Frank en Ronald
Frank en Ronald - © Pro Shots

Voor de Sylla Soap: Top 10 arbitragezaken

13 augustus 2020
In het nieuws deze week, de arbitragezaak tussen Sylla Sow en RKC Waalwijk. De spits probeert een vertrek uit het Mandemakers Stadion te forceren met de gang naar Zeist. Sow bestrijdt de geldigheid van een door RKC gelichte optie in zijn contract. Hij denkt transfervrij te zijn en is al tijden niet meer op het trainingsveld gesignaleerd. Deze zaak is misschien wel de laatste aflevering van de Sylla Soap. Al is de kans op een happy end voor Sow klein, zo blijkt uit onze Top 10 van beroemde arbitragezaken. Al help ’t wel vaak wel om conflicten uiteindelijk tóch ‘netjes’ op te lossen.
10. Suarez vs FC Groningen 

De zaak Suarez vs Groningen. Ajax wil Luis Suarez in de zomer van 2007 voor een schijntje losweken bij FC Groningen. Nee is het antwoord. Maar Suarez wil perse naar droomclub Ajax. De rechter oordeelt dat de prestaties van Ajax en Groningen niet schokkend veel verschillen en Groningen heeft een trucje uitgehaald. Suarez verdient ongeveer 2,5 ton, maar heeft er plotseling een loyaliteitsbonus van 1,5 ton bijgekregen. De door Ajax beloofde 8,5 ton is dan toch ook niet meer zoveel meer, denkt de commissie. Een dag na de verloren zaak komt Ajax met een beter bod en vertrekt Suarez gewoon naar Amsterdam.

9. Dost vs sc Heerenveen

Als Ajax Suarez in januari 2011 verkoopt aan Liverpool moet Bas Dost ‘m opvolgen. De spits van Heerenveen sliep in zijn jonge jaren toch al in Ajax-pyjama. De Amsterdammers gaan opnieuw voor een koopje. Dost eist in een arbitragezaak ontbinding van zijn contract vanwege een onwerkbare situatie. Hij ligt overhoop met trainer Ron Jans. De commissie oordeelt dat de relatie hooguit ‘wat verstoord’ is. De clubs gaan maar weer aan tafel. Als Dost op deadline day 5 minuten voor middernacht uit de scan komt na een medische keuring, hoort ie dat het niet doorgaat. Hij voelt zich ‘genaaid’ door Ajax. De liefde is bekoeld, een nieuwe pyjama gekocht. 

8. Samaras vs sc Heerenveen

Gergios Samaras vs Heerenveen uit 2006 is een simpel arbitragezaakje. Uitgangspunt: de Griek kan naar Manchester City, Heerenveen wil meer centen. Samaras verdient in Friesland 144.000 euro verklapt zijn advocaat. Bij City wordt dat 1.170.000. Dat is meer, dat ziet de arbitragecommissie ook wel. Maar is de nummer 9 van de Premier League nou sportief een stap vooruit? Mwaoaa zegt de commissie. De radeloze spits ziet daarna af van zijn tekengeld, City doet er nog een beetje bij en kijk aan… Daar gaat ie toch, voor 8,5 miljoen.  

7. Bijl vs FC Emmen 

Een malle zaak is die van Glenn Bijl vs Emmen. De rechtsback heeft een gekke clausule in zijn contract; voor 335.000 euro mag een club met een begroting van minder dan 20 miljoen ‘m overnemen. FC Groningen meldt zich in Drenthe. Maar Emmen beweert dat de begroting van de buren hoger is dan die 20 miljoen. Op de hoorzitting ontbreken Bijl én Groningen, tot ergernis van de heren rechters. Nog voor de uitspraak wordt de zaak teruggetrokken en tekent Bijl een nieuw contract bij Emmen. ‘Ze wilden me voor het middenveld, ik wil rechtsback spelen.’

6. AZ vs Alves 

Alves en AZ. Vlak voor kerst 2007 tekent de Braziliaanse doelpuntenmachine van Heerenveen doodleuk een contract bij AZ. Alves bedenkt zich als Middlesbrough zich meldt. Op verzoek van de spits zetten de Friezen geen krabbel op het overschrijvingsformulier. AZ is woedend en eist spoedarbitrage. De commissie stelt Heerenveen in het gelijk. Nu spant AZ een zaak aan tegen Alves zelf. Hij heeft wel getekend, maar beweert dat de handtekening van zijn makelaar ontbreekt. En pas dan is een deal een deal, zegt Alves. De commissie geeft Alves een maand om dat verhaal geloofwaardig te maken. Die denkt: zoek het uit en tekent een contract bij Middlesbrough. Heerenveen vindt alles best, als die zak geld maar komt. AZ is des duivels over zoveel onrecht en eist 7,5 miljoen schadevergoeding van Alves. De arbitragecommissie oordeelt: dat contract is geen rechtsgeldig contract. Een waardeloos papiertje dus.  

