Van Gaal & Koeman
Van Gaal & Koeman - © Pro Shots

Wie zou Koeman moeten opvolgen bij Oranje?

18 augustus 2020
Het is dé vraag die Nederland in z'n greep houdt, nu Ronald Koeman lijkt te vertrekken naar FC Barcelona. Als het straks definitief is, wie zou hem dan moeten opvolgen als bondscoach van het Nederlands elftal? Bij deze wat suggesties!

Frank de Boer is een voor de hand liggende keuze. Ten eerste is hij vrij, na zijn vertrek bij Atlanta United. Ten tweede, De Boer heeft bij Ajax met 4 kampioenschappen op rij bewezen in Nederland prima te gedijen. En 3, hij was assistent-bondscoach op het succesvolle WK van 2010 en als 112-voudig international zou je zeggen dat De Boer prima weet hoe het allemaal werkt bij Oranje. Dat hij bij Inter, Crystal Palace en Atlanta al snel weer op straat stond… Ach, in Nederland is De Boer nog nooit ontslagen.   

Peter Bosz

Peter Bosz was al kandidaat-bondscoach vóór Ronald Koeman werd aangesteld. Zijn gegevens liggen zeker in een laatje in Zeist. En Bosz droomt zélf ook van het bondscoachschap. "Het hoogste dat in Nederland bereikt kan worden." Het Bosz-voetbal is bijna Hollandser dan de Hollandse school. Soms zelfs wat te naïef aanvallend. Maar hij heeft inmiddels overal bewezen dat zijn aanpak werkt. Al struikelt zijn elftal vaak op de drempel van echt groot succes. Ajax in de Europa League finale? Dat hield niemand voor mogelijk, maar toen ’t zover was ging het net mis. Dat past ironisch genoeg best goed bij het Nederlands elftal. Een ander probleem... Bosz heeft een dik doorlopend contract bij Leverkusen. En zo weet Bosz: "In voetbal draait veel om timing. Ik las dat Jürgen Klopp niet beschikbaar was toen Bayern München hem wilde halen. Maar dat betekent dus niet dat Bayern hem niet wilde..."

Mark van Bommel

Mark van Bommel speelde als voetballer in drie grote internationale competities. En dan rekenen we de Eredivisie nog niet eens mee. Bovendien speelde Van Bommel bijna 80 interlands, inclusief de WK-finale. Eigenlijk is Van Bommel zijn hele carrière al trainer, ook toen 'ie nog op het veld stond. Maar zijn cv liep bij PSV een lelijke kras op. Succes met Oranje zou een gouden revanche zijn, maar komt het niet te vroeg?

Bert van Marwijk

En dus komt altijd weer zijn schoonvader om de hoek kijken. Bert van Marwijk heeft een cv om u tegen te zeggen en is nog steeds de laatste trainer die een Europese prijs won met een Nederlandse club. En dat Van Marwijk Nederland naar de WK-finale in 2010 loodste, hoeven we u ook niet te vertellen. Oranje was onder zijn regime zelfs even de nummer 1 van de wereldranglijst. Van Marwijk denkt dat 'ie is gestopt, maar definitief is dat nog niet. Misschien kan zijn schoonzoon hem wat werk uit handen nemen. Één en één is misschien wel drie.

Phillip Cocu

Phillip Cocu heeft een onberispelijke staat van dienst als voetballer en international. Lid van de club van (meer dan) 100. Net als zijn vriend Frank de Boer is Cocu als trainer vooral succesvol geweest in Nederland. Met PSV werd hij bijvoorbeeld al drie keer kampioen. En net als De Boer zat hij naast Van Marwijk op de bank in 2010. Cocu is een meester-strateeg met een merkwaardige voorkeur voor gewaagde keuzes. Na het gemoedelijke PSV koos 'ie voor snelkookpan Fenerbahce. Na dat mislukte avontuur is Cocu de eerste buitenlandse trainer ooit van Derby County in het Engelse Championship. In dat opzicht ligt het meer voor de hand dat Cocu straks bondscoach van, pak ‘m beet, Bosnië wordt.  

Giovanni van Bronckhorst

Giovanni van Bronckhorst kan zo in datzelfde rijtje met Van Bommel, Cocu, De Boer. Allemaal waren ze erbij in Zuid-Afrika toen we bijna wereldkampioen werden. Gio was de captain in Johannesburg. Net als eerdergenoemden heeft ook Van Bronckhorst een smetteloze carrière bij hele grote clubs achter de rug. En ook was de voormalig linksback als trainer in Nederland zeer succesvol. Met als hoogtepunt de landstitel voor Feyenoord. Hij werkt nu in China. Hij is dus niet vrij, maar dat kan snel gaan... Met de eerste overwinning van het seizoen afgelopen weekend is Van Bronckhorst bij Guangzhou R&F voorlopig eventjes gered. 

Louis van Gaal

Louis van Gaal is de beste keuze. Dat behoeft uiteraard geen uitleg. En anders gaat u het hem zelf maar vragen. Als clubtrainer verzamelde hij een hele prijzenkast vol en dat hij met Ajax de Champions League won, is ook geen geheim. Op het WK in Brazilië bewees Van Gaal, na een eerder mislukt Oranje-avontuur, een uitstekende bondscoach te zijn met die nooit verwachte derde plaats. Probleem: hij is met pensioen.

Jürgen Klinsmann

We kijken ook even over de grens. Door Jürgen Klinsmann gingen we in 2006 een beetje van Die Mannschaft houden. Het frivool, aanvallende elftal van de topspits van weleer werd derde op het WK in eigen land. Al moeten we de liefde voor de buren ook niet overdrijven. Klinsmann denkt on-Duits aanvallend en moderniseerde het stoffige voetbalklimaat in Duitsland. Hij heeft een schat aan ervaring, voetbalde bijna 25 jaar, werd Europees en Wereldkampioen, was naast Bundes-trainer ook al trainer van Bayern en bondscoach van de USA. Prima kandidaat, en tegenwoordig wil iedereen een Duitse trainer... 

Henk ten Cate

En denk aan Henk! Ten Cate won met FC Barcelona de Champions League, als assistent van Frank Rijkaard. Het grootste succes misschien, maar zeker niet het enige. Ten Cate heeft werkelijk een waslijst aan clubs op zijn cv staan en was doorgaans min of meer succesvol. En vergeet niet dat Ten Cate al heel even dacht dat hij bondscoach was, in 2017. Weet u nog? De soap met Hans van Breukelen na het ontslag van Danny Blind. Uiteindelijk mocht Dick Advocaat aan zijn derde termijn als bondscoach beginnen. Is dat trouwens geen kandidaat? Als je het drie keer kan, waarom dan niet vier keer? (FOX Sports)