Vereerde Wiegman: "Engeland is de bakermat van het voetbal"

Wiegman vertrekt na Olympische Spelen naar Engeland

14 augustus 2020
Sarina Wiegman vertrekt na de Olympische Spelen als bondscoach van de Oranjevrouwen en wordt bondscoach van Engeland. Dat heeft de KNVB zojuist bekendgemaakt. Wiegman volgt Phil Neville op.

Wiegman is blij met haar nieuwe uitdaging. "Ik ben hartstikke vereerd dat ik bondscoach kan worden van Engeland. Dat is natuurlijk de bakermat van het voetbal. Ik hoop dat ik in stijl bij Oranje kan afsluiten", doelt Wiegman op de Olympische Spelen.

 

KNVB-directeur Topvoetbal Nico-Jan Hoogma had graag langer doorgewerkt met Wiegman. "Het was geen geheim dat we, ervan uitgaande dat we ons plaatsen, graag met Sarina waren doorgegaan tot en met het EK van 2022. Dat was immers ook het oorspronkelijke plan, voordat door corona de hele voetbalkalender op de schop ging. Maar ik begrijp deze stap en het moment heel goed, hoe jammer het ook voor ons is."

Tonaangevende voetbalnatie

Hoogma gunt Wiegman wel haar kans. "Sarina heeft heel veel voor het vrouwenvoetbal in het algemeen betekend, en zéker voor de Leeuwinnen en de KNVB. Daarom gunnen we haar deze transfer ook. We mogen met z’n allen trots zijn dat een Nederlandse coach bij zo’n toonaangevende voetbalnatie aan de slag gaat. Over de samenwerking komend jaar maken we ons geen enkele zorgen. Ik heb Sarina leren kennen als zeer loyaal, een echte winnaar, die bovendien barst van de ambitie. En wij hebben ruim de tijd om ons te buigen over de opvolging, dus dat gaan we de komende maanden dan ook in alle rust doen."

EK-winst

Wiegman maakte in 2014 de overstap van ADO Den Haag naar de KNVB. Na tweeënhalf jaar als assistent-bondscoach te hebben gewerkt, werd Wiegman in januari 2017 aangesteld als eindverantwoordelijke. In 2017 leidde Wiegman de ploeg in eigen land naar de EK-winst, op het wereldkampioenschap in Frankrijk afgelopen zomer pakte ze zilver én een Olympisch ticket.

In Engeland mag Wiegman proberen om in 2022 opnieuw met een gastland Europees Kampioen te worden: het EK wordt dan in Engeland gespeeld. (FOX Sports)