5. AZ vs Conolly

Het zit AZ sowieso niet zo mee bij de arbitragecommissie. In 2001 denkt het voormalig Feyenoord-spits David Conolly te hebben vastgelegd. Die komt niet. Conolly blijkt speler van  Wimbledon! Zijn vriendin had nogal heimwee, vandaar dat ie het kanaal maar weer was overgestoken. Zijn advocaat wilde nog schikken met AZ. ‘10 miljoen, praten we nergens meer over’, riepen ze in Alkmaar. Geschrokken liet het kamp Conolly de zaak maar behandelen. Conclusie: geen contract. Stampvoetend eiste AZ alsnog die 10 miljoen, maar ook dat verzoek werd door de rechter naar de prullenmand verwezen. Weer niets voor AZ dus. 

4. Drenthe vs Feyenoord

Soms is dreigen met een arbitragezaak ook wel genoeg. Als die lieve, leuke, schattige Royston Drenthe in 2007 na het gewonnen jeugd-EK is uitgegroeid tot nationale knuffelbeer en Real Madrid zich meldt, stribbelt Feyenoord hevig tegen. In de entourage van Drenthe denken ze in Zeist wel hard te kunnen maken dat een contract met de Koninklijke met bijbehorend salaris een stevige verbetering is. Voor de commissie zich over de zaak kan buigen, kiest Feyenoord eieren voor z’n geld. Drenthe vertrekt voor miljoenen naar Madrid, waar ie na 2 weken tegen een politieauto op rijdt. Dat is een andere zaak.

3. Büttner vs Vitesse 

En soms is het maar beter een zaak niet te winnen. In het geval van Alexander Büttner bijvoorbeeld. Southampton en Vitesse hebben in 2012 een akkoord. Daarna lopen de verhalen uiteen. Büttner zou meer tekengeld willen, of Southampton wilde nieuwe voorwaarden. Enfin, deal’s off. De linksback mag niet meer meetrainen bij Vitesse. Hij is een stoorzender. Büttner spant een zaak aan, eerst om mee te trainen, later om zijn contract de ontbinden. Vitesse krijgt op alle punten gelijk. En dan ploft er plotseling een 5-jarig contract van Manchester United op de mat. Zo wordt de dolgelukkige Büttner nooit een Saint, wel een Red Devil.

2. Rijkaard: PSV vs Ajax 

Eén van de eerste spraakmakende zaken is die van Frank Rijkaard. In 1986 tekent ie in de huiskamer van Ruud Gullit een contract voor 4 jaar bij PSV. Ajax krijgt lucht van het aanstaande vertrek. Trainer Cruijff gaat het wel regelen. En dat lukt. Rijkaard tekent óók een nieuw contract bij Ajax. Op de hoorzitting lekt uit dat PSV ‘m heeft verleid met een dure stereotoren, van Philips uiteraard. Dat Rijkaard ook 4x zoveel zou gaan verdienen is verdwenen uit het collectief geheugen. PSV en Ajax wachten niet op een uitspraak en bereiken een herenakkoord. PSV krijgt 2,5 miljoen gulden voor de speler die er nooit speelde en Rijkaard blijft in Amsterdam.

1. De Boer/De Boer vs Ajax  

De Boertjes vs Ajax. In de zomer van 1998 vindt de tweeling het tijd om te cashen. Frank is rond zijn met Barcelona. Arsenal bijna met Ronald. En Barça wil de broers desnoods ook wel allebei. Maar Ajax blokkeert alles. Het duo weigert te trainen en stapt gefrustreerd naar de arbitragecommissie. Barcelona lijkt een sportieve verbetering is en 5x zoveel salaris een financiële. Nou, zegt de rechter, Ajax en Barcelona zijn toch allebei Europese topclubs? En dat salaris, tsja. Dat is ook maar relatief. In de winterstop verkoopt Ajax de tweeling voor 40 miljoen gulden dan toch maar aan Barcelona. Eind goed, al goed. Jaren later blijkt overigens uit een vonnis in de zaak van Ajax tegen Shota Arveladze en vice versa, over een nagekomen belastingaanslag, dat alle spelers in 1998 eigenlijk transfervrij waren. Ajax had in dat jaar de ondernemingsvorm veranderd om naar de beurs te gaan. Een speler mag in zo’n geval weigeren om mee te gaan, oordeelde de rechter in 2015. De gebroeders De Boer hadden dus in de zomer van ’98 gratis de deur uit mogen wandelen…

'Vrijdag akkoord Wiegman en FA'

13 augustus 2020
Sarina Wiegman, bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal, is dichtbij een akkoord met de Engelse voetbalbond. Volgens Sky Sports kunnen vrijdag...

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Ajax 6 15 21
2 Vitesse 6 15 8
3 PSV 6 13 7
4 sc Heerenveen 6 13 5
5 Feyenoord 6 12 7
6 FC Twente 6 11 6
7 FC Groningen 6 10 0
8 FC Utrecht 5 9 3
9 PEC Zwolle 6 6 -1
10 AZ 5 5 0
11 Willem II 6 5 -4
12 RKC Waalwijk 6 5 -5
13 Heracles Almelo 6 5 -6
14 VVV-Venlo 6 5 -13
15 ADO Den Haag 6 4 -6
16 FC Emmen 6 3 -7
17 Sparta Rotterdam 6 3 -7
18 Fortuna Sittard 6 2 -8