Gudde teleurgesteld: "Drie keer Barcelona afzeggen was voor hem geen optie"

Gudde: "We betreuren de beslissing van Ronald"

19 augustus 2020
Directeur betaald voetbal Eric Gudde betreurt het op het vertrek van Ronald Koeman, maar is ook trots op het werk dat hij heeft geleverd de afgelopen jaren. "Natuurlijk zijn we teleurgesteld. Dat heeft te maken met het feit als je kijkt naar waar we twee jaar geleden stonden. Diep in de bodem. Hoe hij met zijn staf en de spelersgroep de zaak heeft opgepakt en waar we nu staan. Dan zijn we zeer erkentelijk voor zijn bijdrage."

Maandag werd Gudde gebeld door Koeman, die dit keer zijn droomclub niet kon afbellen. "Hij had al twee keer nee gezegd. De wereld is natuurlijk wel veranderd. Zijn beweegredenen zijn ook anders. Ik ken hem goed genoeg en ik weet dat dit altijd een wens van hem geweest is. Drie keer Barcelona afzeggen was voor hem geen optie."

De KNVB blijft niet met lege handen achter. Barcelona heeft namelijk ook flink wat moeten betalen om Koeman los te weken bij het Nederlands elftal. "Wij hadden deze zaak al in het contract afgehandeld. Er was voor mij geen enkele ruimte dat Barcelona dat nader zou onderhandelen.", zegt Gudde.

Assistent-trainer Dwight Lodeweges neemt voorlopig de taken van Koeman over en zit mogelijk ook als eindverantwoordelijke op de bank als Oranje begin september in de Nations League tegen Polen en Italië speelt. Gudde denkt dat er ondanks de corona-problemen er gewoon gevoetbald gaat worden. "Ondanks alle problemen met grensbarrières denk ik dat de wedstrijden gewoon zullen gaan. Wij hebben met Dwight afgesproken dat hij met de rest van de staf de wedstrijden tegen Polen en Italië zal leiden. Zorgvuldigheid gaat voor snelheid bij het zoeken van een nieuwe bondscoach."

Nieuwe bondscoach

Na de interlands in september gaat de Gudde samen met onder meer Nico-Jan Hoogma en de spelersraad op zoek naar een nieuwe bondscoach. Hij hoopt uiteraard op een zelfde type als Koeman, maar dat zal lastig worden. "Deze bondscoach, met zijn staf en spelers was wel een maatpak. Ronald Koeman heeft het beste uit ze gehaald. Je kan nooit een duplicaat vinden. Ik vind het dan ook geen makkelijke opdracht." (FOX Sports)

Gerelateerd