'Ain op zijn naam. 

Een paar minuten na de binnenkomst van de koplopers werden de achterblijvers in het peloton overvallen door noodweer. Het hagelde mini-pingpongballen twittert de ploeg “Israel Start-Up Nation”. 'Totale chaos.' 

Deceuninck/Quickstep-rijder Tim Declerq postte op zijn instagram een foto van zijn door hagelstenen geteisterde rug. 'Of de Dauphine niet genoeg pijn doet aan de benen', zet hij erbij. (ANP/FOX Sports)

Rug Declerq | Club Portal